Danmark
Helg i Danmark – fem kulturtips
Nu kommer filmen om stjärnkocken bakom Noma. News Øresund tipsar också om en konsert med det danska bandet Choir of Young Believers.
Ny film om mannen bakom Noma
2010 korades danska Noma till världens bästa restaurang. Sedan dess har matnördar från hela världen kommit till Köpenhamn för att prova det nya nordiska köket. Grundaren, René Redzepi, har blivit berömd för sina kreativa och vackra rätter som är skapade av inhemska råvaror som granskott, rädisor och myror. Vid den förra rankingen halkade Noma ner till tredje plats, men chefskocken fortsätter att utveckla konceptet. 2017 öppnar Noma i nya lokaler och då ska restaurangen ligga i anslutning till ett eget jordbruk. Dokumentärfilmen ”Noma – My perfect storm” ger en inblick i René Redzepis matfilosofi.
Noma – My perfect storm. Dansk biopremiär: 18 november.
Bo Kaspers spelar på Vega
I oktober släppte Bo Kaspers orkester sitt elfte album ”Redo att gå sönder”. Bandet har en hängiven dansk publik och därför finns det en Danmarkturné inbokad till våren. Redan på lördag finns det dock en chans att höra dem på Vega i Köpenhamn. Danska musikkritiker räknar med en portion svensk melankoli.
Bo Kaspers Orkester. Vega, Köpenhamn. 21 november.
Danmarkshistoria ur ett kvinnoperspektiv
I år är det 100 år sedan danska kvinnor fick rösträtt. Det har firats med en stor parad och högtidliga tal, men jubileet har också ökat intresset för dansk kvinnohistoria. Flera nya böcker har getts ut och det har ordnats föreläsningar och utställningar. Folkteatern lanserar nu musikföreställningen ”Lillys Danmarkshistorie” som är baserad på en bok av journalisten Pia Fris Laneth. Hon har använt sig av kvinnoöden i släkten för att skildra samhällsutvecklingen. Fyra generationers kvinnoliv visar hur mycket som har förändrats i Danmark sedan 1880-talet, till exempel när gäller familjeliv, politiskt inflytande, sjukvård och könsroller.
Lillys Danmarkshistorie. Folketeatret, Köpenhamn. Premiär: 18 november.
Om pojkar som inte gråter
Filmen ”Boys don’t cry” är verklighetsbaserad och handlar om transpersonen Brandon Teena som våldtogs och mördades av kamrater, när de fick reda på hans biologiska kön. Förra året väckte en teaterversion av berättelsen stor uppmärksamhet i Danmark och ensemblen belönades med det prestigefulla Reumertpriset för sin nyskapande tolkning. Nu ska ”Boys don’t cry” ut på turné. Efter ett besök på Skuespilhuset i Köpenhamn väntar en tysk teaterfestival.
Boys don’t cry. Skuespilhuset, Köpenhamn. Visas: 21 november.
Bandet bakom Bron-intro
De vemodiga tonerna som inleder varje avsnitt av tv-serien ”Bron” kommer från låten ”Hollow talk” med bandet Choir of Young Believers. Musikerna i bandet är handplockade av sångaren och låtskrivaren Jannis Noya Makrigiannis som också själv spelar ett flertal instrument. Choir of Young Believers var förband på Depeche Modes Europaturné förra året. På fredag uppträder de på Jazzhouse i Köpenhamn.
Choir of Young Believers. Jazzhouse, Köpenhamn. 20 november.
(News Øresund – Emilia Söelund)
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle5 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle5 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen