Connect with us

Politik

Gemensamt dansk-svenskt biljettsystem och HH-förbindelse med i Greater Copenhagens nya trafikvision

Publicerad

den

henrik-fritzon-webb

Onsdagens beslut om Greater Copenhagensamarbetets nya trafikcharter hoppas Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande i Region Skåne, ska leda till att det kan tas ett dansk-svenskt beslut om att bygga en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör som kan stå klar om 15 år. Foto: News Øresund

Ett gemensamt dansk-svenskt biljettsystem och en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. Det är två av punkterna i den trafikvision som det dansk-svenska politiska samarbetet i the Greater Copenhagen & Skåne Committee beslutade om vid onsdagens styrelsemöte – ”Trafikcharter Greater Copenhagen”.

– Med trafikavtalet (chartern) har vi nu en stark och gemensam plattform som vi kan använda för att skapa tryck mot våra regeringar i Danmark och Sverige i frågan. Bra infrastruktur är en förutsättning för tillväxt och välstånd, säger Steen Christiansen, borgmästare i Albertslund och ordförande för the Greater Copenhagen & Skåne Committee, GCSC.

Region Skånes ordförande Henrik Fritzon (S) hoppas att beslutet om ”Trafikcharter Greater Copenhagen” ska leda till att en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör kan stå klar om femton år.
– Det här är det viktigaste beslutet i år. Att vi lyckats enas kring en gemensam ambition och en gemensam prioritering av de viktiga infrastruktursatsningarna i vår region, säger Henrik Fritzon, regionstyrelsens ordförande i Region Skåne och vice ordförande i the Greater Copenhagen & Skåne Committee, till News Øresund dagen innan beslutet.
– Den riktigt stora framgången är att vi fått full uppslutning från dansk sida för HH-förbindelsen. Det har krävt sina samtal. Det känsliga i Danmark är att det finns vissa kommuner som är motståndare till HH-förbindelsen och de har fått anstränga sig för att enas.

Henrik Fritzon berättar att den svåraste frågan i den dansk-svenska diskussionen om en fast förbindelse mellan Helsingborg – Helsingör, HH-förbindelsen, har berört diskussionen om det eventuella behovet av en ny ringled från Helsingör i en västlig båge runt Köpenhamn, Ring 5. Genom att planerna för HH-förbindelsen i utgångsläget inte omfattar godstågstrafik menar Henrik Fritzon att frågan om Ring 5 inte är aktuell ur ett Öresundsperspektiv.
– Den HH-förbindelse vi planerar för är en förbindelse med persontågstrafik och biltrafik. En tunnel från stadskärna till stadskärna mellan Helsingborg och Helsingör för persontågstrafik och en tunnel söder om stadskärnorna för biltrafik. Godstågstrafik har vi inte med planerna i nuläget. Godstågen får fortsätta att gå över Öresundsbron. Då finns inget behov att bygga ut Ring 5 som i nuläget är en inhemsk dansk debatt, säger Henrik Fritzon.
– Vår styrka är att HH-förbindelsen är kommersiellt bärkraftig. Den kommer att kosta ungefär 26 miljarder svenska kronor att bygga och kommer att kunna byggas på helt kommersiella grunder. Vårt förslag är att det är Öresundsbro Konsortiet som ska bygga HH-förbindelsen och ta ut avgifter precis som på Öresundsbron.

Henrik Fritzon ser optimistiskt kring möjligheterna att driva igenom ett beslut om en dansk-svensk HH-förbindelse på regeringsnivå i de båda grannländerna.
– Jag hade ett möte med den danska transportministern för några veckor sedan och han är rätt positiv till detta. Jag hoppas att vi kan ha ett beslut om en HH-förbindelse  inom några år. Det är min ambition.
– Sedan tar det några år att projektera och bygga. Jag tycker vi borde ha en HH-förbindelse färdig om 15 år. Vi fokuserar nu på ett beslut om HH-förbindelsen. Sedan fokuserar vi på Öresundsmetron.

Den så kallade trafikcharter som the Greater Copenhagen & Skåne Committees styrelse beslutade om under onsdagen är en gemensam dansk-svensk översikt och målsättning när det gäller regionens viktigaste infrastruktur. I den inledande texten till trafikcharter Greater Copenhagen skriver politikerna: ”Visionen är att Greater Copenhagen till år 2020 ska vara en internationell knutpunkt för investeringar och kunskap på nivå med de mest succefulla metropoler i Europa. När vi står enade och har en mera sammanhängande region med kortare restid ökar vi den kritiska massan som ger regionen en internationellt konkurrenskraftig genomslags- och konkurrenskraft”.

Trafikcharter Greater Copenhagen är ett gemensamt visionsdokument för de tre regionerna och de 79 kommunerna i Östdanmark och Skåne som tar upp allt från att man vill skapa ett gemensamt dansk-svenskt biljettsystem i regionen, internationell tillgänglighet och insatser när det gäller Köpenhamns flygplats i Kastrup, den kommande Fehmarn Bältförbindelsen, framtida Öresundsförbindelser, höghastigsjärnvägar, ett sammanhängande kollektivtrafiksystem, grön mobilitet och fossilfria transporter. (News Øresund)

Klicka här för att läsa Trafikcharter Greater Copenhagen

 

 

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark21 timmar sedan

Danskt krismöte och ökad press på Grönlands självständighet efter Trumps utspel

Diskussionen om Grönland självständighet har de senaste dagarna blossat ännu mer efter den kommande amerikanska presidenten Donald Trumps utspel om...

Hållbarhet3 dagar sedan

Danska regeringen vill se skärpta regler för klimatanpassning vid nybyggnation

Under de senaste åren har vädret i Danmark blivit mer extremt, vilket ökar risken för översvämningar. Den danska regeringen vill...

Danmark3 dagar sedan

Ekonomer tror på fortsatt dyrare bostäder i Danmark under 2025

Bostäderna i Danmark blev dyrare under 2024. Nu tror bostadsekonomer Berlingske pratat med att priserna kommer att fortsätta uppåt även...

Danmark4 dagar sedan

Första spadtaget till utbyggnaden av tågstationen vid Köpenhamns flygplats i Kastrup

På måndagen togs första spadtaget till utbyggnaden av tågstationen vid Köpenhamns flygplats i Kastrup skriver Sund & Bælt i ett...

Samhälle1 vecka sedan

Malmöborna blir rikare – knappar in på rikssnittet

Välståndet stiger i Malmö, och det går snabbare än i resten av Sverige. Snart är Malmöbornas ekonomi i nivå med...

Danmark1 vecka sedan

Sjukfrånvaron i Danmark ökar – särskilt inom offentlig sektor

Sjukfrånvaron i Danmark har ökat sedan 2019. Under 2023 uppgick den genomsnittliga sjukfrånvaron för offentliganställda till 14,1 dagar per heltidsanställd,...

Danmark1 vecka sedan

Affärsman donerar 100 miljoner DKK till sin hemstad Esbjerg

Affärsmannen Johan Hoffmann donerar 100 miljoner danska kronor till konst-, kultur- och idrottsinitiativ i Esbjergs kommun. Samtidigt lämnar han vid...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.