Politik
Greater Copenhagen vill anpassa danskt lagförslag för fortsatt gränsregionalt samarbete
Det är viktigt för dansk tillväxt och utveckling att den kommande lagen om det näringslivsfrämjande arbetet i Danmark gör det möjligt att bevara nuvarande finansiering och organisering av det gränsregionala arbetet över Öresund. Det skriver det dansk-svenska politiska samarbetet Greater Copenhagen & Skåne Committee i ett remissvar till Erhvervsstyrelsen.
Enligt förslaget till “ny lov om erhvervsfremme” mister de danska regionerna ansvaret för och finansieringen av det näringslivsfrämjande arbetet och istället får kommunerna en viktig roll. Det innebär att den danska delen av finansieringen av det dansk-svenska politiska samarbetet Greater Copenhagen & Skåne Commitee är osäker liksom Region Hovedstadens och Region Sjællands roller i det det danska-svenska samarbetet.
Enligt lagförslaget ska det istället bildas Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse som i samarbete med kommunerna ska överta ansvaret för det decentraliserade näringslivsfrämjande arbetet i Danmark. Vem som i framtiden ska ha ansvar och finansiering för det gränsregionala arbetet över Öresund är ännu oklart. Det finns dock ett historiskt gott samarbete mellan Köpenhamn och Malmö samt Helsingör och Helsingborg.
I ett remissvar till Erhvervsstyrelsen pekar Greater Copenhagen & Skåne Committee på att samarbetet gett konkreta resultat och att “det är avgörande att de organisatoriska och ekonomiska förutsättningarna för ett fortsatt samarbete kan bevaras”.
I remissvaret betonas vikten av att Greater Copenhagen & Skåne Committee, GCSC, fortsatt kan ha en egen gränsregional organisationsstruktur med delad dansk/svensk styrelse. Man betonar även vikten av långsiktig finansiering av drift och utvecklingsprojekt “även om dessa framöver allokeras från andra aktörer än hittills”.
GCSC lyfter även fram betydelsen av att Wonderful Copenhagen och Copenhagen Capacity fortsatt kan samarbeta med de skånska aktörerna Tourism in Skåne och Invest in Skåne. Enligt lagförslaget ska regionernas finansiering av Wonderful Copenhagen och Copenhagen Capacity flytts över till statlig nivå.
Remissvaret är underskrivet av Greater Copenhagen & Skåne Commitess ordförande Heino Knudsen (regionrådets ordförande i Region Sjælland), vice ordförande Frank Jensen (överborgmästare i Köpenhamns kommun) samt vice ordförande Henrik Fritzon (regionstyrelens ordförande i Region Skåne).
Det politiska samarbetet Greater Copenhagen & Skåne Committé, GCSC, omfattar tre regioner och 79 kommuner i Skåne och östra Danmark.
Utöver GCSC finns det ett flertal ägarsamarbeten och samarbeten mellan organisationer och företag över Öresund. Öresundsbron ägs gemensamt av danska och svenska staten i likhet med Postnord och Nuac som har det operativa ansvaret för flygtrafiktjänsten i det dansk-svenska luftrummet. Malmö och Köpenhamns gemensamma hamnoperatör Copenhagen Malmö Port är ett annat exempel ägarsamarbete liksom det danska och svenska värdskapet och deltagandet i den europeiska materialforskningsanläggningen ESS med datacenter på Cobis i Köpenhamn och forskningsanläggningen under uppförande i Lund. Medicon Valley Alliance är ett nätverk för life sciencebranschen med företag, universitet och regioner som medlemmar medan Øresundsinstituttet är en non-profit organisation som fungerar som ett dansk-svenskt kunskapscenter och som även driver nyhetsbyrån News Øresund som publicerar denna nyhet. Den största finansiären även gränsregionala projekt är EU via stödprogrammet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak. Bland projekten kan nämnas fertilitetsprojektet Reprounion, projektlaboratoriet för smart belysning Lightning Metropolis samt ESS & Max IV Cross Border Science and Society som har sin slutkonferens i Malmö Arena hotel nästa vecka. (News Øresund)
Läs mer:
Fortsatt osäkerhet kring den danska finansieringen av Greater Copenhagen-samarbetet
Greater Copenhagen & Skånes remissyttrande
Förslag till lag om nytt system för det näringslivsfrämjande arbetet i Danmark
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen