Danmark
Danmarks tidigare statsminister hänger löst

Allt fler röster inom Danmarks största oppositionsparti Venstre höjs för att partiledaren Lars Løkke Rasmussen och vice partiledaren Kristian Jensen ska avgå, men Lars Løkke Rasmussen är fast besluten att stanna. Efter en allt mer tumultartad vecka väntar på fredagen ett arbetsutskottsmöte och i helgen huvudstyrelsemöte i partiet.
Lars Løkke Rasmussen och den borgerliga koalitionen förlorade i juni regeringsmakten till Socialdemokratiet. Men Venstre gick framåt i valet, efter att dåvarande statsministern Lars Løkke Rasmussen i valrörelsens slutskede övergav sina tidigare allianser och i stället satsade på att söka samarbete över mitten. Med det resultatet i ryggen är han inte beredd att ge upp partiledarposten utan strid:
”Jag har min inställning klar: vill söka uppbackning från Venstres medlemmar till att stå i spetsen för den politiska linje jag lade fram i valrörelsen. Den gav Venstre ytterligare tio mandat och ett starkt strategiskt avtramp till att bli det riktigt stora, moderna mitten-höger-partiet” skrev han på Facebook i söndags.
Men efter att partigruppen i Region Mittjylland och några folketingsledamöter krävt att både Lars Løkke Rasmussen och Kristian Jensen ska avgå, och inget av de övriga partidistrikten velat uttala sitt stöd för den nuvarande partitoppen, ser hans framtid som partiledare osäker ut.
Den nuvarande konflikt började redan för några veckor sedan, då Lars Løkke Rasmussens föredragna kandidat till partigruppens ledning i folketinget, den tidigare invandringsministern Inger Støjberg, blev brädad av Sophie Løhde, tidigare bland annat innovationsminister. Kort därefter gick Kristian Jensen ut i media och kritiserade Lars Løkke Rasmussens strategi att söka samarbete med Socialdemokratiet, vilket ledde till krav på den förstnämndes avgång. Den konflikten tycktes löst efter ett partimöte som slog fast att det är partiledaren ansvarar för det organisatoriska och politiska, men startade alltså i stället en ny våg av kritik.
Men för att fullt ut förstå den nuvarande krisen får man gå tillbaka till 2014, då Kristian Jensen gjorde ett försök att avsätta Lars Løkke Rasmussen för att själv ta över partiledarrollen. Lars Løkke Rasmussen hade fått omfattande kritik för att han köpt dyrbara kläder och resor för partiets pengar, samt flugit första klass och bott på lyxhotell för biståndspengar till en klimatorganisation. Men i stället slutade ett sju timmar långt möte mellan Lars Løkke Rasmussen och Kristian Jensen med att utmanaren blev vice partiledare.
– Då skapades en förväntan om att Lars Løkke Rasmussen och Kristian Jensen skulle kunna arbeta ihop – och hos många också en förväntan om att Lars Løkke Rasmussen så småningom fredligt skulle lämna stafettpinnen vidare till Kristian Jensen, säger DR:s politiska analytiker Jens Ringberg till DR Nyheder.
I stället har partiledaren valt att sitta kvar och klyftan i partiet hängt med. Den märks även i den nuvarande krisen, genom att olika partimedlemmar tagit parti för antingen Lars Løkke Rasmussen eller Kristian Jensen – eller för att båda ska avgå för att partiet ska kunna läka.
Den kandidat som många nu för fram som ny partiledare är i stället Jakob Ellemann-Jensen. Under de senaste dagarna har han gått från att backa upp Lars Løkke Rasmussen på posten till att svara ”ingen kommentar” på medias frågor, något som flera analytiker ser som ett sätt att bädda för möjligheten.
– Ellemann vill ju helst att det aldrig blir någon omröstning, utan att han förs fram, obesmittad och utan kniv i handen. Men Løkke fungerar ju så att han möjligen inser läget, men han kämpar, och det betyder att Ellemann vid en eller annan tidpunkt måste ta ett beslut, säger Henrik Qvortrup, tidigare politisk kommentator på TV2, till Berlingske.
(News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen