Forskning
ESS blir Skandinaviens första ERIC
På tisdag hålls en ceremoni vid ESS byggarbetsplats utanför Lund med anledning av att forskningsanläggningen blir Skandinaviens första ERIC. Det är en driftsform som EU infört för att underlätta när flera länder gemensamt ska äga och driva forskningsinfrastruktur.
Den 19 augusti i år godkände EU-kommissionen att ESS byter driftsform från aktiebolag till ERIC – ett europeiskt konsortium för forskningsinfrastruktur.
På tisdag kommer EU-kommissionens generaldirektör för forskning och innovation, Robert-Jan Smits, till Lund för att vid en ceremoni överlämna en minnesplaket till ESS chef Jim Yeck som byter titel från vd till generaldirektör. Då kommer även de svenska och danska forskningsministrarna Helene Hellmark Knutsson och Esben Lunde Larsen att närvara.
Det nya namnet på forskningsanläggningen blir European Spallation Source ERIC.
– I och med det här beslutet blir ESS en internationell organisation med juridisk ställning i alla medlemsländer, säger ESS generaldirektör Jim Yeck i en kommentar.
Den nya verksamhetsformen ERIC gör det möjligt för ESS partnerländer att delta i beslut och direkt finansiera verksamheten med forskningsanläggning och administration i Lund och datacenter i Köpenhamn. Verksamheten kommer att styras i enlighet med de statuter som godkänts av medlemsländerna och EU-kommissionen. I övrig gäller svensk lagstiftning eftersom verksamheten har sitt säte i Lund.
Formellt kommer dansk-svenska ESS AB:s tillgångar och personal att överföras till European Spallation Source ERIC den 1 oktober. Därefter kommer organisationen att ledas av Jim Yeck som generaldirektör och med professor Lars Börjesson som ordförande för styrelsen (council) som kommer att fungera som enda beslutande organ. Samtliga ESS fullvärdiga medlemsländer kommer att vara representerade i styrelsen.
ESS blir Skandinaviens första ERIC och den elfte i Europa. Enligt ESS strategiska rådgivare Pia Kinhult fungerar Europas övriga ERIC mer som virtuella nätverk medan ESS är den enda ERIC-organisationen som bygger, äger och driver en stor och dyr forskningsanläggning. (News Øresund)
Fakta: ESS
Ett europeiskt samarbetsprojekt om materialforskningsanläggningen ESS som byggs i utkanten av Lund och som får världens mest kraftfulla neutronkälla. Datacentrat är placerat i Köpenhamn. Neutronkällan gör det möjligt att studera olika material på molekyl- och atomnivå med inrikting mot bland annat life science, materialvetenskap, arkeologi och magnetism. ESS förväntas vara klar att leverera de första neutronerna innan decenniet är slut.
Fullvärdiga medlemsländer med rösträtt är: Danmark, Estland, Frankrike, Italien, Norge, Polen, Schweiz, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Ungern. Fyra länder börjar med observatörsstatus med avsikt att bli medlemmar: Belgien, Nederländerna, Spanien och Storbritannien. Källa: ESS
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen