Connect with us

Samhälle

Ingen dömd för svavelutsläpp till havs på fem år

Publicerad

den

Fartyg skorsten webb

Från och med den 1 januari måste fartygen som trafikerar Östersjön bli mera miljövänliga och släppa ut mindre svavel. Foto: News Øresund.

Den 1 januari skärps reglerna för svavelutsläpp i Östersjön kraftigt, men den nya lagen riskerar att bli tandlös. De senaste fem åren har ingen dömts för att ha brutit mot svavelreglerna till havs.

När EU:s svaveldirektiv träder i kraft sänks den tillåtna svavelhalten i marint bränsle från 1 till 0,1 procent för alla fartyg som rör sig i Öresund och Östersjön.

Transportstyrelsens statistik visar att dagens miljöregler inte har lett till en enda fällande dom under de senaste fem åren.
Från 2010 till maj 2014 kontrollerades 200 fartyg årligen i Sverige. Inspektionerna utfördes i hamn genom oljeprover och kontroll av fartygens bränsledokumentation. Under samma period upprättades 31 anmälningar om överträdelser av de gällande svavelreglerna. Inget av fallen ledde till sanktioner.
Enligt Anna Petersson, chef för Transportstyrelsens miljösektion, finns det flera förklaringar till att överträdelserna inte leder till fällande domar.
– Det tar ganska lång tid innan analyserna från oljeproverna är klara och då har utländska fartyg ofta lämnat landet. Vi står i begrepp att införa handhållna instrument för att kunna få svar på proverna direkt på plats, säger Anna Petersson till News Øresund.

Rent juridiskt har det också visat sig problematiskt att miljöbrottet ligger under straffrätten. Det innebär att enskilda individer ställs till svars och att straffet blir dagsböter eller fängelse. Åklagaren måste också kunna bevisa att personen avsiktligt använde drivmedel med för hög svavelhalt.
– Det straffrättsliga sanktionssystemet har inte fungerat så bra. Det är väldigt svårt att visa att någon har haft uppsåt att bryta mot reglerna. Dessutom är böterna låga och risken finns att ansvaret läggs på en enskild befälhavare, säger Anna Petersson.

När EU:s svaveldirektiv träder i kraft den 1 januari ökar kostnaderna rejält för alla rederier som följer reglerna. Det lågsvavliga bränslet är betydligt dyrare än det nuvarande och det är en tung investering att installera reningsanläggningar ombord.
Transportstyrelsen befarar att oseriösa rederier kommer att kalkylera med risken för att åka fast om sanktionerna inte motsvarar en eventuell vinst. Därför har myndigheten förslagit regeringen att systemet görs om, så att det räcker att påvisa en överträdelse för det ska resultera i en straffavgift. Ett liknande sanktionssystem finns idag för oljeutsläpp.

Kan man säga att det nuvarande kontroll- och sanktionssystemet är tandlöst med tanke på att ingen har blivit dömd på nästan fem år?
– Nej, det tycker jag inte. Systemet med dagsböter har en avskräckande effekt. Det är inte betydelselöst att hamna i kriminalregistret. Dessutom har Sverige varit drivande i samarbetet med de andra Östersjöländerna. Det finns en god samverkan om hur informationsutbytet ska fungera framöver, säger Anna Petersson. (News Øresund – Emilia Söelund)

 

FAKTA/Svaveldirektivet
EU:s svaveldirektiv träder i kraft den 1 januari 2015. Direktivet reglerar svavelinnehållet i marint bränsle och bygger på riktlinjer från den internationella sjöfartsorganisation IMO. Svaveldirektivet innebär att fartyg som trafikerar de så kallade SECA-områdena, det vill säga Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen, inte får använda bränsle med en svavelhalt på över 0,1 viktprocent. Det är en skärpning från dagens 1 procent. 2020 skärps reglerna globalt. Gränsvärdet utanför skyddszonerna sänks då från dagens 3,5 viktprocent till 0,5 procent.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Arbetsmarknad22 september, 2023

Skattereglerna i Norden behöver förenklas, visar ny analys

Skattereglerna för både medborgare och företag som arbetar över gränsen kan vara oförutsägbara, och arbetsgivare riskerar stor och onödig administration...

Arbetsmarknad22 september, 2023

Ny rapport: Greater Copenhagen starka inom grön forskning, men släpar efter i innovationskraft och investeringar

Det är organisationen Greater Copenhagen som tagit fram rapporten ”Grön tillväxt i Greater Copenhagen”, som tittar närmare på hur storstadsområdet...

Näringsliv22 september, 2023

Forsea byter namn till Öresundslinjen efter ägarbytet

Öresundslinjen blir det nya namnet på de stora färjorna som trafikerar linjen Helsingborg-Helsingör. Namnbytet är ett led i integrationen med...

Danmark22 september, 2023

Den 1 oktober får äldre dieselbilar inte längre köra in i danska storstäders miljözoner

Från den 1 oktober får inte längre äldre persondieselbilar som följer Euronorm 4 eller lägre köra in i miljözonerna i...

Samhälle22 september, 2023

Öresundsdebatten vecka 38: Gängmedlemmar flyr Sverige av oro för sina liv, danska straff för svenska brott och kommunal dragkamp om Öresundsförbindelser

Gängkrigen i Sverige eskalerar och landet har inte varit så farligt sedan andra världskriget och gängmedlemmar flyr nu landet av...

Samhälle22 september, 2023

Räntehöjningarna slår hårdare mot hushåll med bostadsrättslägenhet i Stockholm än i Göteborg och Malmö

Riksbankens höjningar av styrräntan med följande höjningar av bostadsräntorna slår hårdare mot invånarna i Stockholm än i övriga landet beroende...

Arbetsmarknad22 september, 2023

Arbetslösheten har nästan halverats för svenskar födda utanför Europa

Sedan flyktingkrisen 2016 har arbetslösheten nästan halverats bland personer i Sverige som är födda utanför Europa rapporterar Dagens Nyheter  som...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.