Arbetsmarknad
De fick jobb i Köpenhamn under dansk-svensk jobbmässa

Sveriges Nordenminister Anna Hallberg (S) var en av över 700 besökare på den dansk-svenska jobbmässa som arrangerades i Malmö på onsdagen. ”Jag har sett att det finns en enorm vilja att få svenskar till Köpenhamn och hos svenskar att pendla över bron”, sade hon. Två andra besökare var Nahed Kassem och Shabnam Taherifar, som gick hem från mässan med påskrivna anställningsavtal hos danska Forenede hotelservice.
– Jag har redan ett jobb, men ville ha ett annat och har erfarenhet från hotellbranschen sedan tidigare. Det känns bra att få jobb på ett så här snabbt sätt, sade Shabnam Taherifar, som berättade att det inte blir första gången hon arbetar i Danmark.
Även hennes vän Nahed Kassem kände sig nöjd med det nya jobbet, som hon börjar på direkt efter höstlovet, den 8 november.
– Jag har aldrig varit på en jobbmässa förut, men ville komma hit och presentera mig för arbetsgivare. Och det gick ju toppen, sade hon.

Sveriges Nordenminister Anna Hallberg (S) i samtal med Sveriges ambassadör i Danmark Charlotte Wrangborg, Malmös kommunalråd för arbetsmarknad och socialtjänst Sedat Arif (S), regionstyrelsens ordförande i Region Skåne Carl Johan Sonesson (M) och Köpenhamns sysselsättnings- och integrationsborgmästare Cecilia Lonning-Skovgaard (Venstre). Foto: News Øresund – Anna Palmehag
Såg möjligheter i stället för problem
Mässan arrangerades av Greater Copenhagen, Köpenhamns Kommun, Malmö Stad, Dansk Erhverv och Arbetsförmedlingen, och det första initiativet togs vid det dansk-svenska ministermöte som hölls i september i Greater Copenhagens regi. Då deltog bland annat de båda Nordenministrarna tillsammans med lokala och regionala politiker och representanter från näringslivet, och nu valde Sveriges Nordenminister Anna Hallberg att åter komma på besök.
– Det här är ju ett utmärkt exempel på när man träffas regeringar och regioner emellan, och med en aktör som Greater Copenhagen, när det faktiskt också blir resultat. Där samverkan nationellt, regionalt och lokalt utmynnar i något så här konkret för våra medborgare och företag som faktiskt gör nytta, sade hon till News Øresund.
Anna Hallberg sade sig ha upplevt en enorm vilja bland danska arbetsgivare på mässan att få svenskar över bron, liksom bland svenskar att pendla till Danmark.
– Det har varit så väldigt mycket positiva beskrivningar och ett möjlighetsorienterat synsätt här, i stället för ett problematiserande, som det varit väldigt mycket under pandemin, sade hon.

Enligt arrangörerna kom cirka 250 personer till mässan direkt när den öppnade på onsdagen och totalt under dagen blev antalet besökare över 700. Foto: News Øresund – Anna Palmehag
Stor arbetskraftsbrist i Köpenhamn
Redan under den första kvarten kom omkring 250 besökare till jobbmässan och fler följde under dagen. Det lyfte regionstyrelsens ordförande i Region Skåne, Carl-Johan Sonesson (M), fram som ett tecken på att det finns ett stort intresse i Malmö och Skåne för att arbeta i Danmark. Han menade att det inte är något problem att det delvis råder brist på samma yrkesgrupper på den danska och svenska sidan sundet.
– Vi ska inte ställa det mot varandra. Det är klart att Malmö och Köpenhamn ibland behöver samma typ av arbetskraft, men då blir det arbetstagarens arbetsmarknad där man kan få välja, och då kan man kanske påverka så att man får bättre lön och bättre arbetsvillkor, säger han.
Köpenhamns sysselsättnings- och integrationsborgmästare, Cecilia Lonning-Skovgaard (Venstre), menade att det inte är meningen att locka arbetskraft som behövs i Malmö, men att arbetskraftsbristen i Köpenhamn är stor inom hotell, restaurang och detaljbranschen.
Det var också dessa branscher som många av de 18 arbetsgivarna på mässan tillhörde. Många var nöjda med intresset från besökarna och sade till News Øresund att de räknade med att kunna anställa personer så snart de skickat in sina ansökningar.
– Kan vi motivera några av de svenskar som av olika anledningar inte vill jobba i Malmö men gärna vill prova att jobba i Köpenhamn – med de olika fördelar som finns där – är det bra. Jag hoppas att vi kommer att få se massor av svenskar som får signerade kontrakt med danska bolag, så att vi kan erbjuda köpenhamnarna och de besökare som kommer till staden god service på hotell, i restauranger och i butiker, antingen av någon som talar danska eller svenska, sade Cecilia Lonning-Skovgaard.
News Øresund – Anna Palmehag
-
Danmark3 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
Infrastruktur9 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat
-
Samhälle12 månader sedan
Tusentals tyskar flyttar till Sverige – ”Schwedenhaus” ny hashtag på sociala medier