Samhälle
Greater Copenhagen försöker hävda sig i ökande storstadskonkurrens
Den ökande konkurrensen mellan världens storstäder leder till att det skapas en rad likartade utvecklingsregioner som Stockholm, Berlin, Hamburg och Copenhagen. Deras fokus ligger på tillväxt och att attrahera internationellt kapital och talanger. När framgången mäts i antalet utländska investeringar i regionen förskjuts samtidigt styrningen av stadsutvecklingen från lokala politiker till internationella investerare och riskerar att skapa mera förtätade och likriktade städer. Det är några av slutsatserna i mastersuppsatsen ”The Greater Copenhagen – i en urban organisatoriskt perspektiv” skriven av Mathias Nordby Thøgersen från Roskilde Universitet.
Mot bakgrund av stigande storstadskonkurrens mellan världens regioner för att främja tillväxt analyseras de traditionella byråkratiska metoderna i relation till nätverksbaserad ”rationalitet” i mastersuppsatsen.
Greater Copenhagen är en metropol med nästan 4 miljoner invånare. Det ger en befolkningsstorlek som gör att storstaden på allvar kan konkurrera med till exempel Amsterdam och Hamburg. Greater Copenhagen arbetar för att utveckla en gemensam arbetsmarknad med ett ökat antal personer som reser över gränserna mellan regioner, kommuner och länder för arbete och utbildning. Flera privata samt icke-statliga aktörer har börjat engagera sig för att bidra till finansieringen av diverse utvecklingsprojekt inom ramen för Greater Copenhagensamarbetet.
Det måste samtidigt finnas en välutvecklat och transparent affärssystem som gör det enkelt att investera och etablera sig var som helst i metropolen, skriver Mathias Nordby Thøgersen. Därför satsar regionerna och kommunerna i Greater Copenhagen på gemensamma lösningar som gör det enklare och mer attraktivt för företag att investera och etablera sig i metropolen och locka internationella talanger och utländska investeringar till storstadsområdet.
”Storstadskonkurrensen och marknadsanpassningen av den offentliga styrningen skapar en stadsplanering som har som mål att skapa goda och lönsamma förutsättningar för investeringar i bebyggd miljö”, skriver Mathias Nordby Thøgersen i sin masteruppsats. Resultatet av detta kan bli ökad densitet, fler höghus och stigande huspriser, hävdar han och lyfter fram risken för att det skapas en arkitektur i staden som innebär en likriktning av stadsutvecklingen och nämner diskussionen att efterlikna det framgångsrika projektet High line i New York som exempel.
För att engagera sig i den internationella konkurrensen för att främja tillväxt krävs det större ansträngningar för att uppfylla de internationella företagens krav på stadsutveckling. Det handlar om att anpassa utvecklingen av staden så att det blir mer attraktivt för internationella företag att investera här. I och med Greater Copenhagensamarbetet noterar Mathias Nordby Thøgersen att det idag bildas ett flertal nätverksorienterade samarbetsformer mellan offentliga och privata aktörer. Dessa möjliggör fördjupade samarbeten mellan olika sektorer som även innebär en minskad politisk styrning av den offentliga byråkratin.
News Øresund – Anna Khabarova
Läs mer:
Hela masteruppsatsen
Regionhuvudstadens artikel om Greater Copenhagen – en international metropol
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen