Politik
Hela svenska samhället måste förbereda sig för krig, menar Försvarsberedningen i ny rapport
Ett krig kan inte längre uteslutas. Därför ska uppbyggnaden av både det militära och civila försvaret stärkas – och det måste gå fort. Det skriver Försvarsberedningen, som består av representanter från riksdagens alla åtta partier, i den nya rapporten ”Kraftsamling” som lämnades över till regeringen i tisdags. Dessutom ska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) omstruktureras. Rapporten ska bli underlag för regeringsförslag och klubbas i riksdagens försvarsbeslut för åren 2025–2030.
– Det är alltså farligt på riktigt, och nu gäller det att bygga upp totalförsvaret, säger beredningens ordförande Hans Wallmark (M) till Dagens Nyheter.
I rapporten upprepas beskedet från 2017 att varje medborgare ska förbereda sig på att klara sin försörjning i en vecka utan stöd från myndigheterna. Myndigheterna i sin tur ska kunna ställa om hela sin verksamhet till krigsorganisation inom sju dygn.
Försvarsberedningen vill bland annat återinföra ”krigsviktiga företag”, så kallade k-företag, vars personal inte ska användas för annan plikttjänstgöring. Den vill även återinföra ”beredskapspolisen”, som bestod av specialutbildade värnpliktiga som vid krigsfara kunde förstärka den vanliga polisen och lades ned 2012.
Dessutom vill Försvarsberedningen omstrukturera Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till stöd för regeringens samordning av det civila försvaret i fredstid. Beredningen anser att man bör överväga om skydd mot olyckor, befolkningsskyddet och räddningstjänst ska överföras från MSB till någon annan myndighet.
Sveriges eventuella inträde i Nato kommer också innebära nya förpliktelser, enligt rapporten. Sverige ska fungera som ett uppmarschområde för Nato-trupper och i värsta fall också mottagningsområde för krigsflyktingar och sårade, enligt DN. Därför anser Försvarsberedningen att regionerna ska kunna dubblera antalet fysiska vårdplatser i händelse av krig.
Kostnaderna för allt ska redovisas i en slutrapport, senast den 26 april nästa år. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen