Connect with us

Arbetsmarknad

De danska gymnasieeleverna har sett Malmö – nu vill de se världen

Publicerad

den

19-åriga Simone och Alberte Fridan bor på Østerbro i Köpenhamn och har runt en timme till skolan i Malmö. Det svenska gymnasiet är mycket friare än det danska, menar Alberte och Simone Fridan, som läser andra året på foto- och filmlinjen på Bryggeriets gymnasium i Malmö. Här visar de upp posters för en av skolans elevutställningar. Foto: Henrik Smångs - News Øresund

2019 var tvillingsystrarna Simone och Alberte Fridan från den lilla staden Præstø på södra Själland skoltrötta. Ingen av dem hade lust att börja på ”ett vanligt danskt gymnasium”. Då snubblade de över en youtubefilm från Bryggeriets gymnasium i Malmö. Nu går de i tvåan och även om de inte räknas in i arbetsstatistiken har pendlarlivet över Öresund blivit vardag. Den svenska skolan har gett både systrarna reslust, och efter gymnasiet vill de ut i världen.  

Det var en youtubefilm med en dansk skejtare som gick på Bryggeriets gymnasium i Malmö som väckte det första intresset. Innan dess hade varken Alberte eller Simone Fridan från Præstø på södra Själland hört talas om skolan. 

– Men det verkade fett, en så trevlig och kreativ miljö. Och sedan kollade vi in skolan och såg att de hade en film- och fotolinje, och det var det som lockade, säger Simone Fridan. 

Bryggeriet var duktiga på att ge en försmak på vad som väntar eleverna, med flera öppna hus och möjlighet att skugga elever.
– Våra danska vänner tyckte att det var rätt
häftigt att vi skulle gå i svensk skola och flera har varit på besök. För dem har det varit roligt att se hur det fungerar här, för det är så annorlunda från en dansk skola, berättar Simone Fridan.  

Friare skolupplägg i Sverige
Både Alberte och Simone trycker på att foto- och filmlinjen fortfarande är en utbildning med ”riktiga ämnen”, men säger att de inkorporeras de mer i de kreativa ämnena. Dessutom är utbildningen friare än i ”en vanligt dansk skola”, där alla får mer eller mindre samma undervisning.
– Där förväntas man bara följa schemat, men det passar inte för alla. Där känner jag att ”Bryggan” är bättre på att anpassa sig efter eleverna, de är bra på att hjälpa en om man behöver lite extra hjälp eller att skräddarsy ett schema. Det var avgörande för att jag ens skulle läsa på gymnasiet, säger Alberte Fridan.

Malmö var utlandet – nu är staden som en annan kommun
Systrarna Fridans tidigare erfarenheter av Sverige kom från Astrids Lindgrens Emil i Lönneberga och en och annan semester. Sverige var ”utlandet”.
– Nu känns det bara som att det är en annan kommun där de pratar ett annat språk. Man behöver komma längre upp i landet där landskapet ändras innan man får den känslan igen, säger Alberte Fridan. 

De har även upptäckt Malmö som stad utanför skolan, där man kan ”hygge sig” på caféer eller bada på somrarna. Men det är olika bland de danska eleverna, berättar de: vissa vill bara hem direkt. 

Språket har de också kommit in, även om det tog runt två månader innan de kunde slappna av.
– Första gången vi skulle äta lunch i matsalen satte jag mig med några svenskar och 

förstod inte vad de sade, de pratade så snabbt. Jag hade huvudvärk när jag kom hem för att hjärnan fick arbeta övertid. Men nuförtiden förstår jag svenskarna, säger Alberte Fridan. 

Pendlingavståndet är lagom, men byråkratin onödigt lång
Alberte och Simone Fridan flyttade till Østerbro i Köpenhamn för att gå i den speciella danska ”tionde klassen”. Tack vare flytten har Alberte och Simone Fridan nu runt en timme dörr till dörr till Bryggeriet. En lagom pendlingstid, så att de hinner ”vakna till på morgonen”, enligt dem. 

Bryggeriets danska andel har vuxit på senare år och nu har skolan nästan 30 danska elever. Det betyder att det bildas ett danskt lämmeltåg vid Köpenhamn H på morgonen.
– Det gör det lite enklare, man känner sig inte som den enda som kommer långt ifrån, det hade nog varit lite jobbigt, menar Simone Fridan. 

Det enda de upplever inte fungerar smärtfritt är Ungdomskortet de får via trafikoperatören DSB, som låter dem korsa bron för 400 danska kronor i månaden. Det är en ”mycket lång och komplicerad” process som kan ta en månad och som ska upprepas varje år.
– När man börjar skolan ska man ju använda det direkt. Man får spamma ner DSB och stå på sig. De har blivit lite mer vana vid att folk pendlar, men det är som att det fortfarande är nytt för dem, suckar Alberte Fridan.

Men det är värt det i slutändan, anser de båda.
– Skolan har gett oss reslust, att åka ut och uppleva saker. Vi vill se om vi kan resa runt och arbeta med film och foto i världen.

Fakta: Bryggeriets gymnasium i Malmö

Bryggeriets gymnasium är en fristående gymnasieskola som grundades 2006 i Malmö. Skolan drivs av den ideella föreningen Bryggeriets Bildningsbyrå.  

Skolan har runt 150 elever, varav 27 danskar, 16 norrmän och en islänning. 

Varje år brukar skolan reservera ungefär tio procent av platserna till den så kallade fria kvoten, enligt rektorn Marie Svensson, som lägger till att Bryggeriet kan ta in fler om det finns lediga platser. 

Den fria kvoten går till elever med betyg från ett annat betygssystem än det vanliga svenska. Det kan vara det danska betygssystemet, men även till exempel elever från en Waldorfskola. 

Marie Svensson säger att trycket från övriga nordiska elever har ökat. Från början sökte de nästan uteslutande skejtprofilen, men på senare år även de andra profilerna: foto- och filmlinjen, fri konst samt serieteckning. 

(News Øresund – Henrik Smångs)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Arbetsmarknad17 maj, 2024

Inkomstgränsen höjs för när Öresundspendlarnas skatt ska skickas tillbaka

Även offentliganställdas skattepengar ska skickas tillbaka till hemlandet när det nya Öresundsavtalet träder i kraft. Det innebär mer pengar från...

Danmark17 maj, 2024

Kommundirektörer från Stockholm besökte Köpenhamn och bygget av Fehmarn Bält-tunneln

Köpenhamns arbete med gängkriminalitet, planeringen av den konstgjorda halvön Lynetteholm i hamninloppet till den danska huvudstaden, kommunernas samarbete med de...

Samhälle16 maj, 2024

Flygtrafiken från Köpenhamn ökade med över tio procent under april – på Arlanda ökade passagerarantalet med fem procent

I april använde 2,4 miljoner passagerare Köpenhamns flygplats Kastrup. Det motsvarar en ökning på över tio procent jämfört med samma...

Forskning17 maj, 2024

Stockholms nya life science-center invigdes i samband med det danska kungabesöket i Stockholm

I förra veckan invigdes Stockholms nya life science-center Forskaren med dansk-svensk kunglig glans rapporterar fastighetsägaren Vectura. Det skedde i samband...

Danmark17 maj, 2024

Michael Bremerskov Jensen generalsekreterare för nybildade Dansk-Svenska Handelskammaren

Michael Bremerskov Jensen har utnämnts till generalsekreterare för Dansk-Svenska Handelskammaren som bildades av Dansk Erhverv och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren...

Arbetsmarknad16 maj, 2024

Positiva reaktioner från regionens organisationer på det nya Öresundsavtalet

Reaktionerna på att det nåtts en ny överenskommelse om ett nytt Öresundsavtal lät inte vänta på sig. Knappt hade den...

Forskning16 maj, 2024

Lundaprofessor ny rektor vid Malmö universitet

Mia Rönnmar blir Malmö universitets nya rektor. Det meddelade regeringen under torsdagen. Hon kommer att tillträda tjänsten den 1 augusti...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.