Samhälle
Fler studieresor till Greater Copenhagen går genom samordnad regi
Antalet förfrågningar till One Point Entry – Greater Copenhagens samordnade mottagning av utländska delegationer till regionen – ökade i fjol med 15 procent. Majoriteten av besöken har gått till Danmark, men under året upprättades också en skånsk avdelning av One Point Entry.
– Vi har upplevt en ökning och fått fler förfrågningar från fler intressenter. Om det sedan innebär att fler besök går genom oss eller intresset stigit kan jag inte säga något om, säger sekretariatschef Jakob Norman-Hansen på One Point Entry till News Øresund.
Totalt tog sekretariatet som drivs av Copenhagen Capacity och Köpenhamns kommun emot 308 förfrågningar från olika delegationer under 2016, 15 procent fler än under 2015. Det resulterade i cirka 250 faktiska studiebesök.
Klart flest förfrågningar – cirka en femtedel – kom från Kina. Därefter var intresset störst från Skandinavien och övriga europeiska länder, men förfrågningar kom också från USA och ett antal asiatiska länder, samt några från Sydamerika och Afrika – totalt 40 länder.
– Kina är ett fokusområde för oss och vi har anställd personal som talar kinesiska och kan hjälpa till att screena förfrågningarna, säger Jakob Norman-Hansen.
Cleantech, så som vindkraft, och hållbar utveckling var det som i störst grad lockade de utländska delegationerna, men Jakob Norman-Hansen nämner även vård, livsmedel, design och materialvetenskap.
Från och med september samarbetar One Point Entry i Köpenhamn med en nystartad avdelning av verksamheten inom Invest in Skåne.
– När vi får in förfrågningar kan vi nu behandla dem tillsammans och när det skulle vara intressant att visa något i Skåne för en delegation kan vi lägga in det i programmet. Det är bra, för det kommer delegationer som vill besöka båda sidorna. De tycker också att det är bra service och känns professionellt när vi kan koordinera ett besök i två länder, säger han.
För 2017 är Greater Copenhagen & Skåne Committees mål att 15 kommuner ska få besök via One Point Entry. Dessutom ska 50 företag, jämfört med 27 under 2016, dra nytta av besöken. Tio delegationsbesök ska vara gemensamma över Öresund.
– Vi tycker att det är mycket relevant att starta samarbetet över Öresund på det här området, för det är så meningsfullt. Det är ett område där vi kan börja samarbeta på ett praktiskt, konkret plan och börja skapa tillväxt för våra företag, säger Jakob Norman-Hansen. (News Øresund – Anna Palmehag)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen