Danmark
Byggboom och coronakris ger dubbel press på hotellen i Köpenhamn

Köpenhamns hotellmarknad håller på att drabbas av ”den perfekta stormen” enligt en analys från Dansk Erhverv som citeras i Berlingske. En byggboom ökar stadens hotellkapacitet med närmare 40 procent mellan 2018 och 2021. Samtidigt visar siffror från Wonderful Copenhagen att huvudstadsområdet tappade 480 000 övernattningar enbart under mars. Att Köpenhamn drabbas så hårt beror på att den danska huvudstadens besöksnäring före coronakrisen fick in 24,5 av de 55 miljarder danska kronor som utländska turister årligen spenderade i Danmark. Turister som för tillfället inte kommer till Danmark.
– Köpenhamns besökare kommer inte i bil och de kommer inte från Tyskland. Och de tyskar som kommer hit tar flyget, säger Lars Ramme Nielsen, chef för turism och upplevelseekonomi, hos Dansk Erhverv, till Berlingske.
Han pekar på att Köpenhamns hotellmarknad har drabbats av ”den perfekta stormen”. Närmare 8 000 nya hotellrum byggs i Köpenhamn och Frederiksberg mellan 2019 och 2021. Det ger en kapacitetsökning på närmare 40 procent jämfört med 2018. Samtidigt har huvudstadsregionen förlorat 480 000 övernattningar enbart under mars – det är lika mycket som övriga Danmark tillsammans. Enligt Wonderful Copenhagens vd Mikkel Aarø-Hansen har nedgång i turismen i huvudstadsområdet procentuellt sett varit nästan dubbel så stor som i övriga Danmark.
Köpenhamn är den destination som får störst andel av de utländska turisternas konsumtion. Av de 55 miljarder danska kronor som utländska turister årligen spenderade i Danmark före coronapandemin hamnade 24,5 miljarder hos besöksnäringen i Köpenhamn visar analysen från Dansk Erhverv.
Efter coronakrisen väntas flygresorna bli färre och dyrare och Lars Ramme Nielsen sätter därför ett frågetecken för hur många utländska turister som kommer till den danska huvudstaden i framtiden. Samtidigt är Köpenhamn en av Europas tio största konferensdestinationer.
Lars Ramme Nielsen summerar att Köpenhamns kombination av miljardinvesteringar i nya hotell, en stor andel internationella turister som brukar anlända med flyg och en stor volym när det gäller internationella kongresser och möten tillsammans utgör en ”dyster cocktail”.
Den 29 maj väntas den danska regeringen ge besked om hur gränserna kan återöppnas inför sommarsäsongen. Hittills har diskussionen rört en eventuell öppning av gränserna mot Tyskland och övriga Norden och där flera partier i Folketinget uttryckt tveksamhet till att öppna gränsen mot Sverige i den här omgången. (News Øresund)
Utländska turisters konsumtion i Danmark före coronakrisen
(miljarder danska kronor)
Köpenhamn 24,5
Destination Vesterhavet 4,7
Destination NordVestkysten 3,7
Aarhusregionen 3,1
Destination Nord 3,1
Destination Trekanten 2,1
VisitNordsjælland 2,0
Destination Fyn 1,9
Destination Sydvestjylland 1,8
Destination Sønderjylland 1,6
Visit Lolland-Falster 1,0
Destination Sjælland 1,0
Destination Bornholm 1,0
Destination SydkystDanmark 0,7
Destination Himmerland 0,5
Källa: Analys från Dansk Erhverv baserad på tal från Visit Denmark
-
Danmark4 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Infrastruktur10 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat
-
Näringsliv7 månader sedan
Saab vill bygga nästa generations stridsflygplan