Danmark
Den nya ”politiska valutan” är arbetskraft – besked från mittenregeringen inför dansk rundresa
När den ekonomiska krisen ser ut att börja släppa greppet om Danmark behöver den danska mittenregeringen visa fram en ny gemensam vision samtidigt som statsminister Mette Frederiksen (S) och liberala Venstres partiledare och landets vice statsminister och försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen behöver stärka sina positioner efter en turbulent vår. Därför ger sig mittenregeringens tre partiledarna i september ut på en fyra dagars resa till sex platser i Danmark där ett huvudbudskap är att den framtida utmaningen inte handlar om pengar utan om att ha tillräckligt med arbetskraft för att upprätthålla välfärdssamhället. Det berättar partiledarna i en intervju med Berlingske.
När mittenregeringen bildades för åtta månader sedan var det med krishantering i fokus. Kriget i Ukraina i kombination med följdverkningarna från pandemin hade resulterat i stigande räntor och en oväntat stor uppgång för inflationen. Men i början av sommaren uppjusterade Finansministeriet det så kallade ekonomiska utrymmet med 16 miljarder danska kronor samtidigt som inflationen började falla tillbaka. Dansk ekonomi utvecklas just nu betydligt bättre än den svenska och nu ska de tre partiledarna visa att det finns mycket mer än krishantering som binder samman den danska mittenregeringen.
Arbetskraft är den nya ”politiska valutan”
– Den nya valutan i dansk politik är inte pengar, för vi har gott om dem – det är att vi inte kan spendera pengarna om vi inte har tillräckligt med arbetskraft. Det är den frågan som alla andra politiska teman – från försvar till hälsa till klimat – återkommer till, och det är det som binder oss samman. Det är därför du kommer att se oss driva igenom det under den kommande politiska säsongen, säger statsminster Mette Frederiksen till Berlingske.
Løkke om 2030-planen: Skattereform, minskad administration och en ”mera praktisk” Folkskola
Utrikesminister Lars Løkke Rasmussen, som leder det nya mittenpartiet Moderaterne och som tidigare varit statsminister och partiledare f för Venstre, beskriver i intervjun att det handlar om att skapa ett bättre och rikare samhälle med mer möjligheter. Han sammanfattar med att det handlar om den nya ”politiska valutan” arbetskraft samt fyra tydliga spår: det ska genomföras en skattereform som ger danskarna mer pengar, anställda i välfärdssektorn ska befrias från onödig administration, yrkesutbildningarna ska stärkas och Folkskolan ska bli ”mera praktisk” samt arbetet för tillväxt och en grön omställning.
Mette Frederiksen lovar att inte ta annat toppjobb
Under våren har det ryktats om att Mette Frederiksen var en av huvudkandidaterna till posten som ny Natochef. Ryktena fick ny näring i samband med att Mette Frederiksen i våras mötte USA:s president Joe Biden i Vita huset. Ryktena har skapat en intern turbulens inom Socialdemokratiet och där frågan om vem som skulle efterträda henne som partiledare kommit fram. I intervjun med Berlingske garanterar Mette Frederiksen att hon skulle tacka nej om hon skulle erbjudas en toppost.
Efter sjukskrivningen hanterar Jakob Ellemann-Jensen en försvarsskandal
Den 1 augusti kom Danmarks försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen tillbaka efter ett halvt års sjukskrivning för stress. En vecka senare kallade han till presskonferens där han meddelade att ett stort och hastigt hanterat vapeninköp för 1,7 miljarder danska kronor från israeliska tillverkaren Elbit Systems i slutet av januari gjordes baserat på felaktig information till Folketinget. Det brådskande inköpet motiverades av att Danmark omgående behövde en ersättning för det nya Caesar artillerisystem som skänkts till Ukraina med direkt leverans från fabriken i Frankrike. Att offerten från Elbit inte var lika brådskande som Folketinget informerats om avslöjades av danska Altinget. ”Rapporterna om förloppet i Elbit-ärendet visar att det har begåtts fel och att Folketinget i flera fall har fått felaktig information. Försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen har idag bett Folketinget om ursäkt för detta och ser ett behov av en oberoende utredning av ärendet”, skrev Försvarsministeriet i ett pressmeddelande. Därefter har departementschefen Morten Bæk fått lämna sitt jobb och av nya avslöjanden från Altinget framgår att det danska Försvarskommandot kände till att offerten från Elbit inte löpte ut förrän i juni trots att politiker i Folketinget den 25 januari informerades om att de bara hade några få dagar på sig att fatta beslut om miljardaffären. (News Øresund)
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark11 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna
-
Samhälle11 månader sedan
Göteborg kan gå från sex särskilt utsatta områden till ett på tio år