Forskning
Dansk ESS-chefsförhandlare: ”Vi är mycket nära”


Ett genombrott är nära i förhandlingarna om finansieringen av den blivande materialforskningsanläggningen ESS i Lund och Köpenhamn. Det tror Danmarks chefsförhandlare Bo Smith. Illustration: ESS – Henning Larsen Architects
Innan sommaren ska forskningsanläggningen ESS framtid avgöras. Drar det europeiska mångmiljardbygget i Lund igång eller blåses projektet av innan det ens startat? Trots stora förseningar är Danmarks chefsförhandlare Bo Smith optimistisk.
Deadlinen för förhandlingarna om finansieringen av ESS (European Spallation Source) har skjutits upp gång på gång, i mer än ett år, men snart måste beslutet tas. Om planerna och budgeten ska hållas behöver markarbetena påbörjas i sommar.
Det är över en månad sedan det senast kom en nyhet om att fler länder går in med finansiering och av 17 partnerländer har hittills bara åtta utlovat pengar. Men Bo Smith låter mer optimistisk än förut när han talar med News Øresund.
– Jag kan inte säga så mycket annat än att vi är mycket nära och väntar på att få de sista sakerna på plats. Jag har tidigare sagt att jag är en försiktig optimist och det är jag fortfarande, säger han.
Något mer bestämt datum än ”snart” vill han dock inte nämna. Sveriges chefsförhandlare Lars Leijonborg är än mer fåordig och säger sig inte ha något svar alls på frågan om hur förhandlingarna går.
ESS styrelseordförande Sven Landelius tror dock att byggplanerna ska hålla.
– Min bedömning är att vi ligger som vi ska enligt planerna och att vi kommer att få grönt ljus för att komma igång med bygget i sommar. Det förutsätter att vi har de tillstånd vi behöver, närmast tillstånd från Mark- och miljödomstolen, och att vi får instruktioner från ägarna om att finansieringen är så klar att vi kan sätta igång, säger han. (News Øresund – Anna Palmehag)
Fakta: Materialforskning
Att bygga neutronforskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) i Lund med datacenter i Köpenhamn beräknas kosta de europeiska skattebetalarna 1,84 miljarder euro. Sverige har lovat betala 35 procent och Danmark 12,5 procent av den kostnaden.
Hittills har åtta av de 17 partnerländerna – Storbritannien, Spanien, Polen, Ungern, Schweiz och Norge – utlovat pengar och bygghjälp, men deras bidrag utgör tillsammans med Sveriges och Danmarks bara drygt 70 procent av den totala byggkostnaden.
De 17 partnerländerna bakom ESS:
Sverige (värdland)
Danmark (värdland)
Estland, Frankrike, Island, Italien, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Polen, Spanien, Schweiz, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern
Hittills utlovad finansiering:
Sverige: 35 procent av byggkostnaderna
Danmark: 12,5 procent av byggkostnaderna
Norge: 2,5 procent av byggkostnaderna.
Spanien: 5 procent av byggkostnaderna.
Storbritannien: 10 procent av byggkostnaderna.
Polen, Schweiz och Ungern: drygt 5 procent av byggkostnaderna (tillsammans)
Målet är att ESS ska invigas år 2019 under förutsättning att bygget kan påbörjas sommaren 2014.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen