Danmark
Fler sittplatser och färre förseningar i nytt tågavtal
Fler och punktligare avgångar, fler sittplatser och nya eldrivna tåg för 20 miljarder danska kronor. Men det dröjer innan tågtrafiken läggs ut på anbud. Det är några punkter i det tioåriga tågavtal med DSB som danska regeringen kommit överens om i en uppgörelse med Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten.
Tisdagens uppgörelse inom det röda blocket i dansk politik har en tydlig koppling till förra årets beslut om att bilda en tågfond på 28,5 miljarder danska kronor som ska finansiera elektrifieringen och utbyggnaden av en dansk höghastighetsjärnväg som klarar upp till 250 kilometer i timmen. Tågavtalet ska säkra att DSB kommer att investera 20 miljarder danska kronor i nya eldrivna tåg.
Det blå blocket i dansk politik kritiserar det nya tågavtalet bland annat för att det skyddar DSB från konkurrensutsatt upphandling under lång tid och att det bygger på fortsatt användning av de skandalomsusade dieseltågen IC4.
Enligt danska Transportministeriet betyder det nya tioåriga tågavtalet att DSB ska köra tio procent fler tågkilometer. Det innebär bland annat fördubblade avgångar för tåg mellan Köpenhamn och Aarhus och att det blir plats för 25 procent fler passagerare inom tio år.
– Pendlarna efterfrågar tre saker: fler tågavgångar, fler sittplatser och färre förseningar. Vi vill ju att fler människor reser kollektivt och då måste vi leverera det, säger Danmarks transportminister Magnus Heunicke (S) i en kommentar.
Kraven på att DSB håller tidtabellen ökar i det nya avtalet. Definitionen av förseningar för region- och fjärrtåg skärps från dagens tidsgräns på sex minuter till tre minuter i det nya avtalet. Inställda tåg räknas i framtiden som försenade.
Avtalet ger däremot DSB en tidsfrist innan den danska tågtrafiken läggs ut på anbud..
– Jag är anhängare av upphandling men det ska göras på ett klokt sätt. Därför går det några år innan vi gör nya upphandlingar eftersom vi är mitt inne i en period av historiskt stora ombyggnader av det danska järnvägsnätet som en följd av Tågfonden, säger Magnus Heunicke. (News Øresund)
Läs mer:
Dansk tågsatsning saknar pengar efter prisraset på olja
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen