Fastighet
Danska Juul Frost Arkitekter öppnar kontor i Stockholm
Tre frågor till Robert Fekete som är ny partner och chef för danska Juul Frost Arkitekters nyöppnade Stockholmskontor. Arkitektbyrån har varit verksam i Sverige i cirka 20 år och bland annat ritat Media Evolution City i Malmö och World Trade Center i Helsingborg. Enligt Robert Fekete görs satsningen för att det är ”hög tid att lägga i nästa växel” och han tror att viljan, och ibland modet, att ifrågasätta kan tala för danska arkitekter.
Hur många anställda är ni på Stockholmskontoret och vad är målet på några års sikt?
– Vi har inget specifikt mål satt kring antalet anställda. Det här handlar om att djupare förankra, hos våra befintliga kontakter och introducera för de nya som vi hoppas få, vad vi står för och kan. Vi är övertygade om att vår integrerade samarbetsform mellan arkitektur, landskap och stadsutveckling kan bidra till att skapa livskvalitet och mervärden i utvecklingen av regionen. Stockholm med omnejd är Skandinaviens stolthet och vi tror att potentialen för att vår holistiska approach ska finna grogrund och föra till nya konstruktiva dialoger är mycket god. Vi har funnits i Sverige i snart 20 år och känner att det är hög tid att lägga i nästa växel. Det gör vi nu genom att etablera ett kontor i Stockholm och vara även fysiskt närvarande i regionen.
Ni vill med satsningen stärka Juul Frost Arkitekters position i Sverige. Vad innebär det?
– Vi har sedan många år haft en expansiv och fruktbar utveckling i Sverige med ett flertal utvecklare och på ett flertal orter, bland annat Malmö, Helsingborg, Örebro och Uppsala. Vi har bland annat realiserat drygt 1 400 bostäder i Sverige, ritat ny entré med ny byggnad för Handelshögskolan vid Örebro universitet och tillhörande student- och forskarbostäder, World Trade Center i Helsingborg och Media Evolution Center i Malmö. Alla med fokus på människans behov, hälsa samt mentala och sociala välbefinnande, oavsett om det handlar om unga, äldre, ensamstående eller familjer. Det bor en stor mängd kunskap i konceptualiserandet och genomförandet av de projekten som vi gärna vill dela med oss av till fler kommuner och utvecklare.
Det finns relativt många danska arkitektbyråer som arbetar och har fått uppdrag i Sverige, hur tror du att det kommer sig?
– Jag vet inte om det finns ett generellt svar på den frågan. Jag tror att det kommer ner mycket till den dialog man lyckas etablera, om de värden och kvaliteter man tror sig kunna skapa tillsammans, den vision man delar initialt och den metod man har för att säkerställa att den realiseras genom hela processen. Vi arbetar mycket med forskningsbaserade effektmål för att specificera och verifiera det enskilda projektets nytta och förväntade resultat. Så är det något som möjligen talar för danska arkitekters tänk så är det viljan, och ibland också modet, att ifrågasätta och problematisera givna förutsättningar, att vara en lite ”besvärlig” rådgivare där det är relevant. I grunden handlar ju det om att ge kunden valuta för pengarna.
(News Øresund – Jenny Andersson)
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen