Forskning
Frankrike ger klartecken till ESS – fyra femtedelar av finansieringen klar


Nästan fyra femtedelar av ESS finansiering är klar sedan Frankrike blev det nionde landet som lovar att vara med och betala. Foto: News Øresund – Johan Wessman
Frankrike blev det nionde landet som ställer sig bakom finansieringen av den blivande forskningsanläggningen ESS i Lund och Köpenhamn. Nu återstår besked från de sista åtta länderna som ska svara för drygt en femtedel av investeringen på 1,84 miljarder euro.
Under tisdagen meddelade Sveriges utbildningsminister Jan Björklund att Frankrike gett klartecken till att bidra med 147 miljoner euro, motsvarande 1,3 miljarder kronor. Det motsvarar åtta procent av byggkostnaden.
– Detta är en viktig pusselbit för ESS. Frankrike är en stark vetenskapsnation och kommer att bidra både finansiellt och med mycket kunnande, säger Jan Björklund i en kommentar.
Som News Øresund kunde avslöja förra veckan är den slutliga finansieringen av ESS mycket nära. Svenske chefsförhandlaren Lars Leijonborgs förordnande löpte ut den 15 maj men det anses inte nödvändigt att förlänga det.
– Vi är inte helt klara, men nära, sade den danske chefsförhandlaren till News Øresund i förra veckan.
Nu riktas blickarna främst mot Tyskland och Italien som också förväntas bli stora medfinansiärer. Övriga länder som ännu inte gett besked är Estland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna och Tjeckien. (News Øresund)
Fakta: Materialforskning:
Att bygga neutronforskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) i Lund med datacenter i Köpenhamn beräknas kosta de europeiska skattebetalarna 1,84 miljarder euro. Sverige har lovat betala 35 procent och Danmark 12,5 procent av den kostnaden.
Hittills har nio av de 17 värd- och partnerländerna – Sverige, Danmark, Storbritannien, Frankrike, Spanien, Polen, Ungern, Schweiz och Norge – utlovat pengar och bygghjälp. I dagsläget är cirka 78 procent av den totala byggkostnaden finansierad.
De 17 partnerländerna bakom ESS: Sverige (värdland), Danmark (värdland) , Estland, Frankrike, Island, Italien, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Polen, Spanien, Schweiz, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern
Hittills utlovad finansiering : Sverige: 35 procent av byggkostnaderna . Danmark: 12,5 procent av byggkostnaderna. Storbritannien: 10 procent av byggkostnaderna. Frankrike: 8 procent av byggkostnaderna. Spanien: 5 procent av byggkostnaderna. Norge: 2,5 procent av byggkostnaderna. Polen, Schweiz och Ungern: drygt 5 procent av byggkostnaderna (tillsammans)
Förhandlingar pågår . Deadlinen för förhandlingarna om finansieringen av ESS har skjutits upp gång på gång, i mer än ett år, men snart måste beslutet tas. Om planerna och budgeten ska hållas behöver markarbetena påbörjas i sommar. Målet är att ESS ska invigas år 2019.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen