Danmark
Inger Støjbergs nya parti får var tionde dansk röst medan Dansk Folkeparti hamnar under spärrgränsen i ny opinionsundersökning
Förändringens vind blåser med stormstyrka i det borgerliga blå blocket i dansk rikspolitik. Venstres tidigare omstridda utlännings- och integrationsminister Inger Støjbergs nya parti Danmarksdemokraterne får stöd av 10,8 procent av väljarna medan Venstres tidigare ordförande och statsminister Lars Løkke Rasmussens nya parti Moderaterne får stöd av 3,6 procent. För Dansk Folkeparti innebär det fortsatta väljarraset att partiet nu ligger under spärrgränsen på två procent för att komma in i Folketinget. Det visar en ny opinionsundersökning som Megafon gjort på uppdrag av Politiken och TV2.
“Inger Støjberg banker ikke kun på døren til Christiansborg. Hun sparker den ind”, skriver Politiken när de beskriver resultatet från den senaste opinionsundersökningen från Megafon som är gjord den 4-7 juli. Inger Støjbergs nya parti Danmarksdemokraterne. blir det fjärde största partiet med ett väljarstöd på 10,8 procent i Megafons nya opinionsundersökning medan raset för Dansk Folkeparti fortsätter så att det inte skulle klara spärrgränsen på två procent för att komma in i Folketinget.
De två tidigare Venstrepolitikerna Inger Støjberg och Lars Løkke Rasmussen har med sina nya partier Danmarksdemokraterne och Moderaterne på kort tid ändrat strukturen i det borgerliga blå blocket. Tillsammans får de 14,4 procent av väljarstödet i Megafons nya opinonsundersökning vilket kan jämföras med att deras tidigare parti Venstre får 13,1 procent. Medan Lars Løkke Rasmussen beskriver Moderaterne som ett parti i mitten av dansk politik har Inger Støjberg beskrivit Danmarksdemokraterne som ett “borgerligt och förnuftigt parti”, inte ett protestparti”.
För Inger Støjberg innebär det första opinionsresultatet för hennes nya parti en politisk revansch. I slutet av 2021 dömdes hon till 60 dagars fängelse för att medvetet ha givit en olaglig instruktion om att skilja gifta kvinnliga flyktingar under 18 år från deras äldre män. Därefter röstade en majoritet i Folketinget för att Inger Støjberg ska anses ovärdig att fortsätta sitt parlamentariska arbete där. Nu visar Megafons opinionsundersökning att Inger Støjberg kan komma tillbaka till Folketinget som partiledare för Danmarksdemokraterne. Ett parti som är så nytt att inte ens partiprogrammet är klart, det kommer efter sommaren.
Den stora förloraren i Megafons opinionsundersökning är Dansk Folkeparti som endast får 1,7 procent av väljarstödet, vilket innebär att partiet hamnar under spärrgränsen på två procent. I valet 2015 var Dansk Folkeparti landets näst största parti med 21,1 procent av rösterna. Sedan dalade resultatet till 8,7 procent av rösterna i valet 2019 vilket framtvingade ett partiledarskifte, splittring och flera tunga avhopp, däribland av tidigare partiledaren Kristian Thulesen Dahl. Nya och ännu mer främlingsfientliga partiet Nye Borgerlige tog till en början röster från Dansk Folkeparti men nu minskar även väljarstödet för Nye Borgerlige.
Danmark närmar sig ett val till Folketinget. Till skillnad från i Sverige är det statsministern som utlyser valet som dock måste hållas inom fyra år från senaste valet. Det innebär att nästa Folketingsval senast ska hållas den 4 juni 2023. (News Øresund)
Parti, opinionsresultat 4-7 juli 2022 (valresultat 5 juni 2019)
Socialdemokratiet, 21,7% (25,9%)
Konservative, 13,4% (6,6%)
Venstre, 13,1% (23,4%)
Danmarksdemokraterne, 10,8% (-)
Socialistisk Folkeparti, 9,3% (7,7%)
Enhedslisten, 8,3% (7,0%)
Radikale Venstre, 6,9% (8,6%)
Liberal Alliance, 5,2% (2,3%)
Nye Borgerlige, 4,2% (2,4%)
Moderaterne, 3,6% (-)
Dansk Folkeparti, 1,7% (8,7%)
Källa: Megafon, telefon och webbundersökning med 1.021 respondenter 4-7 juli
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen