Forskning
ESS framtid avgörs 31 mars
Senast den 31 mars avgörs om ESS kan byggas. Till dess ska de återstående 12 partnerländerna lämna besked om de vill vara med och finansiera forskningsanläggningen. Trots att Storbritannien nu accepterat att betala en tiondel av kostnaden vågar Danmarks chefsförhandlare inte lova att de avslutande förhandlingarna lyckas.
– Vi har en förhoppning om att komma i mål, men det är inte säkert, nej. Jag kan inte säga något innan alla avtal är i hamn, säger Bo Smith, Danmarks chefsförhandlare för ESS, till News Øresund.
2009 enades 17 partnerländer om att förlägga den enorma neutronforskningsanläggningen European Spallation Source till Lund, med ett datacenter i Köpenhamn. Redan i fjol skulle förhandlingarna om finansieringen varit klara, men den ekonomiska krisen har gjort att partnerländerna inte velat skjuta till tillräckligt mycket pengar. Redan från början gick värdländerna Sverige och Danmark ut med att de tillsammans med Norge finansierar halva anläggninge. Men utöver dem hade bara Spanien lovat pengar innan avtalet med Storbritannien blev klart under tisdagen.
– Det är mycket viktigt att de stora länderna Tyskland, Frankrike och England är med i projektet. Därför är det oerhört välkommet att England gått in med ett så stort bidrag, säger Bo Smith.
Även Sveriges chefsförhandlare Lars Leijonborg är mycket glad över det brittiska beskedet.
– Storbritannien har en lite speciell ESS-historia. Aldrig förrän idag har de angivit ett belopp till ESS eller meddelat om de i stället skulle satsa på egna anläggningar. Så det här är pengar vi inte riktigt räknat med, åtminstone inte på sista tiden, säger han.
Storbritanniens bidrag kommer att utgöra lite drygt tio procent av kostnaderna för att bygga ESS, som totalt beräknas kosta 1,84 miljarder euro. Med det i bagaget är Lars Leijonborg optimistisk om möjligheterna att få in full finansiering innan deadline, vilket är mycket snart.
– Vi har satt upp deadlinen till sista mars och med något undantag är det inget av partnerländerna som sagt att de inte respekterar det. Om de inte är med då förlorar de möjligheten att få leverera instrument till forskningsanläggningen och det vore en stor förlust för många labb, säger han.
Bo Smith är dock inte lika säker på resultatet av de kommande förhandlingarna. Under våren måste mer pengar komma in till ESS för att bygget ska kunna dra igång som planerat.
– Det Sveriges chefsförhandlare Lars Leijonborg och jag registrerar när vi åker runt bland länderna är att det finns ett mycket betydande intresse för att vara med, men det är inte samma sak som att det är lätt att få finansiering, säger han. (News Øresund)
De 17 partnerländerna bakom ESS är:
Sverige (värdland)
Danmark (värdland)
Estland, Frankrike, Island, Italien, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Polen, Spanien, Schweiz, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern
Hittills utlovad finansiering:
Sverige: 35 procent av byggkostnaderna
Danmark: 12,5 procent av byggkostnaderna
Norge: 2,5 procent av byggkostnaderna
Spanien: 5 procent av byggkostnaderna
Storbritannien: 10 procent av byggkostnaderna
Målet är att ESS ska invigas år 2019
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen