Infrastruktur
Fler skåningar åker kollektivt – men missnöjet är stort
Bara stockholmarna åker mer kollektivt än skåningarna, visar årets Kollektivtrafikbarometer som kartlägger svenskarnas resvanor. Trots det är skåningarna minst nöjda med kollektivtrafiken och upplever störst förseningar.
Kollektivtrafikens marknadsandel i Skåne har ökat från 26 procent 2014 till 28 procent i fjol, vilket placerar Skåne näst högst av länen i Sverige. Genomsnittet för hela landet är 26 procent – en siffra som dras upp rejält av Stockholm, där 49 procent av allt resande är kollektivt.
En orsak till den skånska ökningen kan enligt Skånetrafiken vara att det blivit lättare att köpa biljett.
– Detta med enkelhet är något som vi har fortsatt fokus på, och där vi jobbar med flera olika områden. Alltifrån hur man får information om hur trafiken går, där vi just nu testar nya sätt att visa avgångsinformation på Trelleborg C, till hur vi kan göra det enklare att köpa biljett, säger marknadschef Joakim Agartson i en kommentar.
På listan över de tio tätorter där kollektivtrafiken har störst andel av resandet är sex skånska: Lund, Malmö, Landskrona, Helsingborg, Hässleholm och Eslöv. Men på motsvarande lista över de tätorter där resenärerna är mest nöjda med kollektivtrafiken återfinns bara en skånsk stad: Landskrona, på femte plats.
Läs mer: Landskronaborna uppskattar sina busschaufförer
Ser man till hur nöjda skåningarna är med sin senaste kollektivtrafikresa ligger Skåne i botten i landet, även om 79 procent ändå är nöjda eller mycket nöjda. Rikssnittet är 81 procent. Möjligen har det att göra med att skåningarna i minst omfattning upplevde att de kom fram i tid senaste gången de tog kollektivtrafiken.
– Punktligheten, framför allt på tågen, är inte så bra som vi skulle önska, även om den är bättre än folk upplever den. Vi har haft mycket problem med infrastrukturen. Särskilt på tågen ger det stor påverkan på nöjdheten, säger Helene Holmqvist på Skånetrafikens presstjänst till News Øresund.
News Øresund – Anna Palmehag
Fakta:
Kollektivtrafikbarometern genomförs årligen av branschföreningen Svensk Kollektivtrafik i form av telefonintervjuer varje månad. Under 2015 deltog 20 län i undersökningarna, alla utom Östergötland. Totalt genomfördes 50 660 intervjuer, varav cirka hälften med personer som uppgav att de åkte med kollektivtrafiken minst en gång i månaden. Antalet intervjuer per län varierade mellan 1 200 och 1 900 stycken.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen