Forskning
Explosionerna vid Nord Stream fick 250 000 ton giftigt sediment att virvla upp från havsbotten
Den frigjorda metangasen efter Nord Stream-explosionerna i september förra året uppgick till en tredjedel av Danmarks årliga koldioxidutsläpp. Nu visar en ny studie att även tungmetaller på havsbotten virvlade upp i havet – något som skulle kunna påverka fiskbeståndet i Östersjön.
Danska, tyska och polska forskare visar i en ny studie att så mycket som 250 000 ton giftigt havssediment virvlade upp efter explosionerna på Nordstream 1 och 2. Under loppet av en månad spred sig föroreningarna över en area på elva kubikkilometer. Det rapporterar Danmarks radio.
Östersjön är ett av världens mest förorenade hav och på havsbotten ligger stora mängder tungmetaller och industrikemikalier, som bly och TBT, som användes som bottenfärg till båtar fram till att det visade sig vara giftigt. Explosionerna fick därmed flera årtiondes föroreningar som lagt sig på havsbotten att virvla upp.
– Det har helt säkert haft negativa effekter, men bara tiden kan utvisa vad det innebär. Om det uppstår förändringar i fiskbestånden som vi inte hittar andra förklaringar till, kan det här vara en, säger Hans Sanderson, seniorforskare vid institutet för miljövetenskap vid Aarhus universitet, som lett arbetet, till Danmarks radio.
Tidigare har det konstaterats att mer än 115 000 ton metangas släpptes ut som en följd av explosionerna, vilket bidrog till ett koldioxidutsläpp motsvarande 15 miljoner ton – en siffra som motsvarar en tredjedel av Danmarks samlade årliga koldioxidutsläpp. (News Øresund)
Foto: FactsWithoutBias1/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark11 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna
-
Samhälle11 månader sedan
Göteborg kan gå från sex särskilt utsatta områden till ett på tio år