Politik
Imorgon röstar danskarna om EU:s försvarssamarbete
Fortfarande är var femte dansk osäker på om hen ska rösta ja eller nej till att ta bort Danmarks undantag för EU:s försvars- och säkerhetspolitiska samarbete. Men andelen, som enligt senaste opinionsundersökningen från Epinion, tänker rösta ja ökar. 44 procent svarar att de kommer att rösta ja och 28 procent att de kommer att rösta nej, rapporterar DR Nyheder. Regeringen och de flesta partierna i Folketinget vill ta bort undantaget för att kunna delta i EU:s gemensamma militära operationer och försvarspolitiska samarbete vilket blivit en aktuell fråga efter Rysslands invasion av Ukraina. (News Øresund)
Fakta: Danmarks undantag i EU-samarbetet
Sedan danskarna röstade nej till Maastrichtfördraget om utökad EU-samarbete 1992 förhandlades det fram fyra undantag i samarbetet, det så kallade Edinburgh-avtalet, som danskarna röstade ja till i 1993. Danmark deltar därför inte i de delar av EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik som gäller försvaret, inte kring rättsliga och inrikes frågor och inte i Euro-samarbetet. Det sista undantaget gällde unionsmedborgarskapet som Danmark ville säkra inte skulle ersätta det nationella medborgarskapet. Något som alla EU-länder har varit eniga om och undantaget gäller därför alla EU-länder och inte bara Danmark.
Undantagen kan enligt ett politiskt avtal i Folketinget enbart tas bort efter en majoritet av danskarna har röstat för det i en folkomröstning. Två gångar har det varit sådana omröstningar. I september 2000 röstade danskarna nej till att införa euron och december 2015 röstade de nej till en ordning där det skulle vara möjligt för Danmark att välja från fall till fall om de ville delta i samarbetet kring rättsliga och inre frågor.
Källa: Folketinget/EU-Oplysningen
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen