Arbetsmarknad
1 650 byggnadsarbetare i strejk – ESS-bygget påverkas
Klockan 06.00 i morse inleddes en svensk byggstrejk sedan Byggnadsarbetareförbundet i går förkastade medlarnas bud på ett ettårigt avtal med 2,2 procents lönehöjning. Budet var på samma nivå som det avtal parterna i industrin tecknade vid månadsskiftet. Strejken omfattar i ett första skede 1 650 anställda men kan i två steg utvidgas till 2 600 av Byggnads medlemmar. På byggarbetsplatsen vid den kommande forskningsanläggningen ESS i Lund omfattas knappt 30 av totalt 350 byggnadsarbetare av strejken.
Strejken innebär att samordningen inom LO spruckit. Vid månadsskiftet tecknade parterna inom industrin ett ettårigt avtal som ger löneökningar på 2,2 procent. Strax därpå följde Handels efter och tecknade ett liknande avtal samtidigt som LO och Svenskt Näringsliv gemensamt uttalat sig om att övriga parter på arbetsmarknaden bör betrakta detta avtal som normerande. Men Byggnadsarbetareförbundet, Målarförbundet och ytterligare fyra fackförbund har i en konstellation kallad 6F varslat om strejk. Det handlar bland annat om att de kämpar för att behålla ackordssystemet. Målarförbundet tog i fredags ut 260 målare i strejk och har varslat om att ytterligare 440 målare tas ut i strejk den 22 april.
– Byggnads gick in i avtalsrörelsen med tydliga, framtidsinriktade mål. Att få bort låglönekonkurrens och fiffel genom att utveckla huvudentreprenörsansvaret. Vi vill också öppna upp byggbranschen för kvinnor, nyanlända och lärlingar. Det bud medlarna presenterade idag är helt tomt och innehåller ingenting av våra krav. Därför säger vi nej. Arbetsgivarna har, hela resan igenom, fokuserat på att få bort vår möjlighet till inflytande och delaktighet på arbetsplatserna genom att förändra våra lönesystem. Därför har vi hamnat där vi är idag, skriver Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin i en kommentar.
Svenskt Näringsliv pekar ut Byggnads som det fackförbund som varslar om flest stridsåtgärder och menar att den aktuella strejken kommer att slå indirekt mot den internationellt konkurrensutsatta industrin eftersom den omfattar byggarbeten vid företag som Billerud Korsnäs, Domsjöfabriken, Ortvikens Pappersbruk och Rönnskärsverken.
– Det är ett av de största varslen någonsin. Detta i en tid då vi behöver bygga mer. Det är mycket oansvarigt och kommer att leda till att många projekt såsom skolor, förskolor, bostäder och sjukhus inte blir slutförda i tid, säger Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind i en kommentar. (News Øresund)
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen