Politik
Dansk Folkeparti och Alternativet riskerar att åka ur folketinget
När Danmark går till val den 1 november avgörs det om Dansk Folkeparti blir kvar i folketinget, där de suttit i 24 år. De senaste opinionsmätningarna visar att omkring två procent av de röstberättigade danskarna är beredda att ge partiet sin röst – och spärrgränsen till parlamentet är just 2,0 procent. Ungefär samma väljarstöd har det gröna partiet Alternativet, med två mandatperioder i folketinget bakom sig. Hur det går för de båda små partierna kan fälla utslaget för vem som kan bilda nästa danska regering.
Dansk Folkeparti har rasat i opinonen i flera år och gjorde bland annat ett dåligt kommun- och regionval i november i fjol, då partiet fick 4,1 procent utslaget över hela landet. Sedan dess har man bytt partiledare, men inte lyckats vända utvecklingen. Tvärtom har många ledande företrädare – och väljare av allt att döma – lämnat partiet för Inger Støjbergs nystartade Danmarksdemokraterne, som får omkring tio procent i mätningarna inför valet.
Parallellt med Dansk Folkepartis nedgång i opinionen ser också partiet Nye Borgerlige ut att dubbla sitt väljarstöd i årets val. Partiet som kom in folketinget vid förra valet, 2019, driver i likhet med Dansk Folkeparti en mycket restriktiv invandringspolitik, men står i den ekonomiska politiken längre till höger än Dansk Folkeparti.
Splittrade gröna röster
Även inom den gröna rörelsen är rösterna splittrade mellan olika partier. Alternativet har tappat en del väljare till det nystartade partiet Frie Grønne, som dock i nuläget inte ser ut att komma in i folketinget. Alternativet kan dock ha gynnats av att ytterligare ett litet grönt parti, Grøn Alliance, valt att stödja dem i valet. Dessutom har mannen som startade Alternativet, Uffe Elbæk, nyligen valt att vända tillbaka dit efter att ha varit med och startat Frie Grønne för två år sedan.
Alternativet når dock bara upp till tvåprocentsgränsen i någon enstaka mätning, så partiet kan mycket väl åka ur folketinget efter valet. (News Øresund)
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark11 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna
-
Samhälle11 månader sedan
Göteborg kan gå från sex särskilt utsatta områden till ett på tio år