Forskning
ESS blir Skandinaviens första ERIC


ESS chef Jim Yeck byter titel från vd till generaldirektör när forskningansläggningen omvandlas från aktiebolag till en ERIC – ett europeiskt konsortium för forskningsinfrastruktur. ESS blir Skandinaviens första ERIC. På tisdag hålls en ceremoni i Lund med anledning av detta och den 1 oktober förs ESS tillgångar och personal formellt över till Europan Spallation Source ERIC. Foto: News Øresund
På tisdag hålls en ceremoni vid ESS byggarbetsplats utanför Lund med anledning av att forskningsanläggningen blir Skandinaviens första ERIC. Det är en driftsform som EU infört för att underlätta när flera länder gemensamt ska äga och driva forskningsinfrastruktur.
Den 19 augusti i år godkände EU-kommissionen att ESS byter driftsform från aktiebolag till ERIC – ett europeiskt konsortium för forskningsinfrastruktur.
På tisdag kommer EU-kommissionens generaldirektör för forskning och innovation, Robert-Jan Smits, till Lund för att vid en ceremoni överlämna en minnesplaket till ESS chef Jim Yeck som byter titel från vd till generaldirektör. Då kommer även de svenska och danska forskningsministrarna Helene Hellmark Knutsson och Esben Lunde Larsen att närvara.
Det nya namnet på forskningsanläggningen blir European Spallation Source ERIC.
– I och med det här beslutet blir ESS en internationell organisation med juridisk ställning i alla medlemsländer, säger ESS generaldirektör Jim Yeck i en kommentar.
Den nya verksamhetsformen ERIC gör det möjligt för ESS partnerländer att delta i beslut och direkt finansiera verksamheten med forskningsanläggning och administration i Lund och datacenter i Köpenhamn. Verksamheten kommer att styras i enlighet med de statuter som godkänts av medlemsländerna och EU-kommissionen. I övrig gäller svensk lagstiftning eftersom verksamheten har sitt säte i Lund.
Formellt kommer dansk-svenska ESS AB:s tillgångar och personal att överföras till European Spallation Source ERIC den 1 oktober. Därefter kommer organisationen att ledas av Jim Yeck som generaldirektör och med professor Lars Börjesson som ordförande för styrelsen (council) som kommer att fungera som enda beslutande organ. Samtliga ESS fullvärdiga medlemsländer kommer att vara representerade i styrelsen.
ESS blir Skandinaviens första ERIC och den elfte i Europa. Enligt ESS strategiska rådgivare Pia Kinhult fungerar Europas övriga ERIC mer som virtuella nätverk medan ESS är den enda ERIC-organisationen som bygger, äger och driver en stor och dyr forskningsanläggning. (News Øresund)
Fakta: ESS
Ett europeiskt samarbetsprojekt om materialforskningsanläggningen ESS som byggs i utkanten av Lund och som får världens mest kraftfulla neutronkälla. Datacentrat är placerat i Köpenhamn. Neutronkällan gör det möjligt att studera olika material på molekyl- och atomnivå med inrikting mot bland annat life science, materialvetenskap, arkeologi och magnetism. ESS förväntas vara klar att leverera de första neutronerna innan decenniet är slut.
Fullvärdiga medlemsländer med rösträtt är: Danmark, Estland, Frankrike, Italien, Norge, Polen, Schweiz, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Ungern. Fyra länder börjar med observatörsstatus med avsikt att bli medlemmar: Belgien, Nederländerna, Spanien och Storbritannien. Källa: ESS
-
Danmark3 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
Infrastruktur9 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle12 månader sedan
Tusentals tyskar flyttar till Sverige – ”Schwedenhaus” ny hashtag på sociala medier
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat