Danmark
Helg i Danmark – fem kulturtips
I helgen spelas det svenska visor i den danska huvudstaden. News Øresund tipsar också om en gränsöverskridande scenkonstfestival.
Svenska visor för en dansk publik
Olle Adolpson, Mikael Wiehe och Sofia Karlsson är viktiga svenska låtskrivare, men deras visor går också hem i Danmark. På fredag uppträder sångaren och skådespelaren Saga Gärde på Teater Undergrunden i Værløse. Föreställningen ”Trubbel” innehåller flera av deras kända visor, men också några av Monica Zetterlunds alster. Saga Gärde har spelat med i flera filmer och regisserade så sent som i september radioteaterföreställningen ”Vitsvit” som spelades in på Moriskan i Malmö.
Trubbel. Egnsteatret Undergrunden, Værløse. 30 oktober.
Fransk dramatik om ett olyckligt slut
”For enden af kærligheden” är ett drama om ett par som har kommit till slutet av deras äktenskap. De har älskat varandra innerligt, men kärleken höll inte och nu gör de upp för sista gången. Manuset är skrivet av den franska dramatikern Pascal Rambert och han har också åkt till Köpenhamn för att regissera pjäsen. Föreställningen har finansierats av EU-projektet Theatron som är ett gränsöverskridande europeiskt teatersamarbete. Från svensk sida deltar enbart Uppsala stadsteater i Theatron-nätverket.
For enden af kærligheden. Husets teater, Köpenhamn. Premiär: 26 oktober.
Gränsöverskridande scenkonstfestival
Scenkonstfestivalen Works at Work är ett samarbete mellan Inkonst i Malmö och Dansehallerne i Köpenhamn. Festivalens tema handlar om villkoren för dem som försörjer sig på konstnärligt arbete och föreställningarna är delvis tänkta som ett inlägg i debatten. Ensemblen består av dansare och konstnärer från flera olika länder. Works at Works börjar i Köpenhamn och flyttar därefter över sundet till Malmö. Där medverkar bland annat Iggy Malmborg med ett nytt soloverk.
Works at Work. Dansehallerne, Köpenhamn: 28–31 oktober. Inkonst, Malmö: 21 november.
Nya konstnärer tolkar Willumsen
Konstnären J.F. Willumsen är en viktig person i den danska konsthistorien. Han var en av de första modernisterna och hämtade inspiration från Paris och Spanien. Under en period var han konstnärlig ledare för den danska porslinstillverkaren Bing & Gröndahl och han var också en drivande kraft bakom uppförandet av den alternativa utställningshallen Den Frie. Efter hans död fick han ett eget museum i Fredrikssund. Under vintern visas en specialutställning, där moderna konstnärer ställer ut sida vid sida med J.F. Willumsens klassiska verk. Astrid Kruse Jensen, Olafur Eliasson och Tal R är några av de medverkande konstnärerna.
Naturmøder. J.F Willumsens museum, Fredrikssund. Visas t.o.m. 3 april 2016.
Inget nordiskt kulturpris till Danmark
Under Nordiska rådets prisutdelning i Reykjavik uppmärksammades den norska författaren Jon Fosse och den isländska filmen ”Fúsi”. Totalt delades fem nordiska kulturpriser ut, men inget av dem gick till Danmark. Bland de nominerade fanns annars två läsvärda danska författare, Pia Juul och Helle Helle, som båda är översatta till svenska, samt Bille August senaste film ”Stilla hjärta”. Blockflöjtspelaren Michala Petri och den elektroniska musikern HVAD var nominerade till musikpriset.
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen