Forskning
Dansk historieforskare prisas för att sprida kunskap om Öresund som metropolregion
Henning Bro, historiker, seniorforskare och före detta stadsarkivarie i Frederiksberg, får Allhemsstiftelsens pris till Einar Hansens minne för att han förmedlar kunskap om Öresundsregionens historia och stimulerar till ny forskning om regionen. Själv har han bland annat forskat om danskarnas fritidsboende i Skåne, skrivit boken Öresundsmetropolen och driver ett antologiprojekt om Öresundsregionen under 1800- och 1900-talen tillsammans professor Hanne Sanders vid Lunds universitet.
För att förstå förutsättningarna för Öresundsregionen i dag är det viktigt att se på de historiska förutsättningarna, inte minst i förhållande till de handelsmässiga, kulturella och ekonomiska relationerna, menar Henning Bro.
– Redan på medeltiden var den här regionen speciell, då det ingen annanstans i Skandinavien fanns en så stor koncentration av städer. Även om det kom en nationsgräns genom Öresund år 1658 fanns det ett samspel mellan de båda sidorna, och det stärktes genom industrialiseringen och urbaniseringen på 1800-talet, säger han till News Øresund.
Mindre integration under 1900-talet
I sin egen forskning har Henning Bro koncentrerat sig på studier av Köpenhamns metropolområde, som även omfattar den svenska delen av Öresundsregionen, under de senaste 170 åren. Han menar att utbytet över Öresund fanns under hela 1900-talet, men var betydligt mindre än idag. I stället för en gemensam stadsregion utvecklades en på den svenska sidan sundet och en annan på den danska.
– Det fanns ett ekonomiskt utbyte mellan företag i Köpenhamn och Malmö, ett kulturellt samspel, särskilt mellan Köpenhamn och Malmö, och ett samspel mellan forskningsinstitutionerna på båda sidor. Dessutom fanns en trafik av vanliga svenskar och danskar som reste mellan länderna; danskarna köpte kaffe och andra livsmedel som var billigare i Skåne och svenskarna köpte bland annat alkohol. Så utbytet existerade, men det var inte tillräckligt för en riktig integration – för det krävs pendling och ett större ekonomiskt samspel. Det samspel som kom i och med bron innebar att integrationen ökade kraftigt, men stagnerade efter den ekonomiska krisen 2008, säger Henning Bro.
Han anser inte att Öresundsbrons potential för regionen har infriats, framför allt eftersom en gemensam stadsplanering och kollektivtrafik saknas.
– Det är en förlust, i en tid med tillväxtmöjligheter för europeiska stadsregioner. Men om de nödvändiga ramvillkoren skapas någon gång tror jag att Öresundsregionen har möjlighet att utveckla sig till en Öresundsmetropol. Det är också mycket viktigt när den dansk-tyska förbindelsen öppnar, säger han.
Forskningsnätverk sprider kunskap och främjar forskning om regionen
Henning Bro har startat Metropolhistorisk Netværk, som omfattar forskare och enskilda personer som vill främja forskningen om den danska huvudstadsregionens historia, där även relationerna inom Öresundsregionen ingår. Nätverket ger också ut den digitala tidskriften Metropol.
För närvarande driver han ett antologiprojekt om Öresundsregionen under de två senaste seklerna tillsammans med historieprofessorn Hanne Sanders vid Lunds universitet. Hon fick 2019 samma pris som Henning Bro nu fått.
– Vi har samlat ungefär 20 svenska och danska forskare som ska bidra med material till den här antologin, som väntas ge ut 2024 eller möjligen 2025, säger han.
Tidigare har Henning Bro även studerat skånsk invandring till Köpenhamn, elexport från Sverige till Danmark under 1900-talet och danskt fritidsboende i Sverige från 1950-talet och framåt.
Planerar att delta i forskningskonferenser
Prispengarna på 250 000 svenska kronor planerar han att använda till att finansiera resor till olika konferenser om historisk metropolforskning.
– Jag vill delta i forskningssammanhang kring stadsforskning och bidra till att Öresundsregionen blir mer känd, säger Henning Bro.
News Øresund – Anna Palmehag
Fakta: Allhemsstiftelsens pris till Einar Hansens minne
Priset på 250 000 svenska kronor delas ut varje år sedan 2019 och har tidigare gått till Hanne Sanders, Orvar Löfgren och Marianne Bomgren.
Einar Hansen var en dansk affärsman som i unga år, på 1920-talet, flyttade till Malmö. Han startade tidningsbolaget Allhem, som bland annat utvecklade Hemmets Veckotidning och Allas Veckotidning. Dessutom drev han rederiet Rederi AB Clipper.
Utöver Allhemsstiftelsen stiftade Einar Hansen även Einar Hansens forskningsfond, Einar Hansens stiftelse för bokhistoriska samlingar och bibliotek samt den danska Direktør Einar Hansen og hustru fru Vera Hansens fond.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen