Näringsliv
Informationsträff ordnas för sydsvenska företagare som är intresserade av Danmark
Den 7 april bjuder Sydsvenska Handelskammaren in företagare i södra Sverige till en eftermiddag med information om att göra affärer över sundet eller etablera verksamhet i Danmark. På programmet finns bland annat frågor som rör anställningsformer, kontraktsförhandlingar samt skatt och socialförsäkringsfrågor. Enligt Ellen Dahl, regionchef på Handelskammaren, finns stora möjligheter för näringslivet att utöka affärskontakterna mellan länderna, men samtidigt även utmaningar i olika regler och affärskultur. Föreläser på träffen gör KPMG:s Öresundsgrupp och Njord Law Firm.
Vilka skillnader kan sydsvenska företagare stöta på när de arbetar i Danmark?
– Det finns flera skillnader både lagstiftningsmässigt, men också affärskulturellt. Många skillnader i lagstiftning rör arbets- och skatterätten vilket blev extra påtagligt under pandemin när många arbetade hemifrån. Det finns exempel på danska medarbetare som behövde åka över till ett café i Sverige för att ”checka” dagar i sitt arbetsgivarland. Det finns också en rad skatteaspekter som utmanar både nuvarande pendlares och potentiella pendlares vilja att ta ett jobb på andra sidan sundet. Handelskammarens uppfattning är att Öresundsavtalet bör ses över och revideras. Utöver det ser vi att en vanlig fallgrop är hur annorlunda vi förhandlar med varandra, i synnerhet när det gäller hyresavtal. Förhandlingsteknik är ett av ämnena som vi kommer att ta upp under seminariet.
Hur ser ni på möjligheterna för företag i Sydsverige att utöka kontakterna över sundet?
– Möjligheterna är stora, men det finns som jag nämnde tyvärr en del hinder som gör att man inte vågar ta steget och etablera sig på andra sidan. Gränskontroller och gränsstängningar i samband med pandemin har satt negativa spår i regionen, tyvärr är effekten att arbetsmarknaden fungerar sämre än den egentligen borde och mycket av tillväxtpotentialen i regionen går till spillo. Det finns politiska beslut som behöver komma på plats för att stärka Öresundsintegrationen och där har Handelskammaren dialog med ansvariga ministrar och samarbetar med andra lobbyorganisationer på både dansk och svensk sida. Rörligheten och tillgängligheten är avgörande för att upprätthålla ett starkt näringsliv över sundet.
Vilket intresse möter ni bland era medlemsföretag för att göra affärer eller etablera sig i Danmark?
– Danmark är ju en marknad som geografiskt ligger nära oss och med en spännande dynamik där många skåningar redan pendlar över till Danmark för arbete. Bland våra medlemsföretag finns allt från de som idag inte är etablerade på den danska marknaden men är nyfikna på affärsmöjligheterna till medlemsföretag som redan idag har affärer eller verksamhet i Danmark men vill utveckla den. Vi har även flera medlemsföretag, inte bara i Skåne, utan också i Halland, Blekinge och Småland som har naturliga affärskopplingar till Danmark.
(News Øresund – Jenny Andersson)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen