Infrastruktur
Danska transportministern vill ha fast HH-förbindelse – men bara för bilar


Region Skånes regionstyrelses ordförande Henrik Fritzon (S) till vänster och Danmarks transportminister Ole Birk Olesen (LA) debatterade på torsdagen behovet av en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör i Greater Copenhagens tält på Folkemødet. Foto: News Øresund – Sofie Paisley
ALLINGE. Både Danmarks transportminister Ole Birk Olesen (LA) och Henrik Fritzon (S), Region Skånes ordförande, vill att en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör blir verklighet så snabbt som möjligt. Men om förbindelsen ska innebära både bil- och tågtrafik över norra Öresund eller inte splittrar dem – från dansk sida vill man endast bygga en biltunnel. Det framgick av torsdagens debatt mellan de båda på Folkemødet på Bornholm.
Danmarks transportminister Ole Birk Olesen (LA) och Regions Skånes regionstyrelses ordförande Henrik Fritzon (S) var eniga om att en fast HH-förbindelse behövs för att öka Öresundsregionens arbetsmarknadsintegration och för att avlasta Öresundsbron – och att den gärna får byggas så snart som möjligt. Men när det kom till utformningen av förbindelsen gick deras åsikter isär.
– Det står långt ner på min prioriteringslista att lägga ytterligare miljoner på järnvägar, när de flesta danska resenärerna använder de överbelastade vägarna. Det är de vi måste lägga pengar på, sa Ole Birk Olesen samtidigt som han underströk att tågtrafik över HH-förbindelsen skulle kräva en omfattande ombyggnad av järnvägen mellan Helsingör och Köpenhamn.
Debatten gick av stapeln i Greater Copenhagens tält på Folkemødet på Bornholm, danskarnas svar på den svenska politikerfestivalen Almedalsveckan, efter att bland andra Ronny Hansson, vd på Nordic Transport Rail, berättat hur problem med tågtrafiken kostar hans företag hundratals miljoner kronor varje år.
Henrik Fritzon menade, till skillnad från den danska transportministern, att en framtida fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör måste ha kapacitet för både tåg- och vägtrafik. Han vill också att Øresundsbro Konsortiet, som äger och driver Öresundsbron, ska få i uppdrag av den svenska regeringen att utreda hur en fast HH-förbindelse skulle kunna finansieras, byggas och drivas. När det gäller just finansieringen ser Ole Birk Olesen gärna en brukarfinansierad förbindelse som inte ska belasta skattebetalarna i vare sig Danmark eller Sverige. Henrik Fritzon är öppen både för en statligt eller OPP-finansiering (Offentligt Privat Partnerskap).
På frågan om vad som är viktigast att ta tag i efter sommarens semester var de båda däremot helt överens.
– Gränskontrollerna i Hyllie måste bort, sa Henrik Fritzon bestämt och fick medhåll av den danska ministern. (News Øresund – Sofi Eriksson)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen