Politik
Efter Paludans koranbränning i Stockholm: Turkiska protester och inställt försvarsministermöte

Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm gick lugnt till i lördags. Men i Turkiet och stora delar av arabvärlden blev reaktionerna desto större. Nu kallar den turkiske presidenten aktionen för ett ”hatbrott” och säger att Sverige inte kan förvänta sig ett turkiskt Natostöd.
Redan innan demonstrationen fördömde Turkiet den och krävde att den skulle stoppas.
Själva demonstrationen i Stockholm gick lugnt till, med nästan fler journalister än åskådare på plats.
Men i Turkiet blev reaktionerna desto större. Utanför både den svenska ambassaden i Ankara och konsulatet i Istanbul demonstrerades det. Turkiet ställde även in ett planerat besök av försvarsminister Pål Jonson (M) som skulle ägt rum den här veckan.
Enligt Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, var reaktionerna starkare än tidigare, och blev förstasidesstoff för Turkiets tidningar på söndagen – både i de regimtrogna och oppositionella medierna.
–Just nu är stämningen ganska hätsk, jag skulle inte gå omkring och vifta med en svensk flagga i Ankara, sade han till Svenska Dagbladet på söndagen.
Paludans aktion drog även till sig reaktioner från andra muslimska länder. Talibanregeringen kallade den för ett ”vidrigt, rasistiskt hatbrott”, enligt Aftonbladet och Kuwait, Jordanien och Saudiarabien fördömde den.
Själv säger Paludan till Expressen att han inte ångrar koranbränningen:
– Jag gjorde det för att jag tycker det fanns viktiga politiska skäl. Sen blir jag ledsen över att så många hotar att döda mig.
Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) skriver på Twitter att ”islamofobiska provokationer är förfärliga”, men att Sverige har långtgående yttrandefrihet, vilket dock inte betyder att regeringen ställer sig bakom åsikterna.
Sommaren 2022 blev det stora upplopp på många håll i Sverige, när Rasmus Paludan åkte på koranbränningsturné i landet. (News Øresund)
Uppdatering (24/1): På måndagen pekade den turkiske presidenten Erdogan ut koranbränningen som ett ”hatbrott” och sade att ”Sverige inte kan förvänta sig turkiskt Natostöd” efter aktionen. Bedömare som SVT har talat med tror att en eventuell ratificering kan dröja till efter det turkiska valet, som blivit tidigarelagt till mitten maj.
-
Danmark3 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
Infrastruktur9 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat
-
Samhälle12 månader sedan
Tusentals tyskar flyttar till Sverige – ”Schwedenhaus” ny hashtag på sociala medier