Politik
Fokus på de unga på årets Folkemøde – Danmarks demokratifestival på Bornholm
Statsminister Mette Frederiksen hälsade särskilt de unga välkomna till Folkemødet när hon invigningstalade på torsdagen och sa att Danmarks ambitiösa klimatlag liksom en samtyckeslag tillkommit tack vare den yngre generationen. Men det var inte alla ungdomar som kände att de fick komma till tals inom ramarna för Folkemødet. Efter att statsministern gått ner från scenen klättrade en ung aktivist upp i en högtalarstolpe med en banderoll med orden “bla bla bla”, vilket gav en kontrast till vad statsministern nyss hade sagt. Unga aktivister protesterade även under kvällens direktsända partiledardebatt i tv, men i båda fallen avlöpte det lugnt.
I solen framför huvudscenen vid Cirkuspladsen i Allinge samlades en stor förväntansfull publik när årets Folkemøde invigdes på torsdagsförmiddagen. Det är den elfte demokratifestivalen som anordnas efter att Folkemødet startade 2011, och för första gången sedan 2019 utan coronarestriktioner. Normalt deltar omkring 60 000 människor. I fokus för årets Folkemøde står de unga, vilka statsminister Mette Frederiksen lyfte fram i sitt invigningstal.
– Ni är en grupp som är särskilt välkomna och världens mest ambitiösa klimatlag hade inte kunnat bli verklighet utan er, sa hon, men hon nämnde även att en lag som kräver samtycke innan samlag är något som de unga har tryckt på för.
Folkemødet besöks av partiernas ungdomsförbund och besök av skolklasser är också vanligt så många unga är på plats i Allinge i år. Mette Frederiksen sa även att hon önskar att fler unga deltar i det politiska samtalet men tror att många avskräcks av den hårda tonen som finns, särskilt i sociala medier. Hon uppmanade sig själv och sina partiledarkollegor till mindre hårda ord i de politiska debatterna.
– Är tonen i politiken för hård? Här måste vi politiker ta ett ansvar, sa hon.
Men det var inte alla unga som ansåg sig vara delaktiga i det demokratiska samtal som Danmarks statsminister talade om. Knappt hade Mette Frederiksen lämnat senen och satt sig på första bänkraden förrän en ung aktivist klättrade upp i en en högtalarstolpe bredvid scenen och vecklade ut en banderoll med texten “Ikke mere bla bla bla – magt til Klimaborgertinget”. När den unga kvinnan kom ner på marken leddes hon lugnt bort av en polis och banderollen togs ner innan statsministern lämnade platsen. På kvällen samma dag tog sig en grupp unga aktivister från Extinction Rebellion sig in på Danmarks Radios scen i hamnen i Allinge mitt under en partiledardebatt i DR-programmet Debatten. Sändningen avbröts och aktivisterna framförde sitt budskap om att de ansåg sig inte vara inkluderade i det demokratiska samtalet på Folkemødet. Det skedde lugnt och utan oroligheter. Det rapporterar Berlingske.
(News Øresund – Erik Ottosson)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen