Connect with us

Forskning

Dansk historieforskare prisas för att sprida kunskap om Öresund som metropolregion

Publicerad

den

Henning Bro får Allhemsstiftelsens pris till Einar Hansens minne, på 250 000 kronor. Foto: Allhemsstiftelsen

Henning Bro, historiker, seniorforskare och före detta stadsarkivarie i Frederiksberg, får Allhemsstiftelsens pris till Einar Hansens minne för att han förmedlar kunskap om Öresundsregionens historia och stimulerar till ny forskning om regionen. Själv har han bland annat forskat om danskarnas fritidsboende i Skåne, skrivit boken Öresundsmetropolen och driver ett antologiprojekt om Öresundsregionen under 1800- och 1900-talen tillsammans professor Hanne Sanders vid Lunds universitet.

För att förstå förutsättningarna för Öresundsregionen i dag är det viktigt att se på de historiska förutsättningarna, inte minst i förhållande till de handelsmässiga, kulturella och ekonomiska relationerna, menar Henning Bro.

– Redan på medeltiden var den här regionen speciell, då det ingen annanstans i Skandinavien fanns en så stor koncentration av städer. Även om det kom en nationsgräns genom Öresund år 1658 fanns det ett samspel mellan de båda sidorna, och det stärktes genom industrialiseringen och urbaniseringen på 1800-talet, säger han till News Øresund.

Mindre integration under 1900-talet

I sin egen forskning har Henning Bro koncentrerat sig på studier av Köpenhamns metropolområde, som även omfattar den svenska delen av Öresundsregionen, under de senaste 170 åren. Han menar att utbytet över Öresund fanns under hela 1900-talet, men var betydligt mindre än idag. I stället för en gemensam stadsregion utvecklades en på den svenska sidan sundet och en annan på den danska.

– Det fanns ett ekonomiskt utbyte mellan företag i Köpenhamn och Malmö, ett kulturellt samspel, särskilt mellan Köpenhamn och Malmö, och ett samspel mellan forskningsinstitutionerna på båda sidor. Dessutom fanns en trafik av vanliga svenskar och danskar som reste mellan länderna; danskarna köpte kaffe och andra livsmedel som var billigare i Skåne och svenskarna köpte bland annat alkohol. Så utbytet existerade, men det var inte tillräckligt för en riktig integration – för det krävs pendling och ett större ekonomiskt samspel. Det samspel som kom i och med bron innebar att integrationen ökade kraftigt, men stagnerade efter den ekonomiska krisen 2008, säger Henning Bro.

Han anser inte att Öresundsbrons potential för regionen har infriats, framför allt eftersom en gemensam stadsplanering och kollektivtrafik saknas.

– Det är en förlust, i en tid med tillväxtmöjligheter för europeiska stadsregioner. Men om de nödvändiga ramvillkoren skapas någon gång tror jag att Öresundsregionen har möjlighet att utveckla sig till en Öresundsmetropol. Det är också mycket viktigt när den dansk-tyska förbindelsen öppnar, säger han.

Forskningsnätverk sprider kunskap och främjar forskning om regionen

Henning Bro har startat Metropolhistorisk Netværk, som omfattar forskare och enskilda personer som vill främja forskningen om den danska huvudstadsregionens historia, där även relationerna inom Öresundsregionen ingår. Nätverket ger också ut den digitala tidskriften Metropol.

För närvarande driver han ett antologiprojekt om Öresundsregionen under de två senaste seklerna tillsammans med historieprofessorn Hanne Sanders vid Lunds universitet. Hon fick 2019 samma pris som Henning Bro nu fått.

– Vi har samlat ungefär 20 svenska och danska forskare som ska bidra med material till den här antologin, som väntas ge ut 2024 eller möjligen 2025, säger han.

Tidigare har Henning Bro även studerat skånsk invandring till Köpenhamn, elexport från Sverige till Danmark under 1900-talet och danskt fritidsboende i Sverige från 1950-talet och framåt.

Planerar att delta i forskningskonferenser

Prispengarna på 250 000 svenska kronor planerar han att använda till att finansiera resor till olika konferenser om historisk metropolforskning.

– Jag vill delta i forskningssammanhang kring stadsforskning och bidra till att Öresundsregionen blir mer känd, säger Henning Bro.

News Øresund – Anna Palmehag

 

Fakta: Allhemsstiftelsens pris till Einar Hansens minne

Priset på 250 000 svenska kronor delas ut varje år sedan 2019 och har tidigare gått till Hanne Sanders, Orvar Löfgren och Marianne Bomgren.

Einar Hansen var en dansk affärsman som i unga år, på 1920-talet, flyttade till Malmö. Han startade tidningsbolaget Allhem, som bland annat utvecklade Hemmets Veckotidning och Allas Veckotidning. Dessutom drev han rederiet Rederi AB Clipper.

Utöver Allhemsstiftelsen stiftade Einar Hansen även Einar Hansens forskningsfond, Einar Hansens stiftelse för bokhistoriska samlingar och bibliotek samt den danska Direktør Einar Hansen og hustru fru Vera Hansens fond.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Fastighet1 december, 2023

Nära 10 000 hållbarhetscertifieringar har utfärdats till svenska fastigheter – snart skärps kraven på branschen ännu mer

Sedan de första svenska byggnaderna hållbarhetscertifierades år 2007 har ytterligare nära 10 000 följt i deras spår. Omkring ett dussintal olika...

Samhälle1 december, 2023

Öresundsdebatten vecka 48: slående likhet mellan danska och svenska tv-serier, nordiskt kultursamarbete och Köpenhamn utan parallellsamhällen

Inga parallellsamhällen i Köpenhamn, ingen öppen droghandel i Sollentuna, samarbeten mellan nordiska kulturmöten och en “unik” svensk tv-serie som visat...

Arbetsmarknad1 december, 2023

3 000 personer besökte konferens för mänskliga rättigheter i Helsingborg

Temat för årets upplaga av MR-dagarna (Mänskliga rättighetsdagarna) var Rätten till utbildning och arbete. Konferensen, som arrangerades i Helsingborg den...

Samhälle1 december, 2023

Dansk-svensk kunskapsresa med fokus på energi

Samarbetsprojekt över Öresund inom hållbarhet, Köpenhamns år som världsarkitekturhuvudstad och de danska satsningarna på havsbaserad vindkraft. Det var ämnen som...

Danmark1 december, 2023

Köpenhamn utreder avgift på turister

På torsdagskvällen beslutade en majoritet av politikerna i Köpenhamns borgerrepræsentation (kommunfullmäktige) att utreda om den danska huvudstaden ska införa en...

Hållbarhet30 november, 2023

Nordens miljö- och klimatministrar undertecknar gemensam klimatdeklaration inför Cop28

Initiativet till en gemensam nordisk klimatdeklaration till FN:s klimattoppmöte Cop28 i Dubai som inleds under torsdagen kommer från Island, som...

Energi30 november, 2023

Danska Ørsted vill storsatsa på vindkraft i Sverige – väntar fortfarande på besked från regeringen om Skånes Havsvindpark

Energibolaget Ørsted, med danska staten som majoritetsägare, storsatsar på att bygga havsbaserad vindkraft i Sverige. Kontor har etablerats i Malmö...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.