Danmark
Danskarna röstade ja till europeisk patentdomstol
En majoritet på 62,5 procent röstade igår för danskt deltagande i den europeiska patentdomstolen. Saklighet segrade över skrämselkampanjer, kommenterar Danmarks statsminister Helle Thorning Schmidt (S).
Lättnaden spred sig i ja-lägret när det visade sig att danskarna verkligen slöt upp bakom patentdomstolen, precis så som opinionsundersökningarna visat. Vid den slutliga rösträkningen hade 62,5 procent av väljarna sagt ja till patentdomstolen.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt gladde sig över danskarnas stöd för patentsamarbetet när hon mötte pressen på söndagskvällen.
– De sakliga argumenten vann över Dansk Folkepartis skrämselkampanj. Vi vet att det inte är lätt att vinna en folkomröstning om något som har med Europa att göra. Men det har vi gjort i kväll, sade hon på pressträffen.
I valrörelsen har ja-sidan argumenterat för att europeiskt patentsamarbete kommer att göra det lättare och billigare för danska företag att få ett patent som gäller hela Europa, medan kritikerna hävdat att danska företag riskerar att råka ut för fler utländska så kallade patent-troll som äger patent och försöker stämma företag för intrång mot dem. De har också menat att Danmark skulle kunna dra nytta av samarbetet även om de inte deltog formellt.
Vid gårdagens folkomröstning var valdeltagandet 55,8 procent, en aning lägre än vid EU-valet som samlade 56,2 procent av den röstberättigade befolkningen. Danmark och Irland är de enda länderna i Europa där väljarna fått rösta om huruvida de vill delta i det europeiska patentsamarbetet eller inte. Redan hade alla partier i det danska Folketinget förutom Dansk Folkeparti och vänsterpartiet Enhedslisten röstat för ett danskt deltagande i patentsamarbetet, men eftersom uppslutningen i Folketinget var mindre än de fem sjättedelar som den danska grundlagen kräver utlystes en folkomröstning. (News Øresund)
Läs mer: Danmark och Finland stoppar gemensam nordisk patentdomstol
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen