Samhälle
Det regionala perspektivet allt viktigare och gesellkommuner i södra Sverige – två nya rapporter presenterades i veckan
Det regionala perspektivets växande roll och indelningen av sydsvenska kommuner i gasellklasser diskuterades i veckan då två nya analyser som visar dynamiken i den regionala och kommunala tillväxten i södra Sverige presenterades hos Fastighetsägarna Syd.
Urbaniseringen har förändrat den ekonomiska geografin och skapat nya förutsättningar för regional utveckling – vilket har gjort det regionala perspektivet allt viktigare, menade Joakim Wernberg, doktorand i ekonomisk geografi på forskningscentret Circle vid Lunds universitet, då rapporten ”Närhet och nätverk – urbaniseringens roll utanför städerna” presenterades.
Den nationella statistiken ger därmed en allt sämre bild av verkligheten i takt med att ojämlikheten ökar.
– Urbanisering, eller förtätning, ger en ojämn ekonomisk geografi. Nya förutsättningar kräver regionala perspektiv och att vi ser staden som regional ekonomisk motor, sa Joakim Wernberg på seminariet.
Han talade även om möjligheten att regionalisera politiken och tog infrastrukturområdet som exempel. För kommunerna använde han begreppet lånad storlek i förbindelse med andra orter som en möjlighet att växa mer. De största attraktionskrafterna i en kommun är jobb- och konsumtion. Människor dras till ett brett utbud av varor, tjänster, kultur, boendemiljöer och goda förbindelser. I förlängningen hamnar diskussionen i frågor som samarbete mellan kommuner och även kommunsammanslagningar, menade han.
Øresundsinstituttet har i sin rapport ”Sydsvenska gasellkommuner” delat in elva sydsvenska kommuner i tre gasellklasser utifrån deras tillväxt inom sju olika faktorer under de senaste fem åren. Bland annat har de tre städerna Malmö, Landskrona och Helsingborg haft störst tillväxtdynamik och placerar sig i gasellklass ett medan de två universitetsstäderna Lund och Växjö överraskar med en något lägre tillväxttakt. Syftet med rapporten har dock inte varit att skapa en rangordning.
– Det är ingen tävling mellan kommuner. Det handlar om vilka som är de bästa förutsättningar för varje kommun att ta tillvara sin unika identitet, sa Susanne Rikardsson, vd på Fastighetsägarna Syd, i sitt inledande tal.
Fastighetsägarna Syd är en branschorganisation som i regionföreningen syd har cirka 2 100 medlemmar i Skåne, Blekinge och Kronoberg. Rapporten ”Närhet och nätverk – urbaniseringens roll utanför städerna” har tagits fram i samarbete med tre forskare kopplade till forskningscentret Circle vid Lunds universitet och forskningsstiftelsen Entreprenörskapsforum och rapporten ”Sydsvenska gasellkommuner” har tagits fram i samarbete med Øresundsinstituttet. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen