Arbetsmarknad
Hotellchef vill förenkla för de anställda att arbeta i två länder

Deltids- och timanställda hotellmedarbetare i Malmö skulle kunna få fler arbetstimmar om de också kunde jobba parallellt på hotellen i Köpenhamn. Det vore positivt både för medarbetarna och arbetsgivaren, menar Kenneth Pedersen, chef för Comfort Hotel Malmö – del av en kedja med flera hotell på båda sidor sundet. Men dagens regelverk gör det svårt att arbeta i två länder, påpekade han i ett panelsamtal på årets Gränshindermöte som hölls i Malmö på tisdagen.
Många jobb inom hotellbranschen gäller deltid eller timanställningar, vilket betyder att de anställda ofta vill kunna arbeta på flera ställen. I Köpenhamn har branschen en god tillväxt, och många lockas att arbeta där. Det är Kenneth Pedersen positiv till, men eftersom det enligt dagens regelverk är svårt att kombinera arbete i Danmark och Sverige riskerar det att leda till att de slutar jobba i Malmö – där det också råder arbetskraftsbrist.
– Hela servicebranschen har den här situationen. Kanske arbetar man ett visst antal timmar på Emporia, men vill också gärna jobba på den danska sidan för att komplettera med fler timmar. Men det går inte. Vi som arbetsgivare vill gärna ha kvar medarbetarna i vårt bolag, och om börjar jobba i Danmark försvinner de gärna dit. I dag är man lite försiktigare innan man skickar över någon att arbeta på den danska sidan, sade han på mötet, som arrangerades av Øresunddirekt och Øresundsinstituttet.
Eftersom Comfort Hotel har hotell på båda sidor sundet ser Kenneth Pedersen det som ett bättre alternativ att hjälpa personer att få jobb inom kedjan, men på den danska sidan sundet.
– Att släppa dem till ett av våra danska hotell gör inte att vi släpper medarbetaren. Jag förlorar den kanske, men inte vår kedja. Men vi har också personalbrist. Att du inte kan jobba i två länder på en gång är en av de största utmaningarna för oss som behöver ha deltidsanställda, sade han.
Den största anledningen till att det är svårt att arbeta i två länder samtidigt är att det påverkar arbetsgivaravgifterna. Om en person är socialförsäkrad i Sverige – vilket man är om man bor i Sverige och arbetar minst 25 procent där – måste även danska arbetsgivare betala svenska arbetsgivaravgifter, som är mycket högre än de danska. På grund av den risken förbjuder många danska arbetsgivare sina anställda som bor i Sverige att även arbeta där. För den anställda blir resultatet att personen ofta måste välja att enbart arbeta i ett av länderna.
– För oss skapar det stora utmaningar. Vi behöver folk på våra danska hotell också, och det är många som skulle kunna jobba på båda sidor sundet om det funkade, sade Kenneth Pedersen.
Visst hopp fick han av den utredning som den danska och svenska advokaten Emelie Svensson gjort om hur detta gränshinder skulle kunna lösas, och som hon presenterade på mötet. Hennes förslag är att danska arbetsgivare bara skulle betala arbetsgivaravgifter till Sverige i nivå med de danska avgifterna.
– Det låter som en väldigt bra rapport. Jag har antecknat mycket, sade Kenneth Pedersen.
News Øresund – Anna Palmehag
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen