Politik
Danskarna röstade ja till att ta bort undantaget för EU:s försvarssamarbete
66,9 procent röstade igår ja till att ta bort det undantag som Danmark har haft för EU:s gemensamma säkerhetspolitiska och försvarsmässiga samarbete. Det innebär att Danmark nu kan delta i det europeiska samarbetet om försvar och säkerhet.
Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, var mycket tillfreds med röstresultatet.
– När det igen är krig på vår kontinent så kan man inte vara neutral. I kväll har Danmark skickat en mycket, mycket viktig signal till Putin och våra allierade, sa Mette Frederiksen (S) enligt DR efter valresultatet blev känt.
Enligt ett pressmeddelande från Udenrigsministeriet väntas Danmark kunna inträda i EU:s försvarssamarbete från och med den 1 juli.
De flesta av partierna i Folketinget har rekommenderat ett ja i folkomröstningen. 65,8 procent av de röstberättigade danskarna röstade vid valet. Det är enligt DR det näst lägsta valdeltagandet vid en folkomröstning kring EU. (News Øresund)
Fakta: Danmarks undantag i EU-samarbetet
Sedan danskarna röstade nej till Maastrichtfördraget om utökat EU-samarbete 1992 förhandlades det fram fyra undantag i samarbetet, det så kallade Edinburgh-avtalet, som danskarna röstade ja till 1993. Danmark deltar därför inte i de delar av EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik som gäller försvaret, inte kring rättsliga och inrikes frågor och inte i Euro-samarbetet. Det sista undantaget gällde unionsmedborgarskapet som Danmark ville säkra inte skulle ersätta det nationella medborgarskapet. Något som alla EU-länder har varit eniga om och undantaget gäller därför alla EU-länder och inte bara Danmark.
Undantagen kan enligt ett politiskt avtal i Folketinget enbart tas bort efter en majoritet av danskarna har röstat för det i en folkomröstning. Två gångar har det varit sådana omröstningar. I september 2000 röstade danskarna nej till att införa euron och december 2015 röstade de nej till en ordning där det skulle vara möjligt för Danmark att välja från fall till fall om de ville delta i samarbetet kring rättsliga och inre frågor. Nu har danskarna alltså röstat ja till att ta bort undantaget för det försvars- och säkerhetspolitiska samarbetet.
Källa: Folketinget/EU-Oplysningen
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen