Forskning
Deltagarrekord och ny analys vid Medicon Valley Alliance årsmöte – Danmark har växt förbi Sverige som life sciencenation


Sveriges minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson talade vid Medicon Valley Alliance årsmöte i Hilton vid Kastrup. Foto: News Øresund
Det danska systemet med fondägda företag har bidragit till att dansk life scienceindustrin stannat kvar i landet och fortsatt växa medan makten över de stora läkemedelsbolagen i Sverige flyttat utomlands med nedläggningar som följd. Det är en förklaring till att Danmark idag är större än Sverige som life sciencenation. Det visade en ny analys som nätverksorganisationen Medicon Valley Alliance presenterade vid sitt årsmöte i Köpenhamn i början av veckan.
Intresset för Medicon Valley Alliance årsmöte i Köpenhamn var rekordstort med omkring 270 anmälda deltagare, 100 fler än förra året. Vid årsmötet presenterades den nya analysen ”State of Medicon Valley 2016” och som är inledningen på ett kunskapssamarbete mellan Medicon Valley Alliance och Øresundsinstituttet som tagit fram analysen.
Den danska life science-exporten har fördubblats på sju år visar analysen. Men nu har även den svenska exporten har börjat öka och båda länderna finns på topp 10-listan i världen när det gäller export av life science-produkter. Men det finns en viktig skillnad mellan Danmark och Sverige.
– Världens största marknad för läkemedel, USA, är en skiljelinje mellan länderna. En förklaring är företagens storlek och finansiering. Det krävs en kritisk massa för att penetrera USA-marknaden. De svenska life science-sektorn domineras av små och mellanstora företag som oftare söker sig mot andra marknader som den europeiska, säger Petter Hartman, vd på Medicon Valley Alliance.
De båda forskningsanläggningarna MAX IV och ESS i Lund kommer i framtiden att vara betydelsefulla både för regionens utveckling och framtidens life science-forskning, tror Petter Hartman.
– De illustrerar på ett bra sätt hur långt vi kan komma genom att arbeta tillsammans. En del kallar ESS för en andra bro. Anläggningarna kommer att hjälpa till att dra uppmärksamhet till regionen och bidra till att utjämna balansen i regionen.
På programmet till årsmötet fanns även talare som USA:s ambassadör i Danmark Rufus Gifford och Sveriges minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (bilden ovan).
Den svenska regeringen prioriterar life science-området, berättade Helene Hellmark Knutsson (S).
– Sverige behöver bygga på sina styrkor och en av dem är life science-sektorn.
– Regeringen kommer att arbeta med ett långsiktigt perspektiv när det gäller life science. Det kommer vi att adressera i den kommande forskningspropositionen som ska definiera Sveriges forskningspolicy för de kommande tio åren.
Skälen är bland annat att behoven inom hälso- och sjukvården ökar och investeringar behövs för att göra vården effektiv, industrins förändring där idéer ofta kommer från uppstartsföretag vilket i sin tur ställer krav på samarbete samt att life science är en viktig exportnäring för Sverige. Två exempel på åtgärder är bland annat det uppdrag som regeringens särskilde utredare inom life science, Anders Lönnberg, har fått och att life science är ett av fem prioriterade områden i den svenska regeringen så kallade samverkansprogram. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen