Danmark
Danska valet 5 juni: ”Vikarien från himlen” kan ge Kristendemokraterne plats i Folketinget – fortsatt övertag för det röda blocket
Kristendemokraterne gör en slutspurt med den ställföreträdande partiledaren Isabella Arendt och ser nu ut att ha en chans att komma tillbaka in i Folketinget. Mätningarna förutspår även plats till de båda konservativa och invandringskritiska partierna Nye Borgerlige och Stram Kurs vilket skulle innebära att det borgerliga blå blocket i Folketinget växer från fyra till sju partier. Från de mindre men växande partierna i det röda blocket fortsätter kraven på politiska motprestationer för att stödja Socialdemokratiets ledare Mette Frederiksen som statsminister vid den röda valseger som opinionssiffrorna pekar på. I Köpenhamn är det socialistiska partiet Enhedslisten på väg att gå om Socialdemokratiet.
I veckan väckte en prognos från professor Kasper Møller Hansen från Köpenhamns universitet stort uppmärksamhet. Enligt hans beräkningar kan Kristendemokraterne vara på väg tillbaka till Folketinget trots att partiet enligt opinionsmätningarna inte når upp till spärrgränsen för inval till Folketinget på två procent. Anledningen är regionala valframgångar på Jylland som gör att partiet ser ut att kunna vinna ett kretsmandat i Vestjylland vilket skulle öppna dörren till Folketinget skriver Altinget som dock noterar att inget är avgjort ännu. Den ställföreträdande partiledaren Isabella Arendt har på kort tid fördubblat stödet för partietskulle och det talas nu om henne som ”vikarien från himlen”.
Det regerande borgerliga blå blocket ligger stadigt långt efter det röda blocket i opinionsmätningarna. Inom blocket sker det stora svängningar. Venstre ligger fortfarande under förra valresultatet men den oväntade framgången i EU-valet har väckt ny optimism. Venstre lanserade i veckan en näringspolitisk satsning där man bland annat öppnar för en ökad arbetskraftsinvandring från utvalda länder. Men stödpartiet Dansk Folkeparti är inte överens om den inriktningen. Medan Venstre menar att det kommer pressa löner och arbetsvillkor anser Dansk Folkeparti att arbetskraftsinvandringen i så fall ska vara strikt begränsad till områden där det inte finns ”dansk arbetskraft”.
Dansk Folkeparti och Liberal Alliance går mot ett rysarval med halverat väljarstöd enligt opinionsmätningarna medan Konservative och Kristendemokraterne ökar väljarstödet kraftigt men från låga nivåer. De nya konservativa och invandringskritiska partierna Nye Borgerlige och Stram Kurs kommer enligt de senaste opinionsmätningarna att klara spärrgränsen på två procent och komma in i Folketinget. Dock börjar stödet för islamfientliga Stram Kurs att backa. I Berlingske ställs frågan om Stram Kurs toppat opinionsmätningarna för tidigt och nu riskerar att hamna under spärrgränsen på två procent till Folketinget.
Med 54,3 procent av väljarstödet enligt Berlingske Barometers genomsnitt av flera opinionsmätningar ser det röda blocket ut att gå mot en storseger i det danska folketingsvalet nästa vecka. I siffran är då partiet Alternativets röster inräknade även om de i grunden inte vill räkna sig till något av blocken. Alternativet räknas dock ofta in i det röda blocket.
I likhet med det blå blocket finns det stora sprickor inom det röda blocket. Socialdemokratiets partiledare Mette Frederiksen måste hantera flera krav från övriga partier i det röda blocket innan hon kan bli vald till statsminister vid en röd valseger. Det handlar bland annat om att Socialdemokratiet under senare år skärpt sin syn på flyktingpolitiken och där närmat sig Venstre och Dansk Folkeparti och därigenom hämtat väljare från dessa partier men då ofta från landsbygd och mindre orter.
Valforskaren Rune Stubager, professor vid Aarhus Universitet, säger till veckobrevet A4 att den skärpta flyktingpolitiken gör att Socialdemokratiet går mot ett historiskt dåligt valresultat i Köpenhamn och Aarhus där väljarna visserligen stannar kvar i det röda blocket men istället allt oftare väljer partier som Enhedslisten, SF och Radikale som alla går framåt i opinonsmätningarna. Enligt en opinionsmätning som Voxmeter gjort på uppdrag av Ritzau är det socialistiska partiet Enhedslisten på väg att gå förbi Socialdemokratiet i Köpenhamns storkrets med 20,3 procent av rösterna jämfört med 20,1 för S. Välfärden ska lyftas om Enhedslisten ska stödja Socialdemokratiets partiledare Mette Frederiksen som statsminister efter valet, sa partiets politiska talesperson i ett utspel i veckan. Tidigare har Socialistisk Folkeparti krävt att en ny regering måste slopa den gräns för hur mycket socialbidrag som infördes 2015 och Radikale Venstre har krävt att flykting och invandringspolitiken ändras. (News Øresund – Thea Wiborg och Johan Wessman)
Opinionsläget inför danska folketingsvalet
procent (valresultat 2015)
Socialdemokratiet: 26,8 (26,3)
Enhedslisten: 8,7 (7,8)
Socialistisk Folkeparti: 8,0 (4,2)
Radikale Venstre: 7,6 (4,6)
Alternativet: 3,2 (4,8)
Röda blocket: 54,3 (47,7)
Venstre: 18,0 (19,5)
Dansk Folkeparti: 11,3 (21,1)
Konservative Folkeparti: 5,2 (3,4)
Liberal Alliance: 3,6 (7,5)
Nye Borgerlige: 2,7 (-)
Stram Kurs: 2,6 (-)
Kristendemokraterne: 1,5 (0,8)
Klaus Riskær Pedersen: 0,8 (-)
Blå blocket: 45,7 (52,3)
Källa: Berlingske Barometer som är en sammanvägning av olika opinionsmätningarfram till den 28 maj
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen