Politik
Greater Copenhagen satsar på mer rådgivning till Öresundspendlare
Mer resurser till rådgivning för Öresundspendlare, en ny digital varumärkesplattform och pengar till att skapa en tydlig ingång även i Skåne för att hantera besök av internationella delegationer och företag i Greater Copenhagenregionen. Det var enligt ett pressmeddelande tre beslut som fattades vid the Greater Copenhagen & Skåne Committees styrelsemöte i förra veckan.
– Nu avsätter vi resurser för att stärka informations- och rådgivningsinsatser för de som verkar på båda sidor sundet, säger Henrik Fritzon (s) regionstyrelsens ordförande i Region Skåne och vice ordförande i the Greater Copenhagen & Skåne Committee.
Under 2016 ska det nya dansk-svenska samarbetet arbeta för att förankra det nya varumärket Greater Copenhagen hos de skånska kommunerna. Samtidigt ska det byggas upp en digital varumärkesplattform för den internationella marknadsföringen där varje enskild kampanj sedan soja finansieras av de parter som medverkar.
För att bättre ta emot internationella delegationer och företag har det på den danska sidan Öresund redan utarbetats en modell kallad One Point Entry. Nu ska Invest in Skåne få resurser för att få med Skåne i detta arbete.
Nu ska det även sättas av mer resurser till rådgivning för Öresundspendlare och det ska hanteras av den särskilt tillsatta arbetsgruppen för integration och röjning av gränshinder.
När News Øresund träffar Henrik Fritzon några dagar innan styrelsemötet har tjänstemän från de 79 kommunerna och 3 regionerna i Greater Copenhagen samlats i Malmö Live för konferensen Go Greater. Även om debatten om det förnyade dansk-svenska samarbetet tidigare mest handlat om en svensk tveksamhet så kunde deltagarna vid konferensen nu höra hur även danska kommuner först tvekat.
Roskildes borgmästare Joy Mogensen (s) berättade hur den danska rock- och vikingastaden först inte uppfattade nyttan av att bli märkta som köpenhamnare men att de sedan insåg att de är en del av Köpenhamn.
Albertslunds Kommuns borgmästare Steen Christiansen är å andra sidan exemplet på en politiker i en liten kommun väster om Köpenhamn som drivit på arbetet med att bilda Greater Copenhagen. Utöver att vara borgmästare är han ordförande i det danska kommunsamarbetet KKR Hovestaden och ordförande i the Greater Copenhagen & Skåne Committee. Han tycker inte att Greater Copenhagen ska ses som ett dansk-svenskt samarbete utan som ett samarbete mellan tre regioner.
Henrik Fritzon tycker egentligen att den mest intressanta fråga i Greater Copenhagen gäller nästa fasta förbindelse över Öresund som ska beskrivas i den så kallade trafik charter som ska påbörjas till hösten. Främst handlar det om att få tillstånd en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör, HH-förbindelsen men han nämner även planerna på en Öresundsmetro mellan Malmö och Köpenhamn.
– Det är något vi driver hårt från Skånes sida och det hoppas jag bli överens om med våra danska kolleger.
– HH-förbindelsen är något som vi räknar med att inom några år få ett beslut. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen