Arbetsmarknad
Gemensamma arbetsmarknadsinsatser och informationskampanjer i Greater Copenhagens nya arbetsmarknadscharter

En integrerad arbetsmarknad över Öresund leder till en årlig vinst på 1,5-2,9 miljarder danska kronor, för den danska och svenska ekonomin. Det menar Greater Copenhagen Committee i sin nya arbetsmarknadscharter, som presenterades under tisdagen. Koordinering kring medborgarnas kompetenser utefter arbetsmarknadens behov ska tillsammans med bland annat informationskampanjer bidra till att arbetsmarknaden i södra Sverige och östra Danmark växer samman.
Greater Copenhagen Committee, den politiska samarbetsorganisationen för Region Skåne, Region Hovedstaden, Region Sjælland och Region Halland med tillhörande 85 kommuner, har presenterat en gemensam arbetsmarknadscharter. Satsningen innehåller insatser som Greater Copenhagen själva ska genomföra, men också förslag på nationella insatser som kan främja en gemensam arbetsmarknad i Öresundsregionen.
– Det kommer att skapas både nya arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt om vi får en flexibel och sammanhängande arbetsmarknad i Greater Copenhagen, säger Frank Jensen (S), Köpenhamns överborgmästare, i ett pressmeddelande.
En fullt integrerad arbetsmarknadsregion beräknas årligen kunna bidra med mellan 1,5 och 2,9 miljarder danska kronor till den svenska och danska ekonomin, något som skulle innebära ökade skatteintäkter på 0,7–1,3 miljarder danska kronor för staterna. Greater Copenhagen-geografin står idag för omkring 25 procent av Sveriges och Danmarks totala BNP, enligt Greater Copenhagen Committee. Regionens gränspendlare har bidragit till att skapa ett mervärde på 6 miljarder euro sedan Öresundsbron öppnade år 2000, visar denna charter.
Några av förslagen som presenteras i arbetsmarknadschartern är:
- Gemensamma utredningar som ökar kunskapen om vilka kompetenser som finns i hela regionen, inte bara på ett nationellt plan. Dessa ska sedan leda till en ökad koordinering av arbetsmarknadsinsatser. Även framtida arbetskraftsbehov kan prognosticeras för hela Öresundsregionen.
- Kampanjer för att öka kunskapen om informationstjänsten Øresunddirekt.
- Greater Copenhagen Committee vill att nationella elektroniska ID ska fungera på båda sidor av Öresund.
- Samordning av yrkeskvalifikationer, auktoriseringar och eftergymnasial kompetens så att de erkänns på båda sidor av sundet.
- Öronmärkning av överskottet från Öresundsbron till infrastrukturprojekt i Greater Copenhagen-regionen. Detta för att öka tillgängligheten i regionen genom att restiden förkortas.
- Framtagandet av ett lagändringsförslag så att det blir möjligt för medborgare från länder utanför EU att bo och arbeta på olika sidor av sundet.
- Revidering och utveckling av Öresundsöverenskommelsen, som ingicks 2001 och behandlar personer som arbetar i både Sverige och Danmark. På längre sikt vill även Greater Copenhagen Committee se påverkansarbete för att förändra regelverket på EU-nivå.
(News Øresund)
-
Danmark4 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Infrastruktur10 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat
-
Näringsliv7 månader sedan
Saab vill bygga nästa generations stridsflygplan