Samhälle
I veckan anordnades språkkurs i danska för kommunanställda – medan Lunds universitets årliga intensivkurs i danska dras in 2017
En språkkurs med utgångspunkt i dansk kommunal kontext. Det är fokus på en kursträff som arrangerades av Kommunförbundet Skåne i Lund i tisdags. Den årliga intensivkursen i danska med 80 platser som anordnas av Centrum för Öresundsstudier vid Lunds universitet dras dock in 2017.
I tisdags anordnade intresseorganisationen Kommunförbundet Skåne en språkkurs i danska.
– Kursen är en intern beställning från kommunerna och även personer i vår ledning som har sett behov av en sån här kurs i och med Greater Copenhagen-samarbetet. Därför beslöt vi oss att testa för att se hur intresset ser ut, säger Henrik Hedqvist, kurs- och konferensansvarig på Kommunförbundet Skåne, till News Øresund.
Ett 10-tal deltagare hade anmält sig till kursen och beroende på utfallet och om det kommer direkta förfrågningar kommer den att anordnas igen. Då blir det troligen med inriktning mot olika teman, menar Henrik Hedqvist.
– Jag vet att vi får kommentarer från båda sidor där man tycker att det är svårt att kommunicera med varandra. Det finns behov av sådana här kurser, säger han.
Centrum för Öresundsstudier på Lunds universitet har sedan början av 2000 anordnat en veckolång intensivkurs i danska språket, men 2017 blir det inget sådant kurstillfälle.
– Vi flyttar organisatoriskt vilket påverkar vår budgetsituation. Tyvärr kan vi inte leverera en kurs nästa år trots att den har varit otroligt populär och uppskattad, säger Fredrik Nilsson, föreståndare på Centrum för Öresundsstudier och professor i etnologi, till News Øresund.
Kursen har haft omkring 140-150 sökande varje år till 80 platser och varit uppdelad i en avancerad nivå samt en nybörjarnivå. Primärt har målgruppen varit anställda vid Lunds universitet och studenter, men i mån av plats har även andra som haft behov och intresse deltagit bland annat från näringslivet, berättar Fredrik Nilsson.
Kursen har levt kvar sedan Centrum för Öresundsstudier hade ett undervisningsuppdrag, medan fokus nu främst är på forskning. Anledningen till att budgeten för verksamheten ändrats är att man flyttar från universitets avdelning för särskilda verksamheter som är hem under uppstartsfasen till en av universitets fakulteter. Kursen kan dock komma tillbaka i en ny form framöver, tror Fredrik Nilsson.
– Den är väl inarbetad och vi har knappt behövt göra reklam för den. Det finns inget som säger att vi inte kan återuppliva den. Men vi behöver hitta andra finansieringsformer och vi är inte där i planeringen ännu att vi kan etablera det redan till nästa år.
(News Øresund – Jenny Andersson)
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark10 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Danmark12 månader sedan
Danska Nordic Waste har gått i konkurs och lämnar efter sig notan för miljöskandalen – och i Sverige åtalas Think Pink för grovt miljöbrott
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna