Politik
Folkemødet: Mette Frederiksen talade om bredden i politikernas uppdrag – och om dödshjälp
Dödshjälp var temat både när Danmarks statsminister Mette Frederiksens (Socialdemokratiet) invigningstalade under Folkemødet och när hon höll sitt partiledartal. Därutöver argumenterade hon för att regeringssamarbetet över mitten är det som bäst kan lösa de utmaningar som Danmark står inför.
Danmarks regering, som utöver Socialdemokratiet också innehåller mittenpartiet Moderaterne och det borgerliga Venstre, har nu arbetat tillsammans i ett halvår, vilket Mette Frederiksen lyfte i sitt tal.
– Vi motarbetar inte längre varandra. Jag är övertygad om att detta är bäst för Danmark och därmed er. När vi startade var det många som först ville se hur det gick med projektet, och det vill några av er kanske fortfarande, men jag tror på samarbete, sade den danska statsministern till publiken och lyfte bland annat Ukrainakriget, klimatförändringarna och vantrivsel bland unga som några av de stora frågor som regeringen arbetar med.
Mette Frederiksen menade i sitt tal att bredden på de politiska frågorna som varje dag diskuteras och beslutas om i folketinget är en anledning till att hon älskar politik.
– Ena dagen behandlar vi ett lagförslag som skärper insatsen mot huliganism, nästa dag presenterar vi ett stort vårdpaket som omfattar många miljarder, sade hon och påpekade dessutom att hon är mycket stolt över landets låga arbetslöshet och att sysselsättningen i fjol var rekordhög.
Mot slutet av invigningstalet tog Mette Frederiksen återigen upp dödshjälp och att diskussionen om detta kommit igång sedan hon tog upp det i torsdagens invigningstal – precis som Moderaternes partiledare och Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen gjorde i sitt huvudtal samma dag.
– Många fortsätter samtalet och det är viktigt att göra det. Döden är en oundgänglig del av våra liv, men den kan vara svår att tala om. Men jag tror att vi alla är överens om att vi vill att den ska ske med värdighet, att det ska bli ett gott slut på livet, och det finns en enighet om att det idag inte är värdigt nog. Det finns inga entydiga svar på de dilemman som rör detta, men vi måste lyfta dem. Det kommer att väcka känslor, och frågan kan ge en svår debatt i politiska partier, för det kommer att vara en lång rad frågor som vi måste förhålla oss till: etiska, medicinska, andliga, sade statsministern.
News Øresund – Anna Palmehag
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen