Arbetsmarknad
Förslag: Gemensamt vinter-OS ska stärka varumärket ”Norden”
Ett gemensamt nordiskt vinter-OS, möjlighet att använda sitt elektroniska id över de nordiska gränserna och ett nordiskt ministerråd för transport. Det är några exempel på förslag i en ny rapport om nordisk mobilitet, som presenterades för de nordiska samarbetsministrarna i onsdags då de möttes i Lund.
Rapporten lägger fram 16 konkreta förslag på hur det nordiska samarbetet kan stärkas – bland annat inom språk, transport och näringsliv. Förslagen syftar bland annat till att göra det lättare för företag att etablera sig i andra nordiska länder.
– Den fria rörligheten är en av de viktigaste hörnstenarna i det nordiska samarbetet. Därför är det viktigt att vi håller fast vårt fokus på fortsatt utveckling. Nu ska vi också göra det enklare för näringslivet att etablera sig över de nordiska landgränserna, säger Dagfinn Høybråten, generalsekreterare i Nordiska ministerrådet, i ett pressmeddelande.
Den nya rapporten, som har skrivits av den före detta norska ambassadören i Danmark, Ingvard Havnen, innehåller 16 förslag till förbättringar av det nordiska samarbetet. Ett förslag lyfts fram som extra viktigt – att det ska vara möjligt för nordiska medborgare att använda sitt elektroniska id även i andra nordiska länder senast år 2020.
– Det här förslaget, som redan ligger på politikernas bord, kan bli lika viktigt för det nordiska samarbetet som passunionen blev på sin tid. Det kommer dessutom bidra till att lösa många av de gränshinder som finns idag. Om ett sådant förslag genomförs kommer det visa på politisk vilja och förmåga att investera i det nordiska samarbetet på ett sätt som kan få stor betydelse för medborgare och näringslivet, skriver författaren Ingvard Havnen i rapportens förord.
De 16 förslagen presenteras i sju kategorier: nordisk identitet och språk (1), digitalisering (2), näringsliv, arbetsliv och utbildning (3), lagstiftning (4), transport (5), hälsa (6) och struktur för arbetet med mobilitet i Nordiska ministerrådet (7).
Under rubriken nordisk identitet och språk föreslås bland annat att Norden gemensamt ska söka om att få arrangera vinter-OS år 2030. Det skulle bidra till att skapa internationell uppmärksamhet kring begreppet och varumärket ”Norden”, menar Ingvard Havnen.
– En gemensam OS-ansökan skulle kunna ge en känsla av gemenskap och ett nordiskt engagemang utan motstycke. Arbetet med ansökan kommer att knyta samman våra länder. Vi skulle få ett gemensamt, konkret mål att jobba mot, skriver han i rapporten.
Rapporten ska dessutom utgöra grunden för det fortsatta arbetet med mobilitet i Norden. Det ska konkret utmynna i en handlingsplan för samarbetet, som ska ligga klar på de nordiska samarbetsministrarnas bord i februari 2019. (News Øresund)
Fakta – 16 förslag
Nordisk identitet och språk
Förslag 1: Den nordiska budgeten till utvecklingsprogrammet Nordplus ska ökas kraftigt, med särskilt fokus på barn och unga.
Förslag 2: Se till att program från de nordiska, offentliga tv- och radiostationerna i störst möjlig mån görs tillgängliga på digitala plattformar i hela Norden.
Förslag 3: De finländska, norska och svenska offentliga tv- och radiostationerna ombeds undersöka möjligheterna för en gemensam nordisk-samisk sändning.
Förslag 4: Gemensamt nordiskt vinter-OS år 2030.
Digitalisering
Förslag 5: Man ska kunna använda sitt nationella, elektroniska id i hela Norden innan utgången av år 2020.
Näringsliv, arbetsmarknad och utbildning
Förslag 6: Stärkt samarbete kring harmonisering av byggregler och -standarder.
Förslag 7: Ömsesidigt erkännande av varandras utbildningar, yrkeskvalifikationer och legitimationer.
Lagstiftning
Förslag 8: De nordiska länderna bör när de inför en ny lag ta hänsyn till de andra nordiska ländernas lagar för att undvika nya gränshinder.
Förslag 9: EU/EES-regler ska införas på samma sätt i alla nordiska länder.
Transport
Förslag 10: Nordisk koordination när nationella transportplaner utarbetas.
Förslag 11: Återupprätta ett nordiskt ministerråd för transport.
Förslag 12: Sätt samman en expertgrupp för att se på framtidens transportinfrastruktur i Norden.
Hälsa
Förslag 13: Gemensamt godkännande av och förhandlingar om inköp av läkemedel.
Förslag 14: Stärkt samarbete vad gäller kliniska studier.
Förslag 15: Stärkt samarbete vad gäller specialiserad behandling.
Struktur för arbetet med mobilitet i Nordiska Ministerrådet
Förslag 16: De nordiska statsministrarna bör få årliga rapporter om arbetet med mobilitet, där särskilt prioriterade områden tas fram.
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen