Connect with us

Intervjuer

Han tecknar Öresundsregionen ur deckarperspektiv

Publicerad

den

Keld Broksø, journalist och kommunikationsrådgivare, har länge bevakat Öresundsregionen. Foto: privat

Efter decennier då han skildrat Öresundsregionen som journalist har nu Köpenhamnsbon Keld Broksø placerat sin sjunde deckare i gränslandet mellan Danmark och Sverige. ”Malmösyndromet” rör sig i högerextrema och islamistiska miljöer på båda sidor sundet, men handlar också om hur utvecklingen i regionen hanteras på högsta politiska nivå. ”När man skriver en roman är man i underhållningsbranschen, men det finns ingen diskrepans mellan det och att man vill berätta om ett reellt politiskt förhållande”, säger han till News Øresund.

Det allra första som Keld Broksø tar upp om sin senaste roman är framsidan. ”Malmösyndromet” pryds av en dramatisk bild med bolmande rök, en springande man och Öresundsbrons fyra pyloner i bakgrunden, och det är inte av en slump.

– Något av det jag verkligen drömt om med den här boken är att få Öresundsbron på framsidan. Jag har drömt om att skriva en Öresundsroman sex-sju år. Inte bara en vanlig deckare, utan en historia som belyser Öresundssamarbetet som jag tycker är så viktigt, säger han.

Som journalist har han bland annat varit med sedan starten på nyhetstjänsten Rapidus, som sedan år 2000 bevakar tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Den långa erfarenheten av att följa Öresundsregionen har definitivt haft ett inflytande på bokens handling, inte minst när ministrar möts för att diskutera oroligheter som brutit ut på tvärs över gränsen. Men också när han exempelvis väljer att involvera en entreprenör på Malmös företagspark Minc i handlingen.

Bristande kunskap leder till missförstånd och fördomar

Keld Broksø anser att de mentala barriärerna mellan Danmark och Sverige har minst lika stor betydelse som de praktiska gränshindren och administrativa svårigheterna mellan länderna.

– Det som sker i Köpenhamn och på Själland har ofta påverkan på vad som sker i Malmö och Skåne, men det vet inte många danskar om. Danskarna kanske åker och handlar eller åker på semester i Sverige, men mer är det inte. Om man tar skvallerblaskorna, så finns det utöver de kungliga inte en enda dansk på hyllorna på Ica och vice versa. Många danskar har inte en aning om vad Sveriges statsminister heter, säger han och menar att den bristande kunskapen skapar en grogrund för missförstånd och fördomar.

Ett exempel på det är när Danmark stängde gränsen mot Sverige under coronapandemin, trots att smittotalen i Skåne länge var lägre än motsvarande tal i Köpenhamnsområdet, menar han.

– Att skriva en deckare är ett sätt att visa hur lika vi är och hur lite kunskap vi i verkligheten fortfarande har om varandra.

Malmösyndromet gavs ut i juni på Ambush Books förlag. Framsida: Ambush Books

Researchade så att hans fru blev orolig

Ett annat viktigt tema i boken är högerextremism och islamism och hur dessa olika miljöer samverkar över gränsen. För att skriva deckaren gjorde Keld Broksø en hel del research, till den grad att hans fru föreslog att han skulle ringa till den danska säkerhetspolisen för att tala om att han enbart besökte alla dessa danska och svenska internetsidor med extremistiskt och fundamentalistiskt innehåll i studiesyfte.

– Jag är chockerad över det jag sett. De flesta tycker att detta med islamism och högerextremism är så förfärligt att de inte vill se det. Vi försöker hela tiden använda taktiken att ignorera det, men vi måste se det i ögonen, säger han.

Keld Broksø menar att det finns en koppling mellan de extremistiska miljöerna i båda länderna och att Danmark och Sverige varit alltför sena med att skapa ett gemensamt polissamarbete.

– Ofta har man i Danmark hållningen att det där är ett skånskt problem, det behöver vi inte ta itu med. Och vice versa. Men det krävs samarbete, säger han.

Spännande att utforska olika åsikter genom karaktärerna

Trots det tunga temat har han uppskattat att skriva boken; exempelvis att gå runt i Malmö och se ut var en av de dramatiska höjdpunkterna i boken ska utspela sig: en stor demonstration där muslimer protesterar mot att de inte känner sig trygga i samhället, samtidigt som högerextrema planerar ett attentat och de danska och svenska justitieministrarna spontant gör ett besök. Det sker på Gustav Adolfs torg och Gamla kyrkogården precis bredvid.

En annan sak som intresserar honom som författare är att låta karaktärer i boken säga sådant som Keld Broksø själv inte alls håller med om, men som kan vara spännande att utforska i en roman.

– Det kan vara gamla män som tycker att vi i Danmark borde återförenas med Skåne och att det var fel med freden i Roskilde. Det kan jag skratta lite åt, men det finns de som faktiskt tycker det. Och det är jättefarligt, för ser man tillbaka på Jugoslavien så hänvisade serbierna exempelvis till slaget på Solsortesletten (Kosovo Polje) i 1398. Några av de sakerna som sägs i romanen i högerradikala miljöer och islamistiska miljöer har jag copypastat från internet. Någon kanske säger att så pratar man inte, men det vet jag: jo, det gör man, säger han.

Fick skriva om flera kapitel efter Rysslands invasion av Ukraina

Utöver Öresundsregionen har ”Malmösyndromet” också en koppling till Ukraina. Bland annat handlar det om kopplingen mellan skandinaviska högerextrema miljöer och Azovmilisen med starka kopplingar till motsvarande miljöer i Ukraina, men också om den tidigare nämnda karaktären som är företagare på Minc och anlitar ukrainska programmerare.

– Det var roligt att använda den kopplingen mellan Minc och Ukraina, där de är otroligt duktiga på it-området och sociala medier, säger Keld Broksø.

Då kriget bröt ut blev han tvungen att skriva om flera kapitel för att väva in den aktuella ryska invasionen i handlingen.

– Ibland när man skriver en roman kan tänka att handlingen är lite för fantasifull, men så händer saker i verkligheten. Jag har flera gånger ställt mig frågan: ”blir det inte för extremt nu, Keld?”, men samtidigt har jag haft verkliga konflikter som skett här i bakhuvudet, som till exempel Lasermannen i Stockholm och Peter Mangs i Malmö, som båda mördade invandrare, säger han.

Han hoppas på svensk översättning

Både ”Malmösyndromet” och den kända tv-serien ”Bron” är deckare och skildrar kriminalitet över gränsen. Keld Broksø tycker att spänningsformatet varit bra för att kunna lyfta de frågor han ville ta upp.

– Hela det faktum att det finns ett område som ligger så nära oss, som folk på andra sidan inte känner till, skapar fördomar och även bristande kunskap. Deckare är ett sätt för mig att visa hur lika vi är och hur lite kunskap vi fortfarande har.

Än så länge finns boken bara utgiven på danska, men Keld Broksø hoppas att den också ska bli översatt till svenska – och det snart, eftersom Ukrainakriget förankrat den så tydligt i nutiden.

– Jag hoppas att svenskar också får veta lite om Danmark och hur man tänker där om de läser den. Och i och med att jag skriver en Öresundsroman hoppas jag att fler får upp ögonen för att det är en härlig region och att vi lär känna varandra bättre, säger han.

News Øresund – Anna Palmehag

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Infrastruktur7 augusti, 2022

SJ ökar investeringarna i nya tåg till 19 miljarder kronor

Under juli beslutade statliga svenska tågföretaget SJ att köpa 25 nya regionaltåg från spanska CAF för cirka tre miljarder svenska...

Cleantech7 augusti, 2022

Danska Ørsted ska bygga världens största havsbaserade vindkraftspark utanför nordöstra England

UK Department for Business, Energy and Industrial Strategi har tilldelat den danska energikoncernen Ørsted ett avtal om att bygga världens...

Cleantech7 augusti, 2022

Eurowind Energy planerar miljardsatsning i fem danska energicentra med vindkraft, solceller, batterilagring och grön bränsleproduktion

Eurowind Energy planerar en miljardinvestering i fem nya danska energicentra med landbaserade vindkraftverk, solcellsanläggningar, batterilagring av el, biogas och produktion...

Forskning7 augusti, 2022

Tre danska och svenska universitet med på europeisk tio-i-topplista över flest startade enhörningsföretag

I Stockholm och Köpenhamns finns tre av Europas tio ledande universitet när det gäller hur många så kallade enhörningsföretag som...

Danmark5 augusti, 2022

Svensk teknikkonsult rådgivare när Danmark bygger energiö i Nordsjön för vindkraftsel till 10 miljoner hushåll

Den svenska teknikkonsulten Sweco uppger i ett pressmeddelande att de har fått i uppdrag att bistå statliga danska Energistyrelsen med...

Samhälle5 augusti, 2022

Nordiska dagar på skånska Drakamöllan

Med start på söndag samlas under tre dagar medlemmarna och stipendiaterna från Drakamöllan Nordiskt Forums tidigare möten med målet att...

Samhälle3 augusti, 2022

Finland, Danmark, Sverige och Norge i topp i Sustainable Development Report – men den globala utvecklingen har stagnerat

Fyra nordiska länder ligger i topp på Sustainable Development Report som visar hur långt världens länder kommit när det gäller...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.