Innovation
Gränsöverskridande projekt för digital hälsa söker fortsatt finansiering
HealthTech Nordic är ett Interreg-projekt som sedan 2017 hjälpt start up-verksamheter med digitala lösningar för hälsa och vård att utvecklas. Projektet avslutas vid årsskiftet, men projektledaren Marianne Larsson hoppas att projektet ska leva vidare i förnyad form, och söker därför ny eller fortsatt finansiering. ”Nu är HealthTech Nordic ett litet barn som börjat gå – med allt fler start ups som tar sig ut internationellt och växer med nya jobb hemma och bättre hälsovård, sjukvård och omsorg. Men vi måste få det till en tonåring som springer själv och inte tappar mark till internationella konkurrenter”, säger hon.
Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerak-projektet HealthTech Nordic har under tre års tid hjälpt start up-verksamheter med digitala lösningar för hälsa och vård att utvecklas.Över 200 start up-verksamheter har anslutit sig till HealthTech Nordic, och flertalet nya digitala vård- och hälsolösningar och applikationer har tagits fram av företag anslutna till projektet. Finansieringen från EU-programmet Interreg avslutas vid årsskiftet, men Marianne Larsson, projektledare för HealthTech Nordic, hoppas att projektet ska kunna leva vidare även efter årets slut.
– Vi ser att det vi ville göra fungerar och att vi måste fortsätta. Vi vill gärna fortsätta med finansiering från just Interreg ÖKS. Än så länge ser jag inget annat alternativ än att ha offentliga medel i basen. Investerarna är väldigt intresserade av bolagen, och det är väldigt roligt. Jag tror det är viktigt att ha en body-verksamhet som kraftsamlar utåt och undanröjer onödiga hinder för företagen. Vi kommer att söka från Interreg, men vi har en plan b och c med, säger hon.
Projektets mål är dels att minst 700 nya jobb skapas i Sverige, Danmark och Norge. Dessutom vill HealthTech Nordic göra norden till en internationell ledare inom HealthTech. En av strategierna har varit att skapa ett starkt nordiskt community, men Marianne Larsson upplever att just det stundtals varit problematiskt. Samtidigt menar hon att branschen vuxit starkt ändå, så det går att få en communitykänsla på ett mer lokalt plan.
– Det är oerhört svårt att få entreprenörer att resa från Finland till Lund och vice versa. Vi har inte lyckats fullt ut, men det kommer mer och mer. När de lär känna varandra och får förtroende för varandra hjälps de åt och kan lättare konkurrera med bolag från Silicon Valley, Singapore osv. Samtidigt, när vi började titta på det här vid 2014 fanns en eller två start ups i Skåne. Idag har vi 70 medlemmar och en kritisk massa bara i Skåne, berättar Marianne Larsson.
Att ha flera delar av norden med i projektet menar Marianne Larsson är en styrka. Bland annat lyfter hon att HealthTech Nordic kan hjälpa företag till globala nätverk.
– Norway Health Tech har ett starkt fotfäste i Boston och i Kanada, som bidragit till att Kanada tittar på Norden och söker nordiska start ups i samband med nya sjukhusbyggen. Flera är på väg till Kanada nu. Sahlgrenska Science Park har i princip en bro till Storbritannien, och vi i Skåne har starka band till Kalifornien. Det finns även band till andra delar av världen, och inte minst till varandra i Norden. Partners och deras partners – ringar på vattnet som alla kan ha nytta av, säger Marianne Larsson.
(News Øresund – Emil Persson)
Fakta: HealthTech Nordic är ett delvis EU-finansierat projekt som pågår från 1 januari 2017 till 31 december 2019. Den ledande projektpartnern är Innovation Skåne, som driver projektet tillsammans med fyra övriga partners från Region Hovedstaden, Västra Götaland och Akershus Fylke i Norge. Projektets totala budget är drygt 5,3 miljoner Euro, varav 2,3 miljoner Euro kommer från Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrak.
Källa: Interreg
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen