Danmark
Het arbetsmarknad i Danmark – ett ökande antal företag tvingas säga nej till nya order på grund av personalbrist
Närmare vart femte danskt företag som deltagit i Berlingske Business vd-panel tror att de måste tacka nej till nya order på grund av brist på arbetskraft. De 27 företagen som räknar med att behöva tacka nej till order hade en en samlad omsättning på 48 miljarder danska kronor under 2015. Det rör sig främst om företag inom bygg och it.
De danska företagen skriker efter ingenjörer och it-specialister. Av de 152 toppchefer som medverkat i vd-panelen har redan 14 procent tvingats tacka nej till vissa beställningar beroende på brist på vissa specialister och 17 procent räknar med att hamna i samma situation under det kommande året.
Svaren stämmer överens med den senaste undersökningen från Danmarks statistik som visade att 19 procent av aktörerna inom byggbranschen menar att brist på arbetskraft är en faktor som begränsar deras produktion. Både Dansk Byggeri och Dansk Erhverv noterar att Danmark befinner sig mycket tidigt i konjunkturuppgången med en relativt låg tillväxt när arbetskraftsbristen börjar synas.
– Det är begynnande flaskhalsar. Det gäller speciellt ingenjörer och projektledare och rekryteringen av kvalificerad arbetskraft är vår största utmaning. Men det beror främst på bristande matchning mellan utbildningssystemet och arbetsmarknaden, säger Bo Sandberg, chefekonomi hos Dansk Byggeri, som framhäver att när det gäller specialister så är den omedelbara lösningen att rekrytera mer utländsk arbetskraft. Han vill också att man på sikt utbildar fler ingenjörer och färre humanister i Danmark.
Ingeniørforeningen i Danmark, IDA, har tidigare uppgivit till Berlingske Business att arbetslösheten för deras medlemmar med omkring 15 års erfarenhet är mindre en en procent. Dansk Erhvervs chefekonom Steen Bocian håller med om att situationen är allvarlig men tror att det skillnad från tidigare högkonjunkturer inte kommer att resultera i kraftiga löneökningar utan i att företagen säger nej till order och därmed tillväxt. Han ser ett stort behov av en politik som ökar utbudet av arbetskraft och ser rekrytering från andra länder som den snabbaste lösningen.
– Vi får inte glömma att antalet invånare i åldern 20 till 64 år med dansk bakgrund kommer att falla ganska mycket under de kommande åren, säger Steen Bocian till Berlingske Business och noterar att arbetstiden i Danmark är lägre i Danmark än i många andra länder.
Kollegan Erik Bjørsted i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, pekar på att även om det genom reformer kommer ut 160 000 fler personer på den danska arbetsmarknaden inom de närmsta åren så gäller de att de har rätt kompetens och att det därför är viktigt att de kommande trepartsförhandlingarna i Danmark resulterar i en plan för vidareutbildning av den befintliga arbetskraften.
Generellt så breder optimismen ut sig i det danska näringslivet. 53 procent av toppcheferna förväntar sig en stigande orderingång under de kommande tre månaderna. För ett år sedan var siffran 43 procent. (News Øresund)
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen