Life Science
En ny fyrtornsbransch på Själland tar form: 60 miljoner DKK till biosolutions
Region Själland ska i framtiden vara internationellt ledande inom biosolutions. Det står klart efter att Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse i förra veckan finansierade med 595 miljoner DKK till åtta olika branscher i Danmark där man ska vara internationellt ledande. Av dessa går 60 miljoner till det offentligt-privata konsortiet Biosolutions Zealand, som Erhvervshus Sjælland står i spetsen för.
Konsortiet ska med medlen investera i testanläggningar, utrustning och utbildning inom biosolutions (bioteknologi), så att nya klimatvänliga sätt att producera bland annat livsmedel och material på kan utvecklas.
I Roskilde och Kalundborg, där t.ex. biosolutionskoncernen Chr. Hansen har produktionsaktiviteter, ska nya demo- och produktionsanläggningar inom biosolutions byggas, och på DTU, RUC och Teknologisk Institut ska det investeras i ny labbutrustning.
I Gørlev på Västsjälland håller ett av företagen i konsortiet, FermHub Zealand, på att ombilda en gammal sockerfabrik till en ny testanläggning särskilt riktad mot startups inom biosolutions, däribland inom fermentering. Testanläggningen får del av de nya medlen och väntas kunna tas i bruk 2023.
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har även tilldelat Region Hovedstaden 82,4 miljoner DKK, som ska bli en global hälsohuvudstad med fokus på övervikt, medan Bornholm har lovats 27,2 miljoner DKK för att utveckla ön till ett fyrtorn inom grön energi och havsvindkraft. 43,2 miljoner DKK har ytterligare delats ut så att Fehmarn-förbindelsen kan bli en tillväxtmotor för Själland fram mot förbindelsens färdigställande 2029. (News Øresund)
NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2022 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.
ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.
Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.
Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark10 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Danmark12 månader sedan
Danska Nordic Waste har gått i konkurs och lämnar efter sig notan för miljöskandalen – och i Sverige åtalas Think Pink för grovt miljöbrott
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna