Intervjuer
Han tecknar Öresundsregionen ur deckarperspektiv

Efter decennier då han skildrat Öresundsregionen som journalist har nu Köpenhamnsbon Keld Broksø placerat sin sjunde deckare i gränslandet mellan Danmark och Sverige. ”Malmösyndromet” rör sig i högerextrema och islamistiska miljöer på båda sidor sundet, men handlar också om hur utvecklingen i regionen hanteras på högsta politiska nivå. ”När man skriver en roman är man i underhållningsbranschen, men det finns ingen diskrepans mellan det och att man vill berätta om ett reellt politiskt förhållande”, säger han till News Øresund.
Det allra första som Keld Broksø tar upp om sin senaste roman är framsidan. ”Malmösyndromet” pryds av en dramatisk bild med bolmande rök, en springande man och Öresundsbrons fyra pyloner i bakgrunden, och det är inte av en slump.
– Något av det jag verkligen drömt om med den här boken är att få Öresundsbron på framsidan. Jag har drömt om att skriva en Öresundsroman sex-sju år. Inte bara en vanlig deckare, utan en historia som belyser Öresundssamarbetet som jag tycker är så viktigt, säger han.
Som journalist har han bland annat varit med sedan starten på nyhetstjänsten Rapidus, som sedan år 2000 bevakar tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Den långa erfarenheten av att följa Öresundsregionen har definitivt haft ett inflytande på bokens handling, inte minst när ministrar möts för att diskutera oroligheter som brutit ut på tvärs över gränsen. Men också när han exempelvis väljer att involvera en entreprenör på Malmös företagspark Minc i handlingen.
Bristande kunskap leder till missförstånd och fördomar
Keld Broksø anser att de mentala barriärerna mellan Danmark och Sverige har minst lika stor betydelse som de praktiska gränshindren och administrativa svårigheterna mellan länderna.
– Det som sker i Köpenhamn och på Själland har ofta påverkan på vad som sker i Malmö och Skåne, men det vet inte många danskar om. Danskarna kanske åker och handlar eller åker på semester i Sverige, men mer är det inte. Om man tar skvallerblaskorna, så finns det utöver de kungliga inte en enda dansk på hyllorna på Ica och vice versa. Många danskar har inte en aning om vad Sveriges statsminister heter, säger han och menar att den bristande kunskapen skapar en grogrund för missförstånd och fördomar.
Ett exempel på det är när Danmark stängde gränsen mot Sverige under coronapandemin, trots att smittotalen i Skåne länge var lägre än motsvarande tal i Köpenhamnsområdet, menar han.
– Att skriva en deckare är ett sätt att visa hur lika vi är och hur lite kunskap vi i verkligheten fortfarande har om varandra.
Researchade så att hans fru blev orolig
Ett annat viktigt tema i boken är högerextremism och islamism och hur dessa olika miljöer samverkar över gränsen. För att skriva deckaren gjorde Keld Broksø en hel del research, till den grad att hans fru föreslog att han skulle ringa till den danska säkerhetspolisen för att tala om att han enbart besökte alla dessa danska och svenska internetsidor med extremistiskt och fundamentalistiskt innehåll i studiesyfte.
– Jag är chockerad över det jag sett. De flesta tycker att detta med islamism och högerextremism är så förfärligt att de inte vill se det. Vi försöker hela tiden använda taktiken att ignorera det, men vi måste se det i ögonen, säger han.
Keld Broksø menar att det finns en koppling mellan de extremistiska miljöerna i båda länderna och att Danmark och Sverige varit alltför sena med att skapa ett gemensamt polissamarbete.
– Ofta har man i Danmark hållningen att det där är ett skånskt problem, det behöver vi inte ta itu med. Och vice versa. Men det krävs samarbete, säger han.
Spännande att utforska olika åsikter genom karaktärerna
Trots det tunga temat har han uppskattat att skriva boken; exempelvis att gå runt i Malmö och se ut var en av de dramatiska höjdpunkterna i boken ska utspela sig: en stor demonstration där muslimer protesterar mot att de inte känner sig trygga i samhället, samtidigt som högerextrema planerar ett attentat och de danska och svenska justitieministrarna spontant gör ett besök. Det sker på Gustav Adolfs torg och Gamla kyrkogården precis bredvid.
En annan sak som intresserar honom som författare är att låta karaktärer i boken säga sådant som Keld Broksø själv inte alls håller med om, men som kan vara spännande att utforska i en roman.
– Det kan vara gamla män som tycker att vi i Danmark borde återförenas med Skåne och att det var fel med freden i Roskilde. Det kan jag skratta lite åt, men det finns de som faktiskt tycker det. Och det är jättefarligt, för ser man tillbaka på Jugoslavien så hänvisade serbierna exempelvis till slaget på Solsortesletten (Kosovo Polje) i 1398. Några av de sakerna som sägs i romanen i högerradikala miljöer och islamistiska miljöer har jag copypastat från internet. Någon kanske säger att så pratar man inte, men det vet jag: jo, det gör man, säger han.
Fick skriva om flera kapitel efter Rysslands invasion av Ukraina
Utöver Öresundsregionen har ”Malmösyndromet” också en koppling till Ukraina. Bland annat handlar det om kopplingen mellan skandinaviska högerextrema miljöer och Azovmilisen med starka kopplingar till motsvarande miljöer i Ukraina, men också om den tidigare nämnda karaktären som är företagare på Minc och anlitar ukrainska programmerare.
– Det var roligt att använda den kopplingen mellan Minc och Ukraina, där de är otroligt duktiga på it-området och sociala medier, säger Keld Broksø.
Då kriget bröt ut blev han tvungen att skriva om flera kapitel för att väva in den aktuella ryska invasionen i handlingen.
– Ibland när man skriver en roman kan tänka att handlingen är lite för fantasifull, men så händer saker i verkligheten. Jag har flera gånger ställt mig frågan: ”blir det inte för extremt nu, Keld?”, men samtidigt har jag haft verkliga konflikter som skett här i bakhuvudet, som till exempel Lasermannen i Stockholm och Peter Mangs i Malmö, som båda mördade invandrare, säger han.
Han hoppas på svensk översättning
Både ”Malmösyndromet” och den kända tv-serien ”Bron” är deckare och skildrar kriminalitet över gränsen. Keld Broksø tycker att spänningsformatet varit bra för att kunna lyfta de frågor han ville ta upp.
– Hela det faktum att det finns ett område som ligger så nära oss, som folk på andra sidan inte känner till, skapar fördomar och även bristande kunskap. Deckare är ett sätt för mig att visa hur lika vi är och hur lite kunskap vi fortfarande har.
Än så länge finns boken bara utgiven på danska, men Keld Broksø hoppas att den också ska bli översatt till svenska – och det snart, eftersom Ukrainakriget förankrat den så tydligt i nutiden.
– Jag hoppas att svenskar också får veta lite om Danmark och hur man tänker där om de läser den. Och i och med att jag skriver en Öresundsroman hoppas jag att fler får upp ögonen för att det är en härlig region och att vi lär känna varandra bättre, säger han.
News Øresund – Anna Palmehag
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen