Danmark
Danska regeringen vill skära i statliga public service-bolag och ge mer pengar till privata medieaktörer
Danmarks regering föreslår ytterligare nedskärningar av licensfinansierad public service. Danmarks Radio ska skäras ner med 20 procent, TV2 med tio procent och licensfinansierade Radio24syv med 33 procent. Samtidigt vill regeringen öka stödet till privata produktionsbolag. Stödpartiet Dansk Folkeparti, som var drivande i nedskärningarna av Danmarks Radio, ställer sig emot det minskade anslagen till regional public service.
Under torsdagen presenterade Mette Bock (Liberal Alliance), Danmarks kulturminister, regeringens förslag på landets mediepolitik för de kommande fem åren. Bland annat vill regeringen sälja 40 procent av TV2.
– Om TV2 ska utvecklas krävs det investeringar och då är inte staten den bästa ägaren. Så det handlar inte om ideologi, sade hon under en presskonferens.
Regeringens förslag sätter ramarna för ett politiskt avtal om Danmarks framtida mediepolitik som partierna i Folketinget ska förhandla om innan sommaren. Nytt för årets förhandlingar är att avtalet föreslås gälla för de kommande fem åren. Tidigare har nya avtal förhandlats vartannat år. Alla partier är inbjudna till förhandlingarna och det nya avtalet ska träda i kraft 1 januari 2019.
Bland vinnarna i den mediepolitik som regeringen föreslår är icke-licensfinansierad tv-produktion. Danska produktionsbolag och filmare kan idag ansöka om finansiellt stöd ur en särskild pott. Den potten vill regeringen utöka från 35 till 220 miljoner danska kronor under den femåriga avtalsperioden.
Samtidigt ska den statligt ägda public service-sektorn skäras ner. Sedan tidigare står det klart att Danmarks Radio ska skäras ner med tjugo procent under fem år. Under torsdagens presskonferens presenterades förslag om att de åtta regionala TV2-kanalerna ska spara två procent om året under fem år. Dessutom vill regeringen minska stödet till den privatägda radiostationen Radio24syv, som finansieras via licensavgiften, med 33 procent under avtalsperioden.
Totalt sett vill regeringen spendera mindre pengar på public service än tidigare, även medräknat de ökade anslagen till icke-licensfinansierade företag, uppger Mette Bock till DR Nyheder. Samtidigt menar hon att det minskade stödet inte kommer leda till mindre innehåll. Under presskonferensen öppnade hon bland annat upp för att ge Radio24syv möjligheten att tjäna pengar på reklam.
Stödpartiet Dansk Folkeparti, som i mitten av mars kom överens med regeringen om att skära ner Danmarks Radios budget med 20 procent, stödjer inte de föreslagna nedskärningarna av Radio24syv och de regionala TV2-kanalerna.
– Vi kommer gå in i förhandlingarna med regeringen med den helt motsatta utgångspunkten. Vi vill stärka de regionala och lokala medierna. Så det här utspelet är jag lite överraskad över, säger Morten Marinus, talesperson för mediefrågor, Dansk Folkeparti, till DR Nyheder.
(News Øresund)
Fakta: det vill den danska regeringen se i det nya medieavtalet
Den privatägda radiostationen Radio24syv förlorar en tredjedel av sin finansiering. Radiostationen finansieras idag via licensavgiften.
40 procent av TV2 ska säljas. TV2 ska också spara två procent om året de kommande fem åren.
Danmarks Radio ska skäras ner med 20 procent. Det ska bland annat ske genom att stänga ner minst två av bolagets sex tv-kanaler.
Icke-licensfinansierade tv-produktionsbolag kan idag söka pengar ur en särskild pott för produktion av danskt drama, dokumentärfilm eller barn- och ungdomsprogram. Regeringen vill utöka den årliga potten, från nuvarande 35 miljoner danska kronor årligen till omkring 220 miljoner, under avtalsperioden.
En ny privat tv-kanal ska upprättas. Kanalen ska finansieras genom en kombination av statliga medel och reklam.
Licensavgiften ska slopas till förmån för skattsedeln.
Reglerna kring presstödet ska skärpas, så att det i ”högre grad säkras att stödet går till nyhetsmedier”. Dessutom ska momsundantaget för nyhetsmedier i tryck vidgas och även gälla digitala platformar.
FM-radion ska stängas ner två år efter att femtio procent av lyssningen sker digitalt.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen