Arbetsmarknad
”Historiskt dyrt” löneavtal i Danmark – Kan dra ifrån både Sverige och Tyskland
Arbetsgivarorganisationen Dansk industri och samarbetsorganisationen CO industri, som samlar nio fackförbund, har kommit överens om ett nytt tvåårigt löneavtal för 230 000 danska industriarbetare. Minimilönen stiger med 9 kronor i timmen från 127,15 kronor, arbetstagare får 2 procents löneökning om året och arbetsgivaren betalar större del av pensionsinbetalningarna, skriver Danmarks Radio. Nu ska det röstas om avtalet, som kan träda i kraft från den 1 mars.
Industriavtalet, som omfattar 6 000 företag och 230 000 arbetare, är det som sätter ramen för andra sektorers förhandling.
Det ger arbetstagarna minst 2 procents ökning per år, något som inte motsvarar inflationen. Under sista kvartalet 2022 föll danskarnas reallön nämligen med 5,2 procent, och genomsnittet för hela året var 3,8 procent, enligt Berlingske.
Men det rör sig inte om småsummor i vad som beskrevs som ett ”historiskt dyrt avtal”, menade både Dansk industris vd Lars Sandahl Sørensen och CO-industris ordförande Claus Jensen på en pressträff i söndags:
– Det finns möjlighet för lokala förhandlingar. Det är stora siffror vi pratar om, sade Lars Sandahl Sørensen, enligt TV2.
Ökningen väntas bli högre än i grannländerna
Och siffrorna kan bli högre och därmed dra ifrån grannländerna Sverige och Tyskland, något Børsen skriver om. Tidningen menar att löneökningarna i kombination med höjningen av minimilönen kan leda en sammanlagd ökning på 5,5 procent både i år och nästa år.
I Sverige, där förhandlingarna avslutas i mars, förväntar sig Susanne Spector, Nordeas chef for makroanalys i Sverige, att lönerna kommer ökar med 4 procent för 2023 och med 3,5 procent för 2024.
Motsvarande siffra för Tyskland prognostiseras till 5,2 procent för 2023 och 3,3 för 2024 plus en kontant bonus.
Parterna förhandlade inte om Stora bededag
Det har spekulerats om huruvida den danska helgdagen Store bededag som regeringen vill avskaffa skulle tas upp i de fackliga förhandlingarna. Men både Dansk industri och CO industri pekade på att det är en politisk diskussion, som de därför inte kunnat ta ställning till.
– Jag vet inte om det är det rätta stället att rikta vreden mot arbetsgivarna, sade Claus Jensen bland annat till TV2.
Arbetsgivaren ska betala större del av pensionen
I flera år har danska arbetstagare betalat 4 procent av sin lön till pension, medan arbetsgivaren betalat 8. Med det nya avtalet ska arbetsgivaren i stället stå för 10 procent, mot arbetstagarens 2.
Nu ska både arbetsgivare och arbetstagare ta ställning till om de vill acceptera avtalet genom omröstning. Avtalet gäller då från 1 mars. Röstar de nej kan det leda till den första storkonflikten på dansk arbetsmarknad på 25 år, skriver Berlingske.
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark10 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Danmark12 månader sedan
Danska Nordic Waste har gått i konkurs och lämnar efter sig notan för miljöskandalen – och i Sverige åtalas Think Pink för grovt miljöbrott
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna