Connect with us

Danmark

Idag presenteras ny dansk skattereform som uppges omfatta skatte- och avgiftssänkningar på 22 miljarder

Publicerad

den

Enligt ett dokument som läckt till den danska tidningen Politiken vill den danska regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spetsen sänka skatter och avgifter med 22 miljarder danska kronor. Foto: News Øresund

Under tisdagen presenterar den danska minoritetsregeringen sin stora skattereform. Enligt uppgifter som i förra veckan läckte ut till tidningen Politiken innebär förslaget att tre miljoner danskar kan få skatter och avgifter sänkta med upp emot 22 miljarder danska kronor. Färre danskar ska betala den 15-procentiga toppskatten redan nästa år, registreringsavgiften på nya bilar sänks så att en Mercedes i E-klassen blir drygt 100 000 danska kronor billigare medan ett nytt jobbskatteavdrag införs samtidigt som taket för sysselsättningsavdraget slopas. Den danska motsvarigheten till ROT-avdraget permanentas och omvandlas till ett serviceavdrag som även riktas mot hushållstjänster.

Sedan regeringspartiet Liberal Alliance tidigare i augusti tvingats släppa kravet på sänkt toppskatt efter hårt motstånd från stöttepartiet Dansk Folkeparti har den danska trepartiregeringen utarbetat ett nytt förslag till skattereform som presenteras idag tisdag. Sedan väntar tuffa förhandlingar med främst stöttepartiet Dansk Folkeparti för att regeringen ska få majoritet för sin skattereform. Det förslag som presenteras under tisdagen kommer därför troligen att förändras en del under de politiska förhandlingarna.

Det nya skattepaketet uppges innehålla ett förslag om att tidigarelägga en höjning av inkomstgränsen så att färre danskar får betala toppskatten på 15 procent redan från nästa år.

Ett nytt jobbskatteavdrag föreslås samtidigt som taket för sysselsättningsavdraget (beskæftigelsesfradraget) slopas. Idag får alla löntagare ett beskæftigelsesfradrag på 8,75 procent av lönen men högst 30 000 kronor. Genom att slopa taket sänks marginalskatten med 2,7 procentenheter för alla som tjänar mer än 343 000 danska kronor per år. Enligt Folketingets Skatteudvalgs beräkningar från i juni i år kostar det 4,5 miljarder danska kronor att ta bort taket för beskæftigelsesfradraget. Det beräknas också öka arbetsutbudet med 5 300 personer så att BNP växer med 5 miljarder kronor.

Enligt Politiken innebär det nya jobbskatteavdraget – som riktas mot låginkomsttagare – att ytterligare 20 000 danskar tjänar på att byta bidrag mot jobb. Tankesmedjan Cepos varnar dock för att jobbskatteavdraget kan innebära höjda marginalskatter för en miljon danskar med medelinkomster och att det skulle resultera i att sysselsättningen skulle falla med 1 600 personer trots att regeringens avsikt är den motsatta.

Enligt Berlingske vill regeringen även öka den offentliga konsumtionen med 0,5 procent under 2018 vilket tolkas som en utsträckt hand mot Dansk Folkeparti som kräver mer pengar till sjukvård samtidigt som partiet är kritiskt mot skattesänkningar för högavlönade.  Det innebär att det tillförs 2,3 miljarder till att lösa välfärden vilket är en miljard mer än vad regeringen från början hade avsatt.

Även utvecklingsbiståndet uppges enligt Politiken öka till 12,6 miljarder danska kronor vilket är den högsta nivån sedan 2014.

Den danska motsvarigheten till ROT-avdraget, håndværkerfradraget på upp till 15 000 danska kronor per person över 18 år i hushållet, uppges bli omvandlad till ett nytt serviceavdrag som även omfattar hushållshjälp. Avdraget ökas samtidigt från 27,6 till 40 procent av räkningens storlek.

Sänkt beskattning av nya personbilar har varit en annan viktig punkt för Liberal Alliance och nu föreslås en enhetlig och lägre skatt. Idag beskattas dyrare bilar hårdare.

Regeringen uppges använda upp emot 14 miljarder danska kronor från det så kallade ekonomiska utrymme som finns i den danska högkonjunktursekonomin samt från den så kallade jobbreformen som tidigare införts. (News Øresund)

Politisk supervecka i Danmark

Denna veckan betecknas av danska medier som en politisk supervecka där regeringen bjudit in till tre viktiga pressträffar med olika ministrar. På tisdagen presenteras den väntade skattereformen som läckte ut i förra veckan. På onsdag är det dags att presentera regeringens näringslivs- och tillväxtplan för att på torsdag presentera nästa års statsbudget (finanslov).

Den politiska kommentatorn Hans Engell betecknar enligt Berlingske de kommande dagarna som en politisk supervecka. ”Det är en en mycket stor del av höstens politiska dagordning som presenteras de närmaste dagarna. Det är alltid viktigt för en regering att få en bra start. Att de når ut till väljarna och får presenterat förslagen på ett fördelaktigt sätt”.

Med tanke på att det stundande kommun- och regionvalet i Danmark den 21 november är det i år extra viktigt för regeringen att nå ut på ett fördelaktigt sätt med sina politiska förslag.

I de kommande förhandlingarna där statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) behöver skapa majoritet för sina förslag är nyckeln att nå en överenskommelse med regeringens stödparti Dansk Folkeparti som redan varit tydliga med att de inte accepterar de delar av förslagen som gynnar höginkomsttagare. Samtidigt har Socialdemokratiet valt att allt mer närma sig Dansk Folkeparti och har tidigare i år stoppat bland annat regeringens förslag om höjd pensionsålder genom en uppgörelse S + DF.

Läs mer:

Dansk Folkeparti går emot regeringens skatteförslag – vill stoppa sänkningar för högavlönade

Danska regeringen planerar att sänka avgiften över Stora Bältbron med 25 procent

Danskarna vill införa kopia av svenskt investeringssparkonto

Dansk bilförsäljning har stannat upp i avvaktan på skattesänkning – Løkke lovar snabb politisk förhandling

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress


Aktuella nyheter

Samhälle30 oktober, 2020

Danmark avråder från icke nödvändiga resor till hela världen – förutom två regioner i norra Sverige

Det stigande antalet nya smittade med covid-19 samt nya inreserestriktioner i flera länder gör att danska Udenrigsministeriet på torsdagen meddelade...

Samhälle30 oktober, 2020

Skärpta covid-19 restriktioner införs även i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland

Två dagar efter Region Skånes beslut att införa skärpta råd till allmänheten har Folkhälsomyndigheten och regionerna Stockholm, Västra Götaland och...

Samhälle27 oktober, 2020

Skärpta covid-19 restriktioner införs i Skåne – umgås bara med dina närmaste och åk inte kollektivt

Sedan antalet nya smittade med covid-19 ökat kraftigt i Skåne under de senaste dagarna har Folkhälsomyndigheten och Region Skånes smittskyddsläkare...

Politik30 oktober, 2020

Ministerstöd till Sophie Hæstorp Andersen som kandidat till nästa års val av överborgmästare i Köpenhamn

Region Hovedstadens regionrådsordförande Sophie Hæstorp Andersen (S) meddelade i ett inlägg på Facebook under torsdagen att hon i nästa års kommunval vill...

Samhälle30 oktober, 2020

Processen för nya programförslaget till Interreg ÖKS förlängs

Förslaget till det nya Interreg-programmet för Öresund-Kattegatt-Skagerrak (ÖKS) 2021–2027 har skickats ut på remiss till cirka 800 organisationer i Sverige,...

Veckobrev31 oktober, 2020

Läs News Øresunds veckobrev 44

Danmark avråder från icke nödvändiga resor till hela världen – förutom två regioner i norra Sverige Det stigande antalet nya...

Samhälle30 oktober, 2020

Öresundsbrons vinst föll med 373 miljoner under årets tre första kvartal – pendlingen har minskat med 25 procent

2020 är ett dramatiskt år för Øresundsbro Konsortiet. Coronapandemin gjorde att Danmark den 14 mars delvis stängde gränsen över Öresund...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.