Arbetsmarknad
Den danska arbetskraftsbristen spås hålla i sig
Arbetslösheten i Danmark är 2,8 procent och det råder brist på arbetskraft inom både offentlig och privat sektor. Aldrig förr har Danmark haft så många sysselsatta. Enligt Dansk Arbejdsgiverforening kommer utvecklingen att hålla i sig ännu en tid och innebär att det finns potential som inte realiseras. Lösningen är, enligt vicedirektör Erik Simonsen, att ta in arbetskraft från andra länder, däribland från Sverige. Det framgick vid en debatt under Folkemødet.
– Det finns en omfattande brist på medarbetare vilket vi har sett under några år och det kommer att fortsätta. Generellt sett innebär det att det finns potential som vi inte använder. Vi behöver få in medarbetare som kan lösa uppgifterna och skapa det välstånd som Danmark har kapacitet för. Det handlar om 60 000 jobb som inte tillsätts på halvårsbasis. Det kan lösas med fler medarbetare från andra länder, sade Erik Simonsen, vicedirektör Dansk Arbejdsgiverforening, vid en debatt i Greater Copenhagen-tältet under Folkemødet.
Ett av länderna kan vara Sverige, menar han.
– Svenskar är några av de bästa medarbetare som vi kan få, de kan förstå danska och vi kan förstå svenska. Kulturen är inte väsentligt skild, så det är något av det bästa. Men jag tänker att svenska företag också har behov av medarbetare. Vi ska göra allt vi kan, men respekterar det, säger Erik Simonsen och fortsätter:
– Jag tror att man kan överväga att underlätta för invånare som är under utbildning vid ett svenskt universitet, men som har medborgarskap utanför Europa. De kan inte komma till Danmark och göra ett projekt eller få studiejobb på ett danskt företag. Det tror jag är något man kan överväga att göra mer smidigt.
I paneldebatten deltog bland annat även Jan Hendeliowitz (S), regionrådsmedlem i Region Själland, som vittnade om arbetskraftsbristen inom hälso- och sjukvården och problem med att få unga att välja dessa utbildningar. Asbjørn Overgaard, vd Copenhagen Capacity, talade utifrån ett internationellt perspektiv och lyfte att bilden av Danmark gör det svårare att rekrytera talanger från andra länder.
– Många vet inte att Danmark är ett attraktivt ställe att bo och arbeta i. Många av dem vi gärna vill ha, de bästa, tror inte att de kan komma till Danmark. Efter 20 år med utlänningspolitik som har stramat åt så har vi skapat en image av att Danmark är fullständigt stängt. Det är ett jättejobb att ändra på det, sade han.
(News Øresund – Jenny Andersson)
News Øresund bevakar på plats den danska demokratifestivalen Folkemødet i Allinge på Bornholm som pågår 15-17 juni.
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark10 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Danmark12 månader sedan
Danska Nordic Waste har gått i konkurs och lämnar efter sig notan för miljöskandalen – och i Sverige åtalas Think Pink för grovt miljöbrott
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna