Connect with us

Hållbarhet

Gate 21:s nya direktör vill få upp fler svenskars ögon för regionens hållbarhetsnätverk

Publicerad

den

Sofus Rex vill gärna att Gate 21 ska bli en lika välkänd aktör i Sverige som i Danmark. Foto: Gate 21

Hållbarhetsorganisationen Gate 21 har nyligen ansökt om Interregmedel för att starta upp ett stort projekt kring hållbart byggande, med över 30 danska och svenska partners. Det är ett av flera större projekt som den danska organisationen driver för närvarande. Framöver är ett av målen för den nytillträdda direktören Sofus Rex att svenska politiker ska bli mer varse vilken nytta de kan ha av samarbete enligt Gate 21:s modell.

Gate 21 arbetar för att samla kommuner, regioner, företag och forskare i bland annat Greater Copenhagen i projekt kring hållbarhet. Organisationen arbetar inom fyra områden: energiomställning, smarta städer och byggnader, hållbar mobilitet, samt cirkulär ekonomi och resursanvändning.

Bland organisationens partners och medlemmar är de flesta baserade i Östdanmark, men Sofus Rex, som är Gate 21:s direktör sedan årsskiftet, vill gärna lyfta fram att svenska aktörer varit i med i många projekt. Det gäller inte minst dem som delfinansieras av EU:s Interregprogram.

– Med både svenska och danska samarbetspartners är det möjligt att skapa fantastiska lösningar, för vi får fram fler perspektiv. Och våra svenska partners, som HUT Skåne, SUSHUB och Innovation Skåne gör ett fantastiskt arbete med att engagera fler svenska partners i våra gemensamma projekt. Men vi har ofta en dansk övervikt, så jag tänker att vi här på Gate 21 behöver arbeta med att få en bättre balans, säger han.

För att de svenska perspektiven och partnerna ska bli ännu fler menar Sofus Rex att det är viktigt att organisationen får starkare kontakter även på politisk nivå i Sverige. På detta område samarbetar Gate 21 med Greater Copenhagen, utöver med de svenska organisationerna som nämnts.

– Det finns inte någon exakt motsvarighet till Gate21 i Sverige, så där måste vi jobba med att man som svensk politiker eller tjänsteman ska kunna förstå vår modell, säger han.

Ett av projekten som Gate 21 ansökt om finansiering till handlar om att utnyttja biomassa på ett smartare sätt, till bland annat energiproduktion, samtidigt som man minskar kväveutsläppen och övergödningen i Östersjön. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Hållbart byggande, biomassa och dataanalys

Just nu har Gate 21 och en rad svenska partners tre stora projektansökningar till Interreg på gång. Det första handlar alltså om hållbart byggande, där tanken är att man med över 30 partners i två länder ska kunna testa olika tekniker i större skala. Ännu har dock inte något slutgiltigt besked kommit från Interreg kring om projektet får finansiering.

Det andra projektet handlar om att utnyttja biomassa på ett smartare sätt, till bland annat energiproduktion, samtidigt som man minskar kväveutsläppen och övergödningen i Östersjön.

Inom det tredje projektet vill man skapa en gränsöverskridande kunskapsbank och task force för att utveckla och införa hållbara lösningar för stads- och samhällsplanering i Öresundsregionen. Det kan exempelvis handla om hur man med hjälp av dataanalys kan planera placeringen av solceller i en stad eller om att optimera trafikflöden.

Behov av arbetskraft med kompetens inom hållbarhet

Gate 21 samarbetar med Greater Copenhagen på flera områden, bland annat när det gäller att implementera Greater Copenhagens gröna charter, men också kring arbetsmarknad.

– Det saknas folk till gröna arbetsplatser i region, trots den förväntade konjunkturnedgången, säger Sofus Rex.

Som ny på posten vill han gärna att den kunskap som samlats inom Gate 21 sedan organisationen startade 2009 i ännu högre grad sprids till omvärlden.

– Personligen är jag engagerad i grönt byggande, det tycker jag att vi ska samarbeta om i Öresundsregionen. Vi har också en gemensam utmaning i hur man bäst ska utnyttja arealerna, med var man ska kunna sätta upp vindmöllor och solceller samtidigt som man ska optimera lantbruksmarken, säger han.

News Øresund – Anna Palmehag

Fotnot: Intervjun har tidigare publicerats i Øresundsinstituttets analys om samarbetet över Öresund: State of the Region 2022.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Samhälle27 januari, 2023

Snart blir det billigare att bilpendla över bron: ”Du kan åka hur mycket du vill för ett fast pris i månaden”

För att göra det mer attraktivt att åka över sundet kommer Øresundsbro Konsortiet sänka priset för de som pendlar med...

Samhälle27 januari, 2023

Vestas vd om coronastängningen av bron: ”Det får aldrig hända igen”

Vestas är en av världens största vindkrafttillverkare, med huvudkontor i Aarhus och kontor i både Köpenhamn och i Malmö. Det...

Arbetsmarknad27 januari, 2023

Svenska gränspendlare bidrog med 8,8 miljarder danska kronor till Danmarks BNP under 2021

8,8 miljarder danska kronor till den danska ekonomin. Så mycket bidrog de 11 600 svenska medborgare som under 2021 pendlade...

Politik27 januari, 2023

Danska Nordenministerns nya rådgivare har personlig koppling till Sverige: ”Förståelsen av varandra har dessvärre blivit ganska liten”

För Uffe Tang – särskild rådgivare till Danmarks nya Nordenminister sedan drygt en vecka – har svensk politik kommit att...

Samhälle26 januari, 2023

Mer än 97 procent danskar när 68 000 åskådare såg danska herrlandslaget inleda handbolls-VM i Malmö Arena

Det blev en dansk succé när danska herrlandslaget spelade de inledande rundorna av handbolls-VM i Malmö Arena. Danmark gick vidare...

Politik26 januari, 2023

Tredje gången Greater Copenhagen arrangerar Task Force möte med danska och svenska ministrar

Den 31 januari arrangeras Greater Copenhagen Task Force för tredje gången. I Köpenhamn kommer Danmarks och Sveriges Nordenministrar Louise Schack...

Danmark26 januari, 2023

Nytt lagförslag om Köpenhamns flygplats ute på remiss – förskjutning av tvärbanan skapar plats till fler flygplan

På onsdagen sändes ett lagförslag om ramarna för utvecklingen av Köpenhamns flygplats ut på remiss (høring). En viktig del i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.