Danmark
Idag presenteras ny dansk skattereform som uppges omfatta skatte- och avgiftssänkningar på 22 miljarder
Under tisdagen presenterar den danska minoritetsregeringen sin stora skattereform. Enligt uppgifter som i förra veckan läckte ut till tidningen Politiken innebär förslaget att tre miljoner danskar kan få skatter och avgifter sänkta med upp emot 22 miljarder danska kronor. Färre danskar ska betala den 15-procentiga toppskatten redan nästa år, registreringsavgiften på nya bilar sänks så att en Mercedes i E-klassen blir drygt 100 000 danska kronor billigare medan ett nytt jobbskatteavdrag införs samtidigt som taket för sysselsättningsavdraget slopas. Den danska motsvarigheten till ROT-avdraget permanentas och omvandlas till ett serviceavdrag som även riktas mot hushållstjänster.
Sedan regeringspartiet Liberal Alliance tidigare i augusti tvingats släppa kravet på sänkt toppskatt efter hårt motstånd från stöttepartiet Dansk Folkeparti har den danska trepartiregeringen utarbetat ett nytt förslag till skattereform som presenteras idag tisdag. Sedan väntar tuffa förhandlingar med främst stöttepartiet Dansk Folkeparti för att regeringen ska få majoritet för sin skattereform. Det förslag som presenteras under tisdagen kommer därför troligen att förändras en del under de politiska förhandlingarna.
Det nya skattepaketet uppges innehålla ett förslag om att tidigarelägga en höjning av inkomstgränsen så att färre danskar får betala toppskatten på 15 procent redan från nästa år.
Ett nytt jobbskatteavdrag föreslås samtidigt som taket för sysselsättningsavdraget (beskæftigelsesfradraget) slopas. Idag får alla löntagare ett beskæftigelsesfradrag på 8,75 procent av lönen men högst 30 000 kronor. Genom att slopa taket sänks marginalskatten med 2,7 procentenheter för alla som tjänar mer än 343 000 danska kronor per år. Enligt Folketingets Skatteudvalgs beräkningar från i juni i år kostar det 4,5 miljarder danska kronor att ta bort taket för beskæftigelsesfradraget. Det beräknas också öka arbetsutbudet med 5 300 personer så att BNP växer med 5 miljarder kronor.
Enligt Politiken innebär det nya jobbskatteavdraget – som riktas mot låginkomsttagare – att ytterligare 20 000 danskar tjänar på att byta bidrag mot jobb. Tankesmedjan Cepos varnar dock för att jobbskatteavdraget kan innebära höjda marginalskatter för en miljon danskar med medelinkomster och att det skulle resultera i att sysselsättningen skulle falla med 1 600 personer trots att regeringens avsikt är den motsatta.
Enligt Berlingske vill regeringen även öka den offentliga konsumtionen med 0,5 procent under 2018 vilket tolkas som en utsträckt hand mot Dansk Folkeparti som kräver mer pengar till sjukvård samtidigt som partiet är kritiskt mot skattesänkningar för högavlönade. Det innebär att det tillförs 2,3 miljarder till att lösa välfärden vilket är en miljard mer än vad regeringen från början hade avsatt.
Även utvecklingsbiståndet uppges enligt Politiken öka till 12,6 miljarder danska kronor vilket är den högsta nivån sedan 2014.
Den danska motsvarigheten till ROT-avdraget, håndværkerfradraget på upp till 15 000 danska kronor per person över 18 år i hushållet, uppges bli omvandlad till ett nytt serviceavdrag som även omfattar hushållshjälp. Avdraget ökas samtidigt från 27,6 till 40 procent av räkningens storlek.
Sänkt beskattning av nya personbilar har varit en annan viktig punkt för Liberal Alliance och nu föreslås en enhetlig och lägre skatt. Idag beskattas dyrare bilar hårdare.
Regeringen uppges använda upp emot 14 miljarder danska kronor från det så kallade ekonomiska utrymme som finns i den danska högkonjunktursekonomin samt från den så kallade jobbreformen som tidigare införts. (News Øresund)
Politisk supervecka i Danmark
Denna veckan betecknas av danska medier som en politisk supervecka där regeringen bjudit in till tre viktiga pressträffar med olika ministrar. På tisdagen presenteras den väntade skattereformen som läckte ut i förra veckan. På onsdag är det dags att presentera regeringens näringslivs- och tillväxtplan för att på torsdag presentera nästa års statsbudget (finanslov).
Den politiska kommentatorn Hans Engell betecknar enligt Berlingske de kommande dagarna som en politisk supervecka. ”Det är en en mycket stor del av höstens politiska dagordning som presenteras de närmaste dagarna. Det är alltid viktigt för en regering att få en bra start. Att de når ut till väljarna och får presenterat förslagen på ett fördelaktigt sätt”.
Med tanke på att det stundande kommun- och regionvalet i Danmark den 21 november är det i år extra viktigt för regeringen att nå ut på ett fördelaktigt sätt med sina politiska förslag.
I de kommande förhandlingarna där statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) behöver skapa majoritet för sina förslag är nyckeln att nå en överenskommelse med regeringens stödparti Dansk Folkeparti som redan varit tydliga med att de inte accepterar de delar av förslagen som gynnar höginkomsttagare. Samtidigt har Socialdemokratiet valt att allt mer närma sig Dansk Folkeparti och har tidigare i år stoppat bland annat regeringens förslag om höjd pensionsålder genom en uppgörelse S + DF.
Läs mer:
Dansk Folkeparti går emot regeringens skatteförslag – vill stoppa sänkningar för högavlönade
Danska regeringen planerar att sänka avgiften över Stora Bältbron med 25 procent
Danskarna vill införa kopia av svenskt investeringssparkonto
Dansk bilförsäljning har stannat upp i avvaktan på skattesänkning – Løkke lovar snabb politisk förhandling
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen