Hållbarhet
Gate 21:s nya direktör vill få upp fler svenskars ögon för regionens hållbarhetsnätverk
Hållbarhetsorganisationen Gate 21 har nyligen ansökt om Interregmedel för att starta upp ett stort projekt kring hållbart byggande, med över 30 danska och svenska partners. Det är ett av flera större projekt som den danska organisationen driver för närvarande. Framöver är ett av målen för den nytillträdda direktören Sofus Rex att svenska politiker ska bli mer varse vilken nytta de kan ha av samarbete enligt Gate 21:s modell.
Gate 21 arbetar för att samla kommuner, regioner, företag och forskare i bland annat Greater Copenhagen i projekt kring hållbarhet. Organisationen arbetar inom fyra områden: energiomställning, smarta städer och byggnader, hållbar mobilitet, samt cirkulär ekonomi och resursanvändning.
Bland organisationens partners och medlemmar är de flesta baserade i Östdanmark, men Sofus Rex, som är Gate 21:s direktör sedan årsskiftet, vill gärna lyfta fram att svenska aktörer varit i med i många projekt. Det gäller inte minst dem som delfinansieras av EU:s Interregprogram.
– Med både svenska och danska samarbetspartners är det möjligt att skapa fantastiska lösningar, för vi får fram fler perspektiv. Och våra svenska partners, som HUT Skåne, SUSHUB och Innovation Skåne gör ett fantastiskt arbete med att engagera fler svenska partners i våra gemensamma projekt. Men vi har ofta en dansk övervikt, så jag tänker att vi här på Gate 21 behöver arbeta med att få en bättre balans, säger han.
För att de svenska perspektiven och partnerna ska bli ännu fler menar Sofus Rex att det är viktigt att organisationen får starkare kontakter även på politisk nivå i Sverige. På detta område samarbetar Gate 21 med Greater Copenhagen, utöver med de svenska organisationerna som nämnts.
– Det finns inte någon exakt motsvarighet till Gate21 i Sverige, så där måste vi jobba med att man som svensk politiker eller tjänsteman ska kunna förstå vår modell, säger han.
Hållbart byggande, biomassa och dataanalys
Just nu har Gate 21 och en rad svenska partners tre stora projektansökningar till Interreg på gång. Det första handlar alltså om hållbart byggande, där tanken är att man med över 30 partners i två länder ska kunna testa olika tekniker i större skala. Ännu har dock inte något slutgiltigt besked kommit från Interreg kring om projektet får finansiering.
Det andra projektet handlar om att utnyttja biomassa på ett smartare sätt, till bland annat energiproduktion, samtidigt som man minskar kväveutsläppen och övergödningen i Östersjön.
Inom det tredje projektet vill man skapa en gränsöverskridande kunskapsbank och task force för att utveckla och införa hållbara lösningar för stads- och samhällsplanering i Öresundsregionen. Det kan exempelvis handla om hur man med hjälp av dataanalys kan planera placeringen av solceller i en stad eller om att optimera trafikflöden.
Behov av arbetskraft med kompetens inom hållbarhet
Gate 21 samarbetar med Greater Copenhagen på flera områden, bland annat när det gäller att implementera Greater Copenhagens gröna charter, men också kring arbetsmarknad.
– Det saknas folk till gröna arbetsplatser i region, trots den förväntade konjunkturnedgången, säger Sofus Rex.
Som ny på posten vill han gärna att den kunskap som samlats inom Gate 21 sedan organisationen startade 2009 i ännu högre grad sprids till omvärlden.
– Personligen är jag engagerad i grönt byggande, det tycker jag att vi ska samarbeta om i Öresundsregionen. Vi har också en gemensam utmaning i hur man bäst ska utnyttja arealerna, med var man ska kunna sätta upp vindmöllor och solceller samtidigt som man ska optimera lantbruksmarken, säger han.
News Øresund – Anna Palmehag
Fotnot: Intervjun har tidigare publicerats i Øresundsinstituttets analys om samarbetet över Öresund: State of the Region 2022.
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark10 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Danmark12 månader sedan
Danska Nordic Waste har gått i konkurs och lämnar efter sig notan för miljöskandalen – och i Sverige åtalas Think Pink för grovt miljöbrott
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna